Švicarski junak je smučanju pomahal v slovo

Alpsko smučanje 15. Jan 202216:59 1 komentar
Carlo Janka Foto: GEPA pictures/Mario Buehne via Guliver

S smukom v Wengnu, ki ga je dobil Vincent Kriechmayr, se je od smučarske karavane dokončno poslovil 35-letni Švicar Carlo Janka. Ta se je v zgodovino zapisal kot olimpijski in svetovni prvak ter zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala.

Klasični smuk v Wengnu, ki vselej velja za enega od vrhuncev sezone, je letos postregel z izjemno predstavo ob pravljični sončno-zimski kulisi ter ponudil niz zgodb. Tudi slovensko. Zanjo je s šestim mestom poskrbel Martin Čater, ki je bil od stopničk oddaljen vsega 12 stotink, njegov uspeh pa je na 20. mestu dopolnil Boštjan Kline.

Verjetno bo še kar nekaj časa prah dvigoval zmagovalec Vincent Kriescmayr. Po dveh zlatih kolajnah na svetovnem prvenstvu, malemu kristalnemu globusu in predhodnih devetih zmagah v svetovnem pokalu, med katerimi je bila tudi ena wengenska, to seveda ni presenečenje. Bolj nenavaden je njegov način uvrstitve na seznam nastopajočih. Avstrijec je namreč zaradi zapletov s pozitivnim koronskim testom izpustil oba uradna treninga. Vodstvo moškega dela svetovnega pokala je nato naredilo izjemo, organiziralo ”tretji trening”, kar pomeni, da se je v petek Kriechmayr zgolj pognal s štarta, takoj zatem zaustavil, a formalno vseeno izpolnil pogoj za nastop na tekmi – udeležb na vsaj enem treningu.

Švicarji so se že pritožili. Obenem so jezni, ker je njihov adut Beat Feuz pristal na drugem mestu. Vseeno pa so imeli na tekmi še enega junaka, resda brez točk. Carlo Janka je tekmo končal na 47. mestu. Daleč za najboljšimi, daleč od točk, a vseeno v središču pozornosti. Zanj je bila namreč to zadnja tekma v svetovnem pokalu.

Danes 35-letni Janka je v moški konkurenci zadnji Švicar z velikim kristalnim globusom. Osvojil ga je leta 2010. Zanimivo, čeprav je odtlej minilo debelo desetletje, mu je sledila le še četverica. Po en globus so namreč osvojili Ivica Kostelić, Aleksander Aamodt Kilde in Alexis Pinturault. Vmes pa je osem zmag v skupnem seštevku svetovnega pokala slavil Marcel Hirscher.

Foto: REUTERS/Leonhard Foeger via Guliver

Veliki globus pa še zdaleč ni edini izstopajoči dosežek v karieri Carla Janke. V več kot petnajstih letih v svetovnem pokalu je slavil 11 zmag in še 17 tekem zaključil na stopničkah. Veselil se je tudi kombinacijskega globusa in bil izjemno uspešen na velikih tekmovanjih. Leta 2010 je v Whistlerju postal olimpijski prvak v veleslalomu. Leto pred tem je veleslalomsko zlato osvojil že na svetovnem prvenstvu, v smuku pa je bil bronast.

V svetovnem pokalu je leta 2005 debitiral na pokalu Vitranc v Kranjski Gori. Del kariere so zaznamovale tudi zdravstvene težave. Poslavlja pa se prav v sezoni, v kateri bodo Švicarji, kot vse kaže, dočakali novega zmagovalca skupnega seštevka. Proti velikemu globusu namreč v velikem slogu drvi njegov enajst let mlajši rojak Marco Odermatt.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje