Zmagal tisti, ki ne bi smel smučati; Čater spet odličen

Alpsko smučanje 15. Jan 202216:48 > 16:49 1 komentar
Vincent Kriechmayr. Foto: Guliverimage

Na drugem smuku v Wengnu, tokrat na celotni progi, je do zmage prišel Vincent Kriechmayr. Zmaga Avstrijca dviguje prah, saj po izpustitvi obeh treningov sploh ne bi smel nastopiti. Na stopničke sta stopila še Beat Feuz in Dominik Paris.

Eden od vrhuncev sezone, najdaljši smuk na svetu na progi Lauberhorn v Wengnu, je v sončnem vremenu ponudil izjemen razplet. Zmagovalec je postal Avstrijec Vincent Kriechmayr, ki je za 34 stotink premagal domačina Beata Feuza, še deset več pa je na tretjem mestu zaostal Italijan Dominik Paris.

A zmaga aktualnega smukaškega svetovnega prvaka je sporna, saj se je 30-letnik pred koncem tedna v Wengnu okužil s koronavirusom. Niti v torek niti v sredo zato ni nastopil na smukaškem treningu, saj je rezultat testa v sredo (ki je bil sicer negativen) prejel prepozno. Pravila Mednarodne smučarske zveze so jasna – nastop na smuku ni dovoljen, če tekmovalec proge ni preizkusil vsaj na enem treningu.

A direktor moških tekem v svetovnem pokalu Marcus Waldner je tokrat storil izjemo in prilagodil pravila. Kriechmayr je nastopil na četrtkovem superveleslalomu, nato pa pred včerajšnjim smukom “preizkusil progo”. Poglejte, kako.

Za Kriecmayrja je to sicer jubilejna deseta zmaga v svetovnem pokalu, druga v Wengnu. V Bernskih Alpah je bil najboljši že leta 2019.

Rezultati bodo kljub kontroverznosti obveljali, z njimi pa smo lahko zelo zadovoljni tudi Slovenci. Martin Čater je po včerajšnjem 10. mestu danes odpeljal še bolje in zasedel šesto mesto. To je zanj najboljša uvrstitev v Wengnu, kjer se je vedno dobro znašel. Šesto mesto pa je tudi druga najboljša uvrstitev v karieri. Do drugih stopničk (2020 je zmagal v Val d’Iseru) mu je zmanjkalo le 22 stotink.

“Super rezultat danes. Če bi slučajno iskali napake, sem mogoče bil pozen pred skokom Hundshopf in nisem toliko hitrosti čez nesel. Morda bi tudi iz Brüggli S-a kak kilometer več nesel. Generalno gledano, pa je bilo vredu, ampak vedno je lahko tudi boljše. Vseeno sem danes zelo zadovoljen,” je po tekmi dejal Čater.

Solidno je svojo nalogo opravil tudi Boštjan Kline, ki je z zaostankom 2,57 sekunde osvojil 20. mesto. Miha Hrobat je bil 33. (+3,78), do ene točke mu je zmanjkalo 12 stotink.

Foto: Leonhard Foeger – Reuters via Guliver

Včerajšnji zmagovalec Alexander Aamodt Kilde tokrat ni bil povsem pri vrhu, zaostal je tudi za Čatrom na sedmem mestu. Norvežan je s tem tudi izgubil vodstvo v smukaškem seštevku, kjer zdaj vodi Paris (316 točk). Pred Kildejem in Feuzom, ki si delita drugo mesto, ima 11 točk prednosti. V skupnem seštevku svetovnega pokala pa še naprej premočno vodi danes četrti Marco Odermatt.

Jutri bo v Wengnu še slalom, prva vožnja bo ob 10.15, druga pa ob 13.30.

Podrobni rezultati iz Wengna so na voljo tukaj. 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje