Brez ovir za senzacionalni nizozemsko-brazilski slalomski dvoboj

Alpsko smučanje 11. Jun 202416:38 0 komentarjev
Marcel Hirscher. Foto: Joerg Mitter/Red Bull Content Pool

Marcel Hirscher je prejel zeleno luč za registracijo pod nizozemsko zastavo, medtem ko pa bo Lucas Braathen ob vrnitvi v karavano svetovnega pokala branil brazilske barve.

Že pred dnevi smo poročali o tem, da je bila vloga, ki jo je na FIS naslovila Lila Lapanja, odobrena. “Odraščanje in nastopanje v ZDA sem razumela kot posebno čast. Zdaj to držo prenašam v svojo drugo domovino, Slovenijo, in bom z enako strastjo, odločnostjo, žilavostjo in milino predstavljala to izjemno državo. Nova država in smučarska ekipa, drugačne gore in zastava, a še vedno rdeča, bela in modra – za vedno,” je ta teden sporočila 29-letna slalomska specialistka, ki bo torej po novem branila slovenske barve.

Zeleno luč za zamenjavo smučarskega državljanstva pa sta prejela tudi zvezdnika, ki bosta v novi sezoni poskrbela za senzacionalni vrnitvi. Po enoletnem tekmovalnem mrku se namreč v smučarsko karavano vrača donedavni norveški in po novem brazilski reprezentant Lucas Pinherio Braathen, pod nizozemsko zastavo pa bo na smuči stopil kar osemkratni zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala Marcel Hirscher.

Lucas Pinheiro Braathen. Foto: Guliver images

Eden najboljših smučarjev v zgodovini mora sicer še počakati, da se bo iztekel polletni rok za vnovično vključitev v protidopinški sistem. Iz slednjega je Hirscher izstopil leta 2019, ko se je upokojil. Pred tem je slavil 67 zmag na tekmah svetovnega pokala, prejel osem velikih in ducat malih globusov, v domači vitrini ima tudi 14 kolajn z velikih tekmovanj, med katerimi sta dve zlati olimpijski in kar sedem zlatih s svetovnih prvenstev. Njegov tekmovalni repertoar je vključeval slalom, veleslalom, superveleslalom in kombinacijo. Zdaj bo bržčas malce drugače.

In če je novopečeni nizozemski smučar v napovedih zelo previden, pa je jasno, da želi Braathen znova mešati štrene povsem pri vrhu. Brazilski Norvežan, ki se lahko pohvali s petimi zmagami in 12 uvrstitvami na stopničke ter slalomskim globusom, je že sestavil zavidanja vredno spremljevalno ekipo. ‘Team Braathen’ bodo poleg očeta Björna, ki bo deloval kot menedžer in koordinator, sestavljali trener Mike Pircher, ki je sodeloval s Hirscherjem in nazadnje z avstrijsko veleslalomsko ekipo, pomočnika Peter Lederer in Christian Hoel ter kondicijski trener Kurt Kothbauer, s katerim je v preteklosti telo klesal prvi zvezdnik svetovnega pokala Marco Odermatt. Obenem bosta novopečenemu brazilskemu slalomistu poleg Atomica, ki zagotavlja opremo, ob strani stala tudi znana smučarska obraza Patrick Riml in Robert Trenkwalder, oba v okviru športnega programa giganta Red Bull.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!