Ilka Štuhec z ognjenika po kristalno lovoriko (VIDEO)

Alpsko smučanje 19. Okt 202311:29 0 komentarjev

Čez deset dni se bo Ilka Štuhec s svojo ekipo podala pod Matterhorn, kjer jo čaka zadnjih sedem dni treninga pred prvima smukoma sezone, ki naj bi nato v Zermattu potekala 18. in 19. novembra. A če sta tekmi malce negotovi, pa je bolj čvrsta baza, ki jo je opravila na južni polobli.

Ilka Štuhec se na lepši način ne bi mogla posloviti od minule sezone. Pred dobrimi sedmimi meseci je namreč dobila zadnji smuk v Soldeu. Premagala je tudi Sofio Goggio, ki je dobila kar pet od devetih smukov sezone, še tri pa je končala na drugem mestu. “Čestitke! Imaš globus, a danes sem te premagala. Škoda, da je sezone že konec,” je Italijanki že v Andori rokavico za sezono 2023/24 vrgla Ilka, zavedajoč se dejstva, da jo v želji po napadu na smukaški globus čaka novo garaško poletje s podaljškom v jesen.

Ob koncu minulega tedna je potegnila črto pod najzajetnejši sklop snežnih treningov. Skupaj s krajšim turističnih oddihom se je namreč v Argentini in Čilu zadrževala rekordna dva meseca. “Dolgo sem že v smučarski karavani. Videla sem marsikaj, tekmovala in trenirala marsikje, nato pa naletim na nov teren, to je Corralco, kjer so nas pričakali izjemni pogoji in neverjeten mir. Prijetno presenečenje. Tudi kar nekaj sreče smo imeli z vremenom. Verjamem, da smo vse skupaj dobro izkoristili. Odgovor bodo dala tekmovanja,” ob vrnitvi domov vtise zbira 33-letna Mariborčanka, ob Federici Brignone najstarejša članica elite.

Ilka Štuhec. Foto: MaPa

A prav v pretekli sezoni je sebi in okolici dokazala, da še zdaleč ni rekla zadnje besede. Navsezadnje je bila njena minula smukaška sezona celo druga najboljša v karieri. Potem ko je prestopila na Kästlejeve smuči in prevetrila spremljevalni štab, je zaustavila strm padec rezultatske krivulje, v sebi znova prebudila neustrašno napadalko, se po daljšem času znova zatekla k nekoč zanjo tako zelo značilnem občutku za vodenje smuči in telesno mehkobo ter se – vrnila na vrh. ”Poraz” je doživela le na svetovnem prvenstvu, pa še v tistem primeru se je znašla na napačni strani loterije štartnih številk in hitrosti snežne površine.

Kot bi jo ”le” šesto mesto v Meribelu dodatno podžgalo, se je brez omahovanja podala v novo pripravljalno obdobje. Resda z nekoliko spremenjeno ekipo, v kateri je Marka Vukičevića, ki je prvo damo slovenskega smuka in njeno mamo ter vodjo ekipe Darjo Črnko s pomladno naznanitvijo slovesa malce presenetil, zamenjal nekdanji hrvaški reprezentant Natko Zrnčić-Dim. “Natka poznam že zelo dolgo. Pred leti smo tudi skupaj trenirali. Zdaj smo se dobro ujeli. Že spomladi je spoznal naš ritem. Dobro se je vklopil. Prinesel je novo energijo in sproščenost,” o novem obrazu v ekipi pripoveduje slovenska državna prvakinja.

“Nekaj voženj bi bilo lahko lani boljših. Vem, česa sem sposobna. Lani sem dokazala, da znam napadati progo. Ne le da se vozim ali pa da proga napada mene. Cilj? Kot vedno, na vsaki tekmo pokazati maksimum, V dolgi sezoni se bo to seštelo,” pravi smučarka, ki je že spomladi napovedala spogledovanje z malim smukaškim globusom, zadovoljna s pripravljenostjo. “Regeneracija ni ravno najhitrejša. Nisem najmlajša. Sem pa vesela in ponosna, da sem prenesla vse treninge. Včasih me kaj zaboli. Če me ne bi, bi bilo nenavadno. Sicer pa sem s pripravljenostjo zadovoljna,” pravi Ilka Štuhec.

Črto pod pripravami v Južni Ameriki, predvsem v Corralcu je potegnila tudi Darja Črnko. “Na svoj račun sem slišala veliko kritik. Še v Ushuaii so me spraševali, kaj mi je, da ekipo za dva meseca vodim na pot na južno poloblo. Še sama nisem dobro spala nekaj noči. A ta zgodba se je razvijala nekaj časa. Dejstvo je, da v Evropi na ledenikih ni dobrih pogojev. Predvsem za trening hitrih disciplin.  Ko se velike ekipe zapirajo, majhni nimamo pristopa. Zakaj ne bi dvakrat odpotovali v Južno Ameriko? Nato sem razmišljala o tem, da bi si vmes vsi vzeli osem dni premora. In tako je bilo. Navdušeni smo. Predvsem nad treningi v Corralcu,” pravi vodja ekipe in dodaja: “Trening je bil neprimerno dražji. Kästle je pokril serviserje in stroške prevoza smučarske robe. Ostalo je bilo na nas. A tudi ne gre za vprašanje, koliko kaj stane. Vzemi ali pustil. To je katastrofa našega sveta. A to odločitev smo morali prispevati. Nekaj več nam je namenila SZS. Denarja bo kmalu zmanjkalo, tako da bo morala prispevati Ilka.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!