Bo Žiga Jelar skakal v Planici? Hrgota še upa

Planica 2023
Slovenska skakalna reprezentanca. Foto: Sportklub

Sezona, ki se je začela v prvem vikendu novembra, se bo končala konec tega tedna. Smučarski skakalci že nestrpno zaključek svetovnega pokala v Planici, kjer bodo leteli od četrtka do nedelje. Glavni trener Robert Hrgota se zaveda, da bo težko ponoviti lanske rezultate, ki pa se jim želi s svojo ekipo čim bolj približati.

“Lanska Planica je bila najboljša Planica v zgodovini – po vzdušju, vremenu in rezultatih. Čim bolj se želimo temu približati,” o željah in ciljih pred letalskim zaključkom pod Poncami pravi trener slovenskih orlov Robert Hrgota. Ob tem se zaveda, da bo lanski izplen (pet stopničk, petkova četverna zmaga in sobotna ekipna zmaga) težko ponoviti. “Glede na to, da manjkata dva pomembna člena lanske ekipe (Peter Prevc in Žiga Jelar, op. p.), pa bo še toliko težje. A želimo čim višje in čim bolje.”

Prav zdravstveno stanje lanskega dobitnika malega kristalnega globusa v poletih je edina stvar, ki Hrgoti trenutno povzroča skrbi. “Delamo na tem. Z glavo skozi zid zagotovo ne bomo rinili. Če bo zdravje skupaj z izvidi dopuščalo oziroma če nastop ne bo zdravju škodljiv, bo tekmoval. Drugače pa ne,” je ponudil dvoumen odgovor o nastopu Žige Jelarja, ki je v soboto v Lahtiju obiskal bolnišnico, nato pa se je zaradi suma na bakterijsko okužbo predčasno vrnil domov.

Žiga Jelar
Foto: Profimedia

Veliko bolje doma kot nekje na severu

Zadovoljen pa je z nastopi ostale falange. “Forma je kar v redu. Čeprav je bila v Lahtiju vetrovna loterija. Sploh Anže ni imel sreče, a je v težkih pogojih res lepo odskakal in izvlekel peto mesto. Po svetovnem prvenstvu je manjkal premor, zato so bili fantje čustveno in fizično izžeti. Posledično se je v ekipo prikradla bolezen. Glede na vse zdravstvene težave, ki smo jih imeli, so fantje zelo uspešno oddelali to skandinavsko turnejo. Verjamem, da če je kdo malce utrujen ali bolan, da bo v Planici to premagal oziroma pozabil. Zagotovo je veliko lažje tako dolgo sezono zaključiti doma kot pa nekje na severu. Upam, da bo tudi vreme zdržalo, čeprav napoved ni ravno najboljša,” se je proti koncu tedna ozrl Hrgota.

Na četrtkovih kvalifikacijah bo zaradi nacionalne kvote nastopilo 12 Slovencev, med katerimi bo kar nekaj debitantov. Zanje bo ’skrbel’ trener B reprezentance Igor Medved. “Na tekmi si jih želim 12 (smeh, op. p.). Čim več. Vse, kar bo več od sedem, je plus. Naj mladi uživajo,” je še dodal vodja slovenske stroke. Navdušen je bil nad nastopi Roka Masleta v Skandinaviji, ki je odskakal “zelo lepo, trezno in zrelo.”

Robert Hrgota
Foto: Aleš Fevžer

Dvanajsterica Slovencev za četrtkove kvalifikacije:

Anže Lanišek, Timi Zajc, Lovro Kos, Domen Prevc, Rok Masle, Žak Mogel, Tilen Bartol, Maksim Bartolj, Matija Vidic, Jernej Presečnik, Rok Oblak, Žiga Jelar?

Slovenija je trenutno tretja v pokalu narodov, najnižjo stopničko v svetovnem pokalu lovi tudi Lanišek. Po besedah Hrgote to ne bo prioriteta. “Šli bomo iz skoka v skok. V nedeljo bomo potegnili črto in pogledali, kaj nam je uspelo in kaj ne. Ekipna tekma, pokal narodov, skupni seštevek. Vemo, da Kubacki ne tekmuje več. V življenju so nekatere stvari pomembnejše od skokov. Anžetu ne preostane drugega, kot da tekmuje do konca in osvoji tisto mesto, ki ga bo. Ne glede na to, ali bo tretji ali četrti, je za njim zelo lepa sezona. Kar se tiče pokala narodov: premagati Poljsko, Nemčijo, Japonsko … ki vlagajo veliko več z veliko več ljudmi … Moramo ugotoviti, kaj nam manjka, da premagamo Avstrijce. To bo cilj naslednjo sezono.”

Na vprašanje, kdo bo trojice Slovencev, ki trenutno zaseda mesta od tri do pet v seštevku poletov, pa je Hrgota v smehu odgovoril: “Eden od naših. Ime pa vam povem po nedeljski tekmi.”

Na finalu svetovnega pokala se bodo poslovili kar trije slovenski skakalci. Cene Prevc in Tilen Bartol bosta zadnja poleta opravila v soboto, že v soboto pa bo skakalni pokoj skočil še Bor Pavlovčič. Več o tem tukaj.

Planica, finale v poletih, spored:

sreda, 29. marec: 15.00 preizkus letalnice

četrtek, 30. marec: 10.30 kvalifikacije

petek, 31. marec: 15.00 posamična tekma

sobota, 1. april: 10.00 ekipna tekma

nedelja, 2. april: 10.00 ekipna tekma (najboljših 30 v svetovnem pokalu)