Jakov Fak zaprl planiška vrata

Biatlon 28. Jan 202312:00
Jakov Fak
Jakov Fak Foto: Aleš Fevžer

Čeprav šteje že 35 let in je v začetku januarja na stopničke biatlonske tekme svetovnega pokala stopil po skoraj dveh letih, bo Jakov Fak tudi na prihajajočem svetovnem prvenstvu prvo ime slovenske reprezentanca. In obenem tudi prvo orožje v boju za najvišja mesta.

Bron 2009, zlato 2012, bron 2013 in zlato 2015. Seznam posamičnih kolajn s svetovnih biatlonskih prvenstev je pri Jakovu Faku zelo dolg. Ko nanj dodamo še srebrno kolajno z mešane štafetne ekipne tekme leta 2012, je zbirka popolna.

Če prištejemo še dve kolajni z olimpijskih iger (bron 2010 in srebro 2018), je jasno, da je biatlonec iz Mrkopalja tekmovalec za velike tekme. “Seveda je razlika med tekmami svetovnega pokala in tekmami na prvenstvih in olimpijskih igrah. Če pogledate moje rezultate na velikih tekmovanjih z izjemo dveh sezon v zadnjih 12 letih, sem bil na teh tekmovanjih vedno vsaj na eni tekmi med devet. Znal sem se zbrati, upam, da bo tokrat enako.”

Čeprav je pred začetkom sezone Fak tudi sam omenjal možnost, da bi kot tekač nastopil na svetovnem nordijskem prvenstvu, ki bo od 22. februarja do 5. marca v Planici, je zdaj jasno, da ga pod Poncami ne bo. “Morda je to, da sem osredotočen na biatlon in da sem opustil to možnost, celo bolje zame. Da mi misli ne begajo drugam.”

Selektivni pogoji?

V teh dneh Fak z izbrano vrsto pod vodstvom Ricca Grossa trenira na Pokljuki, zaključne priprave bo ekipa opravila v Ruhpoldingu, kamor se bo preselila v ponedeljek. Začetek svetovnega prvenstva v Oberhofu (8. – 19. februar) bo potem že zelo blizu.

“Rezultatsko nimam ciljev za SP. Če bi imel niz stopničk, bi bila situacija psihološko drugačna. Tako pa moram biti zbran na svoj nastop in bomo videli, kaj bo to v trenutnem merilu vredno. Januarja je na tem prizorišču veliko megle in vetra, za februar pravijo, da je vreme bolj stabilno. Če ne bo, je to večji izziv. Nekdo se znajde bolje, nekdo slabše. Poskušal se bom znajti najbolje, kar se da,” v smehu zagotavlja nosilec slovenske reprezentance.

Foto: Aleš Fevžer

Dokaz samemu sebi

Tako kot ostali člani reprezentance, bolezen je udarila predvsem v ženskem delu, je imel v zadnjem času nekaj težav z zdravjem. Na tekmah v Anterselvi je nastopil z vnetimi dihali in se mučil. Zdaj je stanje boljše, upa, da bo prihodnji teden v Nemčiji že stoodstotno pripravljen.

Na Ruhpolding, kjer bo ekipa torej trenirala prihodnji teden, ima lepe spomine. Tam je leta 2012 osvojil dve kolajni SP, v začetku januarja letos pa je po skoraj dveh letih spet stopil na stopničke. Na individualni tekmi je zasedel tretje mesto.

“Bil sem vesel. Za take stvari delaš. Dobil sem potrditev, da se da. Da zmorem biti tam in si želim biti tam. Pa čeprav sem bil v zadnjih letih večkrat odpisan z različnih strani. Tisto, v kar verjamem in kar čutim, je še možno. Bil je lep dan,” se je dotaknil bavarske preizkušnje pred dobrima dvema tednoma.

Ko gre, gre

Fak je ponosen na dejstvo, da je že toliko let v širšem svetovnem vrhu. Prav zato se s prizoriščem prvenstva ne obremenjuje. “Načeloma mi je všeč vsako prizorišče. Bistveno je, da ko pride ura oziroma minuta starta, si najbolj optimalen. To lahko zelo niha. A tudi sam sem imel sezone, ko je šlo vsakič, ko sem se postavil na start. Prideš v dobro serijo teka, samozavesti, dober je tudi material …”

“Nekaj takšnega trenutno počne Johannes. Nepredstavljivo je, kakšna psihološka prednost je to. Če ve, da že proti drugemu najhitrejšemu lahko v vsakem krogu nadoknadi en zgrešen strel. Trenutno je na visokem nivoju cela norveška reprezentanca. Kar pet jih je med najboljšo osmerico svetovnega pokala. So kvalitetna ekipa z vsem na maksimumu. A tudi oni so samo ljudje, lahko bodo imeli slabše rezultate naslednjo sezono.”

Tretje mesto v Ruhpoldingu je praznoval v družbi zmagovalca Johannesa Thingnesa Boeja. Foto: Guliverimage

Verjame v popoln sprint

Čeprav v zadnjem času najboljše uvrstitve dosega na tekmah s štirimi streljanji, pa še vedno verjame v dober nastop tudi v sprintu. “Letos niti na eni sprinterski tekmi še nisem naredil tistega, kar sem želel. Verjamem, da pride takšna, na kateri bom naredil vse stoodstotno in bom zadovoljen tudi s tekom. In slika bo precej drugačna tudi za zasledovanje. Tako rezultatsko kot psihološko,” matematiko, da naj bi mu več streljanj prineslo več uspeha, pojasnjuje Fak.

Na prihajajočem šampionatu ima namen startati na vseh tekmah, tudi obeh štafetnih preizkušnjah. “Razen če bo trener Ricco rekel drugače.” Individualna tekma, torej disciplina, v kateri je zasedel edine stopničke letos, bo na sporedu v torek, 14. februarja.

Spored svetovnega prvenstva v Oberhofu:

sreda, 8. februar: mešana štafeta

petek, 10. februar: ženski sprint (7,5 km)

sobota, 11. februar: moški sprint (10 km)

nedelja, 12. februar: žensko (10 km) in moško (12,5 km) zasledovanje

torek, 14. februar: moška individualna tekma (20 km)

sreda, 15. februar: ženska individualna tekma (15 km)

četrtek, 16. februar: posamična ekipna tekma

sobota, 18. februar: moška in ženska štafeta

nedelja, 19. februar: moški (15 km) in ženski (12,5 km) skupinski start