“Novega športa se ne moreš naučiti v dveh letih”

Anamarija Lampič
Foto: Profimedia

Pred odhodom na svetovno prvenstvo je vodja biatlonske reprezentance Tomas Globočnik ciljal tudi proti kolajni. Ta napoved se ni uresničila, težko pa je verjeti, da bi se v zadnjih dveh dneh. O razlogih za to sta spregovorila glavni trener Ricco Gross in prva zvezdnica ženskega dela ekipe Anamarija Lampič.

“Zadovoljilo nas bo eno od prvih treh mest v moški in ženski konkurenci, mesta do petnajstega mesta. V štafetnih preizkušnjah nas zanimajo mesta med najboljših osem, pri moških se spogledujemo celo s prvo šesterico,” je v izjavi za Smučarsko zveze Slovenije (SZS) pred odhodom na SP v Novem Mestu dejal vodja slovenskega biatlona Tomas Globočnik.

A če bomo na moštveni izkupiček morali počakati do jutri, ko bosta tekmovali obe štafeti, je realnost v posamični konkurenci precej drugačna. Najvišjo uvrstitev ima Jakov Fak, ki si je z devetim mestom na individualni tekmi kot edini od Slovencev priboril tudi nastop v nedeljo, ko bosta na sporedu oba skupinska starta. Pri dekletih pa bo Nove Mesto z najboljšim rezultatom zapustila Anamarija Lampič – z 28. mestom na zasledovanju.

Ženska štafeta bo na sporedu jutri ob 13.45, ob 17.30 bodo na delu še moški.

Najslabši teden ravno na šampionatu

“Rezultatsko je bilo to prizorišče res najslabše v celi sezoni. Tekaško se počutim v redu, tudi časi so hitri. Ampak očitno je to teden, ko mi ne gre. Vsak doživi kakšnega v sezoni. Na žalost je ravno na prvenstvu. Ne moreš tega predvideti ali napovedati. Tudi če so slabši rezultati, se sprijazniš. Ravno tako bi morala trenirati naprej in delati iste stvari. A zato ne bom umrla, trenirati moram še naprej. Tako je v športu,” je v pogovoru za slovenske medije dejala 28-letnica.

Češko si bo zapomnila predvsem po toplem vremenu in norem vzdušju, tudi drugo svetovno prvenstvo v biatlonu pa je bilo zanjo zelo poučno. “Na sprintu je bilo vse zelo vlažno. Dva strela sta šla mimo, ker nisem bila pozorna na mokre zastavice. Torej se veter ni toliko čutil. To se je zgodilo na skoraj vseh tekmah. Pozoren si na takšno stvar, ampak potem se zgodi dodaten dejavnik: sunki vetra, vrtinčenje vetra, sončni zahod … Tega je tako veliko, da že dolgoletne strelce preseneti, kako ne bi mene. Mogoče nisem bila dovolj živčna, nisem čutila nobenega pritiska. Tekma kot tekma, samo drugo ime ima,” je s tradicionalnim nasmeškom na obrazu dejala nekdanja smučarska tekačica.

Anamarija Lampič
Foto: SK

Vztrajnosti ji ne manjka

Kljub optimizmu pa se zaveda svojih omejitev: “Treba bo še veliko delati na strelišču. Streljanja ali novega športa se ne moreš povsem naučiti v dveh letih. Potreben je čas, potrebna je vztrajnost. Verjeti v to, delati na tem. Mislim, da mi tega ne manjka.”

“Za začetnika je to strelišče zanimivo, zahtevno. Sploh prihod. Po zadnjem spustu in vzponu sledi dolga ravnina, ko se minuto in pol bližaš strelišču, ga gledaš in se mu približuješ. Veliko se je dogajalo: od dežja do toplega vremena. Prilagoditi se je treba razmeram, težko je vse opazovati,” pa je Anamarija Lampič povedala o specifičnem prihodu na strelske preproge v Novem Mestu.

Anamarija Lampič
Foto: Profimedia

Uspehi prihajajo v valovih

Svoje videnje preteklih desetih dni pa je strnil tudi glavni trener Ricco Gross: “Pričakovanja so še vedno visoka. Tukaj smo doživeli ekstremne vremenske razmere. Ti zunanji vplivi so bili velik izziv ne samo za športnike, ampak tudi za tehnike. Mislim, da smo to relativno dobro rešili. V posamični tekmi se je Jakov Fak prebil do devetega mesta, Miha Dovžan je imel priložnost za deseterico, nato pa s 17. mestom dosegel svojo najboljšo uvrstitev. S tem smo lahko zadovoljni. Imamo še dve štafeti in skupinski start z Jakovom in prepričan sem, da bom dosegli vsaj še en dober izid.”

Nemec je zadovoljen tudi s tekaškimi predstavami Lampič, želel pa bi si, da bi dobro streljanje s s treningov prenesla tudi na tekme. “Anamarija ima to težavo, da tega, kar kaže na treningih, ne prenese na tekme. Zna, ampak zdaj se mora naučiti in navaditi, da opravljeno na treningu realizira na tekmi. Morda je v veliki želji v posamičnih segmentih celo malo prehitra. Pred streliščem se bo morala naučiti tudi pravočasno spustiti tempo, da bo telo mirnejše.”

A ob tem Gross opozarja: “Ne moremo in ne smemo pričakovati, da bo razvoj vseh v ekipi linearen in da bo vsako leto napredek. Dosežki prihajajo v valovih.”

Ricco Gross
Foto: SK

V težkih razmerah se razlika še poveča

Zahtevne vremenske razmere z zelo visokimi temperaturami pri boju z najboljšimi niso pomagali.

“Pri materialu se naši tehniki niso ušteli, a enostavno nimamo enakih možnosti kot največje reprezentance, ki so tukaj s po tremi napravami za pripravo smuči. Tudi mi smo poskušali vse, testirali kot nori, da bi našli najboljši material, to nam je tudi uspelo, a zaostajamo z opremo in številom serviserjev. Z največjimi in njihovimi tovornjaki z opremo ne moremo tekmovati. Dodaten dejavnik je prepoved fluora. Med sezono smo to dobro reševali, tukaj pa smo naleteli na ekstreme. Konstanten dež, posledično razmočen sneg. V takem primeru se škarje še bolj razprejo in razkorak je še večji.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!