Štefan Hadalin po izgorelosti pod nadzorom

Alpsko smučanje 16. Okt 202318:30 0 komentarjev
Štefan Hadalin. Foto: Aleš Fevžer

Če je Štefan Hadalin še na začetku poletja, ko je prvič javno spregovoril o psihofizični izgorelosti, še skrbno izbiral besede, s katerimi je orisal občutke, pa na pragu nove sezone že govori tudi o rezultatskih ciljih.

“Prav je, da spregovorim tudi o tem,” nam je sredi junija zatrjeval Štefan Hadalin, ki se je odločil, da pojasni, kaj sta v primeru njegovega tekmovalnega umika pomenili frazi “osebni razlogi” in “slabše psihofizično stanje”. Ob tedanjem pogovoru o izgorelosti je poudaril, da ga odkritost osvobaja, obenem pa se je dobro zavedal, kako zahtevno obdobje ga čaka v naslednjih tednih. Zato nas je ob vnovičnem srečanju, vsega dva tedna pred prvo tekmo sezone v Söldnu, zanimalo prav to, ali mu je števec uspelo zadržati pred pobegom v rdeče območje.

“Da, doslej se mi je uspelo obdržati pod nadzorom. Napredujem. Z vsemi izzivi na tej poti. Z opravljenim delom med poletjem sem zadovoljen. Tudi jesenski del je uspešen. Sem pa stalno pozoren in natančen. Vem, kdaj potrebujem premor. Vem, kdaj se ustaviti,” pripoveduje 28-letni Vrhničan in dodaja, da je ročno zavoro zaradi utrujenosti prijel le enkrat. Pa še takrat je izpustil le za en dan treninga. Po drugi strani pa je občasno kvantitativno prilagajal vadbo. “Vseeno moj progam ni bil osiromašen. Sem pripravljen na to, kar me čaka,” pravi.

Čaka pa ga sezona, ki bo polna izzivov. Deloma zaradi nove opreme, še toliko bolj zaradi navedenih težav, obenem pa v sebi čuti, da še ni rekel zadnje besede. Ga pa na tej poti dokazovanja vendarle čaka prebijanje iz ozadja, saj je na lestvici FIS trenutno 56. v slalomu in 39. v veleslalomu, zato bo štartno izhodišče manj ugodno. A lahko bi bilo še precej slabše, če se ne bi ob koncu minule sezone udeležil odprtega državnega prvenstva Liechtensteina, kjer je popravil točke.

In kakšno breme si nalaga pred prvo tekmo v Söldnu, ki bo na sporedu 29. oktobra? “Pričakujem, da stabilne vožnje, ki sem jih v zadnjem obdobju kazal na treningih, pretopim na tekmo. Želim uživati, se zabavati. Tekmovati z najboljšimi na svetu je privilegij. To mi je dano. Rezultat? S številko 35 mora biti moj cilj uvrstitev med dobitnike točk. Pri sebi seveda želim več. A moje misli in energija so usmerjene v smučanje. Če bom smučal, kot znam, bo prišel tudi rezultat,” odgovarja Hadalin, ki je do največjih uspehov (srebro na SP, zlato na MSP in 3. mesto na tekmi svetovnega pokala) prišel v disciplini, ki je, kot vse kaže, postala zgodovina, torej v kombinaciji.

V zadnjih letih je povsem osredotočen na obe tehnični disciplini, zdaj tudi z novim trenerjem Sergejem Poljšakom, ki je okrepil štab glavnega trenerja Klemna Berganta. Hadalin ob tem opozarja, da je za njegovo nadaljnjo kariero še kako pomembno trenersko razumevanje zdravstvenih težav, s katerimi se je spopadal. “Odgovorni imajo posluh. Izgorelosti je v sodobnem športu vse več. Sem tudi dovolj star in izkušen, da se o teh vprašanjih lahko posvetujem s trenerji. Na tej ravni ni nekih dvomov ali težav,” je pogovor za Sportklub zaključil eden od šestih Slovencev, ki bodo ob koncu meseca nad Söldnom prebili led nove sezone.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!