Prevc o grozljivem padcu: Morda mi želi nekdo nekaj povedati

Smučarski skoki 29. Mar 20237:00 komentarja
Peter Prevc
Foto: Profimedia

Letošnji praznik smučarskih poletov v Planici se bo po dolgem času odvil brez najizkušenejšega člana slovenske reprezentance Petra Prevca, ki še vedno okreva po grozljivem padcu na letošnjem domačem svetovnem prvenstvu.

Letošnji zaključek svetovnega pokal v smučarskih skokih se bo prvič po desetletju odvil brez Petra Prevca. Najizkušenejši član slovenske reprezentance ne nastopa vse od grozljivega padca na domačem svetovnem prvenstvu. Spomnimo, da je tedaj padel z velike višine, iztek Bloudkove velikanke pa je zapustil na reševalnih saneh.

“Takoj, ko sem padel, sem izgubil zavest, a sem med kotaljenjem po doskočišču znova prišel k sebi. Toliko sem še bil pri zavesti, da sem pogledal, ali proti meni morda leti katera od smučk. V izletu so me zdravniki takoj pridržali, da ne bi vstal. A ko so me premestili v rešilca, sem nato znova izgubil zavest, vendar takrat nisem bil več v življenjski nevarnosti,” je enega najgrših padcev v svoji karieri na novinarski konferenci pred praznikom smučarskih poletov v dolini Tamar podoživel Prevc.

Peter Prevc
Foto: REUTERS/Borut Zivulovic via Guliver

Priznal je, da si je posnetek svoje nesreče prvič pogledal že naslednji dan, še nekajkrat pa v dnevih za tem, saj ga je zelo zanimalo, zakaj je padel. Kot se je izkazalo pozneje, ga je na cedilu pustil zatič na vezeh, ki se je odpel, ko je odskočil z zaletne mize. “Zatič se je odpel. Zakaj, ne vem. Čevelj je bil nov, zatič je tudi ostal cel. Ne vem, ali sem bil sam premalo previden … Po vseh skokih, ki sem jih opravil, se mi je to zgodilo prvič v življenju. Ne vem, morda pa mi želi nekdo nekaj povedati. Včasih smo skakali s precej slabšo opremo in je vse zdržalo,” je pripovedoval najboljši slovenski skakalec.

Verjame, da bo do začetka priprav na novo sezono že zdrav

Tekmovalec iz Dolenje vasi je imel sicer pri tem veliko srečo v nesreči, saj jo je odnesel brez hujših poškodb. Še več, kot je priznal, se je po padcu želel celo vrniti na skakalnico, saj se po lastnih besedah sploh ni počutil tako slabo. A želja ga je hitro minila, ko je popustil adrenalin.

“Sem v redu, vse kosti so bile in so cele. Le v vretencu je nekaj počenega na treh delih, zato se mora to zarasti, preden lahko funkcioniram stoodstotno. Najbolj me je bolelo, ker sem priletel naravnost na smučko. Na tem predelu sem imel tudi edino modrico. Dobil sem udarec v ledvice in tu sem čutil največje bolečine in imel tudi oteklino. Ko sem se ulegel, sem mislil, da imam kaj podloženo pod križem, a sem bil le jaz tako močno zatečen.”

Peter Prevc.

Tridesetletnik zdaj obiskuje številne terapije, da bi čim prej okreval in bil pravočasno nared za pričetek priprav na prihodnjo sezono. Naslednji teden ga tako čaka še zadnji pregled, s katerim bo zaključil enomesečno rehabilitacijo.

“Ko padeš, se celo telo zelo ’zakrči’. Telesu je treba sporočiti, da ni več v življenjski nevarnosti in da se mišice lahko sprostijo. Vse masaže in terapije pomagajo, da se telo čim prej prekrvavi in znebi krčev. A mislim, da bo vse potekalo normalno. Verjamem, da bo do začetka priprav glavno zdravljenje že zaključeno in bom spet stoodstotno funkcionalen,” je v novinarske mikrofomne razlagal Prevc.

A kot se je pošalil, mu kljub predčasnemu zaključku sezone nikakor ni dolgčas, saj mu novi poklic “kavč selektorja” pobere nemalo energije. “Je zelo naporno. Dopoldne je moško in žensko alpsko smučanje, nato še moški in ženski smučarski skoki, vmes se vrine še biatlon. Za nogomet sploh ni časa. A nisem strog selektor, sem zelo človeški,” je zatrdil sogovornik in še pripomnil, da skokov sicer ne pogreša, a da mu je bilo kljub temu precej žal, ker je zamudil polete v Vikersundu.