Američanka do zanesljive zmage na novoletni turneji

Smučarski teki 7. Jan 202417:01 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Ameriška smučarska tekačica Jessie Diggins je zmagovalka novoletne turneje Tour de Ski. Zadnjo etapo na sloviti Alpe Cermis je v prosti tehniki končala na šestem mestu, kar je zadostovalo za skupno zmago. Prva je na vrh strmega vzpona prišla njena rojakinja Sophia Laukli. Slovenk ni bilo na startu.

Diggins je današnjo zadnjo etapo, desetkilometrsko preizkušnjo v prosti tehniki do vrha strmega vzpona Alpe Cermis, začela s 43 sekundami naskoka pred najbližjimi zasledovalkami. Predvsem Švedinji Jonna Sundling in Frida Karlsson pa sta bili na vzponu slabši in padli na četrto oziroma peto mesto v skupnem seštevku.

V njem je Diggins ohranila 31,6 sekunde naskoka pred Norvežanko Heidi Weng ter 39,7 sekunde pred Finko Kerttu Niskanen. Weng je današnji nastop začela s šestega mesta v seštevku z 1:03 minute zaostanka ter zasedla drugo mesto tudi v etapi. Tretja je bila Francozinja Delphine Claudel, četrta pa Niskanen.

V boju za današnjo etapno zmago je Weng dolgo narekovala ritem na zadnjem vzponu, v zadnjih nekaj 100 m pa je bila močnejša 23-letna Laukli, specialistka za vzpone in gorski tek.

Na koncu je slavila 17,1 sekunde pred Weng in 37,7 sekunde pred Claudel. Diggins je ciljno črto prečkala 48,5 sekunde za svojo rojakinjo.

V skupnem seštevku je Diggins po zmagi na Tour de Skiju še povišala prednost pred tekmicami. Pred Švedinjo Linn Svahn, šesto na turneji, ima zdaj 308 točk prednosti.

Slovenska reprezentanca danes zaradi bolezni, ki je že pred tem razredčila njene vrste, na startu ni imela svojega tekača ali tekačice. Turnejo so sicer v Dobbiacu 30. decembra začeli Miha Šimenc, Miha Ličef, Anže Gros in Vili Črv ter Eva Urevc in Anja Mandeljc.

Od obeh slovenskih predstavnic je najdlje vztrajala Mandeljc, ki je odstopila pred drugo tekmo v Davosu.

Novoletna turneja, vrstni red (7/7):
1. Jessie Diggins (ZDA) 4:13:19,0
2. Heidi Weng (Nor) + 31,6
3. Kerttu Niskanen (Fin) 39,7
4. Frida Karlsson (Šve) 1:17,4
5. Jonna Sundling (Šve) 1:47,9

Norvežanu prestižna novoletna turneja

Norvežan Harald Oestberg Amundsen je zmagovalec prestižne novoletne turneje Tour de Ski v smučarskem teku. Petindvajsetletnik je imel pred zadnjo etapo na sloviti Alpe Cermis veliko prednost in jo je na strmem vzponu tudi ohranil. Današnjo preizkušnjo s skupinskim startom je sicer dobil Francoz Jules Lapierre. Slovencev ni bilo na startu.

V skupnem seštevku je bil prepričljivo najboljši Amundsen, ki je imel pred današnjim nastopom 1:34 minute prednosti pred rojakom Erikom Valnesom in 1:42 pred še enim Norvežanom Martinom Loewstroemom Nyengetom.

Preostala Norvežana sta izgubila mesti na odru za zmagovalce, saj se je na drugo mesto prebil Nemec Friedrich Moch, na tretje pa Francoz Hugo Lapalus. Za Amundsenom sta zaostala 1:19,2 oziroma 1:32,8 minute.

Zadnjo etapo je Lapierre po dobrih 33 minutah dobil z 2,4 sekunde prednosti pred Mochom, tretji pa je bil Lapalus (+16,0). Amundsen je bil peti, zaostal pa je 30,2 sekunde, kar je bilo dovolj za ohranitev skupnega vodstva.

Za Norveško je to sedma zmaga na prestižni turneji, ki poteka vse od sezone 2006/07, Amundsen pa je postal četrti Norvežan s tem dosežkom. Tri naslove ima med Norvežani zmagovalec zadnjih dveh izdaj Johannes Hoesflot Klaebo, ki pa je letošnjo turnejo izpustil zaradi bolezni. Rekorder po naslovih je Švicar Dario Cologna s štirimi.

Slovenska reprezentanca danes zaradi bolezni, ki je pred tem razredčila njene vrste, na startu ni imela svojega tekača. Turnejo so sicer v Dobbiacu 30. decembra začeli Miha Šimenc, Miha Ličef, Anže Gros in Vili Črv.

Novoletna turneja, vrstni red (7/7):
1. Harald Amundsen (Nor) 3:41:21,9
2. Friedrich Moch (Nem) + 1:19,2
3. Hugo Lapalus (Fra) 1:32,8
4. Martin Nyenget Loewstroem (Nor) 1:57,3
5. Beda Klee (Švi) 2:07,4

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!