Ikona smučarskih skokov na karierni prelomnici

Foto: Guliverimages

S tradicionalnim zaključkom v Planici se za najboljše smučarske skakalce sveta zaključuje sezona 2022/2023. Konec sezone vselej prinese tudi športne upokojitve, tako bodo profesionalnim skokov v slovo ta konec tedna pod Poncami pomahali Slovenci Cene Prevc, Bor Pavlovčič in Tilen Bartol. Ko je govora o mednarodni konkurenci, pa nejasna ostaja prihodnosti štirikratnega olimpijskega šampiona Simona Ammanna.

Simon Ammann je ikona smučarskih skokov. 41-letni Švicar je v svoji bogati karieri osvojil štiri olimpijske zlate medalje, dve že pred dvajsetimi leti v Salt Lake Cityju, dosežek pa je ponovil še osem let kasneje v Vancouvru. Pripada mu tudi naziv najboljšega posameznika svetovnega pokala v sezoni 2009/2010, v svoji zbirki medalj pa ima tudi naslov svetovnega prvaka leta 2007 v Sapporu.

Čeprav je vedno nasmejani Švicar zakorakal že v peto desetletje življenja, njegova kariera še traja. V tem tekmovalnem obdobju je sicer izpustil prvi del sezone, a se po vrnitvi šestkrat uvrstil med dobitnike točk. Najboljši rezultat je s 16. mestom dosegel v romunskem Rasnovu.

Simon Ammann in Noriaki Kasai še vedno vztrajata v smučarskih skokih. Foto: guliverimages

Njegova prihodnost ostaja odprto vprašanje

Njegovi najboljši tekmovalni dnevi so tako verjetno že minili, a tudi zaradi pomanjkanja novih mladih sil v švicarski reprezentanci Ammann še vedno vztraja med najboljšimi skakalci sveta. Že zadnjih nekaj let ga mediji pred zaključkom sezone v Planici vselej soočijo z vprašanjem, ali zaključuje svojo kariero. Tudi letos nedvoumnega odgovora Švicar ni ponudil.

“Ne vem še, kako bo v prihodnosti. To ostaja odprto vprašanje. Na stvari moram pogledati malce z distance, potem pa se bom odločil,” je švicarski sedmi sili zaupal Ammann in dodal, da bo eden izmed ključnih dejavnikov njegovega razmisleka tudi imenovanje novega trenerja švicarske reprezentance. Po sezoni se namreč s svoje pozicije umika Nemec Ronny Hornschuh.