Polona Klemenčič do izida kariere, Lampič spet najhitrejša

Biatlon 30. Nov 202215:33
Živa (levo) in Polona Klemenčič. Foto: Aleš Fevžer

Biatlonka Polona Klemenčič je sezono svetovnega pokala 2022/23 začela z najboljšim izidom v karieri, 19. mestom na individualni 15-kilometrski tekmi. Ob tem si je privoščila dve strelski napaki in dve minuti pribitka.

Zmagala je Švedinja Hanna Öberg z eno napako na strelišču, a bila tako kot vse Švedinje danes zelo hitra v smučini. Med najboljšimi 16 tekmovalkami so se zvrstile kar štiri.

Drugo mesto je osvojila Norvežanka Ingrid Landmark Tandrevold, ki je bila edina ob četrtouvrščeni Nemki Vanessi Voigt z zadetimi 20 tarčami. Zaostala je 36,5 sekunde. Tretje mesto je osvojila Italijanka Lisa Vitozzi z eno strelsko napako in zaostankom 39,7 sekunde.

Slabše od pričakovanj so bile Norvežanke, pri katerih pa je manjkala lanska zmagovalka svetovnega pokala Marte Olsbu Roeiseland.

V slovenskem taboru pa se veselijo uspeha 25-letne tekmovalke kranjskega Triglava Polona Klemenčič, ki je že na prvi tekmi v sezoni dosegla uspeh kariere. Zaostanek 2:49,4 minute je sicer velik, ob tem pa trenerjem dopušča sanje celo o stopničkah, saj je slovenska reprezentantka pokazala, da bi bila ob popolnem strelskem nastopu lahko celo blizu stopničk.

Pred tem je bila Klemenčičeva v karieri najboljša na olimpijskih igrah v Pekingu, kjer je osvojila 29. mesto. V svetovnem pokalu se je najbolje odrezala v lanski sezoni v Novem mestu na Češkem, kjer je v sprintu zasedla 32. mesto.

Slabši je bil nastop njene mlajše sestrične Žive Klemenčič, ki je bila s puško nenatančna trikrat in z zaostankom skoraj šestih minut in pol zasedla 57. mesto.

Slovenski biatlonki zdaj čaka prost dan, v soboto pa sprint, na katerem bosta lovili nedeljsko zasledovanje. Moška vrsta bo v četrtek nastopila v sprintu.

Lena Repinc in Anamarija Lampič sta uspešno nastopili tudi na zasledovalni 10-kilometrski tekmi IBU v Idre Fjallu na Švedskem. Tekmo sta končali na 11. in 15. mestu, Kaja Zorč je bila 44.

Repinčeva je bila še drugič najboljša Slovenka. Začela je iz četrtega izhodišča in bila po polovici tekme s strelsko ničlo v boju za stopničke. V drugi polovici nastopa pa je zbranost popustila, na vsakem postanku sta sledila dva kazenska kroga in mlada slovenska tekmovalka je zdrsnila na 11. mesto.

Lampičeva, 6. po sprintu, je želela v uvodu preveč. Začela je s tremi kazenskimi krogi, nadaljevala z dvema, do konca pa po vsakem streljanju v kazenski krog zavila še po enkrat. Zamujeno je sicer delno nadoknadila z najhitrejšim časom med vsemi in pristala na 15. mestu.

Komentari

Vaš komentar