Brez Rusov in Belorusov na paraolimpijskih igrah

Zimski športi 3. Mar 20228:42 > 9:05 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

Rusija in Belorusija sta izključeni iz zimskih paraolimpijskih iger v Pekingu, so sporočili iz Mednarodnega paraolimpijskega komiteja (IPC) dan pred odprtjem največjega športnega tekmovanj invalidov.

Še dan prej so v IPC navedli, da bodo zaradi vojaške agresije na Ukrajino športniki iz teh dveh držav lahko nastopili, a pod nevtralno zastavo in brez državnih simbolov.

Odločitev je bila deležna velikih kritik, situacijo v olimpijskih vaseh, kjer športniki invalidi bivajo, pa so pri IPC označili za nevzdržno. “Trdno verjamemo, da se politika in šport ne bi smela mešati. A kljub temu, vojna v Ukrajina poteka in številne države imajo velik vpliv na naše igre. Zagotavljanje varnosti je za nas ključnega pomena, situacija v olimpijskih vaseh pa je postala nevzdržna,” je najnovejšo novico pojasnil predsednik IPC Andrew Parsons. Ob tem je ruske in beloruske športnike označil za žrtve njihovih vlad.

“Znašli smo se v unikatni in nemogoči situaciji le dan pred začetkom iger. Z včerajšnjo odločitvijo smo želeli poskrbeti za dolgoročno zdravo nadaljevanje paraolimpijskega gibanja. Ponosni smo na vrednote, ki jih zastopamo. A v zadnjih 12 urah je v stik z nami stopilo veliko športnikov in drugih oseb. Dejali so nam, da če ne bomo spremenili odločitve, bomo pokopali pekinške igre. Nekatere države in ekipe so namreč dejale, da ob nastopanju Rusov in Belorusov sami ne bodo tekmovali,” je še pojasnil Parsons.

V Pekingu, kjer se paraolimpijske igre začenjajo jutri, potekale pa bodo vse do 13. marca, bi moralo nastopiti 71 ruskih in 12 beloruskih športnikov. Od Slovencev nastopa le en tekmovalec: alpski smučar Jernej Slivnik.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!