Ema Klinec nasledila Niko Križnar in se vpisala v zgodovino

Smučarski skoki 19. Mar 202313:43
Foto: SloSki

Ema Klinec je na zgodovinski prvi tekmi skakalk na letalnici v Vikersundu navdušila. Postavila je nov svetovni rekord, dobila tekmo, ob tem pa osvojila tudi zmago v skupnem seštevku turneje RawAir.

Ema Klinec je na tekmi, ki je štela za seštevek norveške turneje, ne pa tudi za točke svetovnega pokala, pokazala, da je najboljša letalka v karavani smučarskih skakalk. Obakrat je presegla 220 metrov, v prvi seriji dosegla nov svetovni rekord pri 226 metrih, in na koncu za velikih 41 ugnala vso konkurenco. Čez celoten vikend se ji je najbolj približala Kanadčanka Alexandria Loutitt, ki je danes skočila le meter manj od nove rekorderke (225 m).

“Super zaključek dneva. Turneja je bila res dolga. Na koncu sem zelo vesela, da mi je uspelo postaviti tisti zadnji košček v sestavljanko, v to zgodbo. Rada bi se zahvalila vsem za podporo, da lahko pokažemo svoje najboljše predstave. To je to, gremo naprej v nove zmage,” je bila po velikem uspehu navdušena 24-letnica.

S tem dosežkom je brez težav osvojila skupno zmago na RawAir turneji, s čimer je nasledila lansko zmagovalko Niko Križnar.

Nika Križnar Ema Klinec
Nika Križnar in Ema Klinec. Foto: Profimedia

Križnar tokrat ni posegala po takšnih daljavah kot njena reprezentančna kolegica, njen osebni rekord zdaj znaša 193,5 metra. “Mislim, da je lahko vseh 15 punc ponosnih, da smo imele to čast, da smo se v tem preizkusile. Noro, koliko je bilo nekega navdušenja, podpore s strani vseh,” je povedala Nika Križnar, o dosežku rojakinje pa dodala: “Neizmerno sem ponosna na Emo. Uspelo ji je narediti to, kar sem jaz lani. Mislim, da ne bo pozabila vseh teh poletov preko 200 metrov, rekord letalnice in na koncu zmagovalka norveške turneje. Naj uživa v tem trenutku.”

Niki Križnar dvestotice ni uspelo preseči: “Malo mi je zmanjkalo, a kaj si moram pustiti še za prihodnost. Vem, česa sem zmožna, vem, da skoki skozi sezono niso bili konstantni, da bi lahko pričakovala kaj več tukaj. Vseeno pa sem v zraku uživala. To je nepopisljiv občutek, res sem vesela, da sem bila ena izmed 15 deklet, ki si je izborila čast skočiti na velikanki.”

Zupančič: Končno je posijalo sonce

Navdušen je bil tudi trener Zoran Zupančič: “V naših rokah je ostalo prav vse, tako svetovni rekord kot osvojitev najbolj prestižne turneje v celi sezoni. To so res mejniki. Ema Klinec je dokazala, da je najboljša letalka, kar nekaj poletov ji je uspelo čez 200 metrov. Super zaključek, končno je za nas posijalo sonce, imeli smo kar težko sezono. Zdaj gremo lahko bolj sproščeni in veseli na zaključek v Lahti.”

Zoran Zupančič. Foto: Aleš Fevžer
Komentari

Vaš komentar