Če bi odšli na Kulm brez pričakovanj, bi bilo dolgočasno

Smučarski skoki 22. Jan 202413:33 0 komentarjev
Foto: Aleš Fevžer

Slovenski smučarski skakalci so po prihodu s poljske turneje in le štiri dni pred pričetkom svetovnega prvenstva v poletih na Kulmu predstavili svoja pričakovanja pred drugim vrhuncem letošnje zime.

V slovenski moški reprezentanci za smučarske skoke prav veliko časa za počitek in strnitev misli po zaključeni premierni poljski turneji nimajo. Potem ko so se s Poljske vrnili danes ob drugi uri ponoči, so svoje misli že preusmerili k svetovnemu prvenstvu v poletih, ki ga letos med 26. in 28. januarjem gosti letalnica na Kulmu. Avstrijsko prizorišče bo tekmovanje gostilo že petič in prvič po letu 2016, ko je naslov najboljšega osvojil Peter Prevc.

Za Slovenci uspešna poljska turneja

Slovenci, ki slovijo kot izjemni letalci, se na tekmovanje upravičeno podajajo z visokimi cilji. Ne le, ker bodo tam branili ekipno zlato, Timi Zajc pa posamično srebro z zadnjega šampionata v Vikersundu, samozavest jim vlivajo tudi izidi v svetovnem pokalu. Še posebej z že omenjene poljske turneje, kjer so morali v skupni razvrstitvi premoč priznati le Avstriji.

Robert Hrgota, Peter Prevc
Foto: Aleš Fevžer

“To je bila dobra popestritev svetovnega pokala, morda le čas izvedbe po novoletni turneji ni primeren. Zelo všeč mi je bil predvsem format tekmovanja. A če potegnem črto je ne glede na drugo mesto za nami zelo uspešna turneja,” je tekme v Wisli, Szczyrku in Zakopanah povzel Robert Hrgota.

Spadajo v ožji krog favoritov za odličje

Glavni trener slovenske vrste je prepričan, da je to več kot zadosten razlog, da na Kulm odpotuje pomirjen, saj so po njegovem mnenju prav vsi njegovi tekmovalci prikazali dobre skoke. Tudi zato ne preseneča, da bo na prvenstvo odpotovala že znana zasedba Anže Lanišek, Lovro Kos, Timi Zajc in Domen ter Peter Prevc, šesti kandidat pa bo znan v torek, a bo to najverjetneje Žiga Jelar.

Robert Hrgota
Foto: Aleš Fevžer

“Ne smemo bežati od dejstva, da branimo ekipno zmago in da je bil Timi Zajc drugi na posamični tekmi. Zavedamo se, da spadamo v ožji krog favoritov in hvala bogu, da je tako. Če bi odšli na Kulm brez pričakovanj, bi bilo dolgočasno. Želim si, da fantje čim večkrat pristanejo v dolini,” je povedal Hrgota in poudaril, da sta želja in cilj, da bodo tako na posamični kot ekipni preizkušnji v igri za odličja, čeprav bo konkurenca izjemno ostra.

Tudi Avstrijci so premagljivi

Če kdo, bodo zagotovo Avstrijci tisti, ki bodo slovenskim orlom predstavljali največjo oviro na poti do ubranitve ekipnega zlata, a zagotovo ne gre odpisati niti Nemcev in seveda Norvežanov, ki kljub letos skromnejši formi podobno kot Slovenci veljajo za sijajne letalce.

Kraft Tschofenig Hoerl
Foto: Profimedia

“Seveda so Avstrijci premagljivi, vsak je, četudi bodo na domačem terenu. A Kulm je malo tudi že slovenski, zato verjamem, da bo tam tudi kar nekaj slovenskih navijačev, kar bo naredilo tekmo še boljšo. Upam, da bo boj dober, čeprav mislim, da v igri za zmago ne bomo le mi in Avstrijci,” je povedal Hrgota.

Upa, da bo odločitev čim težja

Petintridesetletnika nemara še najtežja naloga sicer čaka v četrtek po treningu, ko bo moral določiti četverico najboljših za tekmo. A kot poudarja Hrgota, so to sladke skrbi.

Robert Hrgota, Peter Prevc
Foto: Aleš Fevžer

“V Vikersundu je bila zgodba zelo podobna, saj je bilo na treningu med najboljših osem šest naših in je bilo dva zares težko izločiti. A raje vidim, da izbiram med sedmim in osmim na rezultatskem seznamu kot pa med 40. in 41. Upam, da bo vseh šest Slovencev na treningih povsem v ospredju in da bo odločitev čim težja,” je še pripomnil glavni trener Slovencev.

Pričakovanja slovenskih skakalcev pred odhodom na prvenstvo:

Anže Lanišek: Poletov se veselim. Odhajam sproščen, cilj je, da letim čim dlje . Upam, da dlje kot 240 metrov. Upam, da ne bo tako kot v Planici, ko sem imel le en polet daljši od 240 metrov.

Peter Prevc: Seveda se vračam k spominom, ko sem bil na Kulmu svetovni prvak. Takšnih trenutkov ni veliko v življenju. Bo pa letos Kulm kar izziv, saj leta 2020 in 2023 tam nisem prikazal najboljših predstav. Bomo videli po prvem poletu, kje sem.

Domen Prevc: Motiviran sem za vsako tekmo, a na letalnicah malo bolj uživam. Uživati grem tudi na Kulm, ne glede na to, kako se bo razpletlo. Če bom osredotočen na svojo nalogo in na to, kar moram storiti, se bo razpletlo po mojih željah.

Timi Zajc: Nimam velikih pričakovanj. Zavedam se, da bosta zelo pomembna skoka na prvem treningu. Najprej je treba iti čez to, nato pa bom razmišljal naprej.

Lovro Kos: Lahko rečem, da se počutim močnega. Sem miren in samozavesten, zato se prvenstva zelo veselim.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!