Odprta pot za selitev v slovensko reprezentanco

Lila Lapanja. Foto: AP Photo/John Locher via Guliver

V novi sezoni bo lahko slovenske barve na smučarskih tekmah svetovnega pokala branila tudi slalomska specialistka Lila Lapanja, ki je doslej nastopala pod ameriško zastavo.

Čeprav trenerske strukture uradno še niso potrjene, prav tako pa ni znan datum alpskega zbora, ki bo potrdil reprezentančno sestavo in proračun, so slovenski alpski smučarji že pošteno zagrizli v novo pripravljalno obdobje. Med drugim se je prvič pod vodstvom novega glavnega trenerja Aleša Brezavščka zbrala moška ekipa za hitri disciplini, bolj razpršeni pa so ostali smučarji. Tudi ženska ekipa za tehnični disciplini, za katero pa je medtem postalo jasno, da bo številčnejša. Predsedstvo FIS je namreč v Rejkjaviku ugodilo prošnji za zamenjavo smučarskega državljanstva, po katerem bo lahko Lila Lapanja po novem branila slovenske barve.

Kot smo sicer poročali že pred enim mesecem, je 29-letna ameriška Slovenka po pridobljenem ameriškem soglasju izrazila interes za selitev pod okrilje države svojega očeta. Stara znanka s tekem svetovnega pokala je namreč hčerka nekdanjega slovenskega alpskega smučarja Vojka Lapanje. Ta se je iz domačega Tržiča oziroma zaselka Zvirče v ZDA preselil kot študent, nato pa si ob jezeru Tahoe z Američanko Margaret Beiser ustvaril družino.

Po obetavnih rezultatih v mlajših kategorijah se je Lila uvrstila v ameriško reprezentanco, se med drugim štirikrat prebila do točk svetovnega pokala, štirikrat slavila zmago v slalomskem seštevku severnoameriškega pokala in se veselila štirih naslovov ameriške prvakinje, po stagnaciji pa v zadnjih letih iskala pravo obliko samostojne ekipe. Zdaj je jasno, da se bo v zaključek kariere, tudi z upanjem na nastop na olimpijskih igrah, podala kot slovenska reprezentantka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje