Zaradi Anamarije Lampič spoznala, kako je teči z najboljšimi

Biatlon 31. Jan 202311:003 komentarji
Foto: Guliverimage

Že peto sezono zapored je del članske biatlonske reprezentance, a tako dobro kot letos, Polona Klemenčič še ni nastopala. Pred odhodom na svetovno prvenstvo v Oberhof je razkrila razloge za to, obenem pa je pojasnila, kaj je v ekipo prinesel prihod Anamarije Lampič.

Že takoj na začetku letošnje zime je Polona Klemenčič z vrhunsko predstavo na individualni tekmi v Kontiolahtiju na Finskem pokazala velik napredek v primerjavi z lansko sezono. Na preizkušnji, kjer vsak zgrešen strel pomeni minuto pribitka, je zadela 18 od 20 tarč in osvojila 19. mesto. S tem je za mesto popravila svojo najboljšo uvrstitev v karieri.

Brez težav bi lahko bilo še bolje

Še dve mesti boljša je bila na drugi postaji svetovnega pokala na zasledovanju v Hochfilznu, kjer je do 17. mesta napredovala po 43. v sprintu. Trenutno je s 83 osvojenimi točkami na 42. mestu v svetovni konkurenci, a je njene nastope po novem letu močno zaznamovala bolezen.

“Že na tekmah na Pokljuki (prvi vikend januarja, op. p.) sem imela želodčne težave. Počasi se vračam. Ne moreš prehitevati stvari. Zdaj opažam, koliko sem izgubila v tekaškem delu. Na prvenstvo se pripravljam normalno, potem pa bomo videli, kako bo,” je 25-letnica dejala o zdravstvenem stanju.

Foto: Aleš Fevžer

Od ene najhitrejših se lahko veliko nauči

Veliko težav z zdravjem je imela v zadnjem obdobju tudi Anamarija Lampič, ki pa se je po preboleli angini vendarle pozdravila in se bo v kratkem pridružila reprezentanci na pripravah v Ruhpoldingu. Prihod nekdanje tekačice, s katero se sicer poznata že prej, je imel dober vpliv tudi na Klemenčičevo.

“Mislim, da sem že prej dobro delala, tudi z Andrejo Mali (nekdanjo trenerko ženske ekipe, op. p.) smo super sodelovale. Prihod Anamarije me je potisnil naprej pri teku. Tekaški treningi so se spremenili in očitno je bil to pravi načrt za sezono. Od nje v tekaškem delu res lahko veliko odnesem. Kdaj se ustaviti, kdaj teči na polno … Ima veliko izkušenj, skušala sem opazovati in tudi pri svojem teku kaj spremeniti. Po navadi sem največ izgubila v prvem kilometru in pol, zdaj pa veliko manj. Napredek je prisoten.”

Temu pritrjujejo tudi uradne številke Mednarodne biatlonske zveze (IBU). Če je Polona še lani za najhitrejšimi v svetovnem pokalu v povprečju zaostala 12 sekund na kilometer, se je ta številka v tej sezoni več kot prepolovila. Trenutno znaša 5,6 sekunde na kilometer.

Foto: Aleš Fevžer

Dvigniti letvico

Anamarija ima pričakovano več težav kot pri teku pri streljanju, a Polona jo je po nasvete raje poslala k drugim tekmovalcem v reprezentanci. “Glede na to, da tudi sama nimam najboljše strelske statistike (v tej sezoni 82-odstotna leže in 83-odstotna stoje, op. p.), je bolje, da nasvete dobi pri Jakovu in drugih. Seveda, če kaj vpraša, ji povemo. Ampak za res dobro streljanje imamo v ekipi boljše tekmovalce od mene. Pri meni so še prevečkrat prisotna nihanja,” v smehu pravi mlada Gorenjka, ki na Anamarijo gleda kot na prijateljico in ne kot na tekmico.

Pred biatlonci in biatlonkami je zdaj vrhunec sezone – svetovno prvenstvo v Oberhofu od 8. do 19. februarja. Nanj se starejša od sestričen Klemenčič – v reprezentanci je tudi 22-letna Živa – podaja brez rezultatskih ciljev. “Vsako tekmo skušam nastopiti čim bolj sproščeno in doseči najboljši rezultat v karieri. To mi je letos nekajkrat uspelo. Bomo videli, saj ne vem, kako močna sem trenutno tekaško.”

Spored svetovnega prvenstva v Oberhofu:

sreda, 8. februar: mešana štafeta

petek, 10. februar: ženski sprint (7,5 km)

sobota, 11. februar: moški sprint (10 km)

nedelja, 12. februar: žensko (10 km) in moško (12,5 km) zasledovanje

torek, 14. februar: moška individualna tekma (20 km)

sreda, 15. februar: ženska individualna tekma (15 km)

četrtek, 16. februar: posamična ekipna tekma

sobota, 18. februar: moška in ženska štafeta

nedelja, 19. februar: moški (15 km) in ženski (12,5 km) skupinski start

Všeč pa ji je prizorišče v osrednji Nemčije, čeprav je znano po močnem vetru in megli. “Prvo leto mi ni šlo, lani pa sem tam osvojila točke. Proga je kar težka. Vremenske razmere so za vse tekmovalke enake. Če so zahtevne, imamo mi iz ozadja še več možnosti, ker lahko najboljše tekmovalke več grešijo. Je pa super prizorišče,” še dodaja udeleženka zimskih olimpijskih iger 2022, kot celotna reprezentanca pa ima dolgoročni cilj postavljen na naslednjih igrah pod petimi krogi, ki bodo čez tri leta v Milanu in Cortini d’Ampezzo. Biatlonske tekme bodo na sporedu v Anterselvi.

Komentari

Vaš komentar