Ekspresna vrnitev Ilke Štuhec

Alpsko smučanje 18. Jan 202312:14
Ilka Štuhec
Ilka Štuhec znova v karavani svetovnega pokala. Foto: GEPA pictures/Harald Steiner via Guliver

Z nastopom na prvem uradnem treningu pred podaljšanim hitrostim koncem tedna v Cortini d'Ampezzo je tretja smukačica svetovnega pokala Ilka Štuhec naznanila ekspresno rehabilitacijo poškodovanega gležnja in vrnitev v tekmovalno areno.

Pas megle je slabe pol ure močno ogrožal izvedbo prvega uradnega treninga v Cortini d’Ampezzo. Med tistimi, ki so bili najbolj zadovoljni, da se je naposled umaknil, in omogočil smučanje, je bila prav gotovo Ilka Štuhec. Nastop, ki ga lahko razumemo kot vrnitev po nedavnih zdravstvenih težavah, se ji resda ni najbolj posrečil. Na 2.660 metrov dolgi progi si je namreč prislužila visok zaostanek (+4,41 za najhitrejšo). A glavnina izvira iz srednjega dela (med drugim in tretjim sektorjem), sicer pa je bilo njeno smučanje konkurenčno.

Najboljši čas treninga je sicer postavila Švicarka Lara Gut Behrami. Šestnajst stotink sekunde je za njo zaostala ameriška rekorderka Mikaela Shiffrin, ki se vrača v svet hitrih disciplin, tretja pa je bila Nemka Kira Weidle (+0,49).

Novo priložnost za krepitev samozavesti bo imela edina slovenska tekmovalka v hitrih disciplinah znova v četrtek, ko bo na sporedu še drugi trening. Petek nato prinaša prestavljeni smuk iz St. Antona (10.15), sobota klasični smuk (10.00), tekmovalni zastor pa bo padel z nedeljskim superveleslalomom.

Zelena luč: vrnitev spremenjene Ilke

Ilkin nastop v Cortini d’Ampezzo je bil sicer nekaj dni v negotovosti. V soboto je namreč smukaška prvokategornica ob padcu v St. Antonu staknila lažjo poškodbo gležnja. Sledila je nekajdnevna rehabilitacija, zaradi katere je podaljšala svoje bivanje v Avstriji. V torek se je nato odpravila v italijanski del Dolomitov in malo pred štartom prvega treninga smuka prejela zdravniško zeleno luč za nastop.

32-letna Mariborčanka spada med najbolj izkušene v smučarski karavani (med nastopajočimi so starejše le Federica Brignone, Marie-Michele Gagnon, Nicole Schmidhofer in Tessa Worley), pohvali pa se lahko z bogatim tekmovalnim stažem v Cortini. V tem olimpijskem smučarskem središču v Dolomitih je namreč prvič nastopala že leta 2010. Prav na sloviti progi Olympia delle Tofane je leta 2017 slavila svojo prvo superveleslalomsko zmago, v smuku pa je bila enkrat druga in dvakrat tretja. Nazadnje leta 2019.

Ilko Štuhec na slikovito Cortini veže veliko lepih spominov. Foto: GEPA pictures Ch. Kelemen via Guliver

Vse do minulega meseca je bila to njena zadnja uvrstitev na oder za zmagovalke. Post je prekinila v St. Moritzu, kjer je dokončno osmislila in unovčila vse spremembe, s katerimi se je podala v zadnje poglavje svoje kariere. Temelj preobrazbe so nove smuči (Kästle), na katerih je znova našla tekmovalno odločnost. Ta teden jo bo skušala potrditi tudi na prizorišču naslednjih olimpijskih iger. Če bosta le “sodelovala” tudi vreme in zdravje.

Petelinji greben brez drugega treninga

Še precej večji organizacijski zalogaj pa ob neugodni vremenski napovedi čaka odgovorne v Kitzbühlu. Potem ko so organizatorji tradicionalnih moških tekem na Petelinjem grebenu v torek pod streho spravili prvi uradni trening (dobil ga je Američan Ryan Cochran-Siegle, Miha Hrobat je bil 16., Martin Čater pa 47.), je sredin odpadel. Pod vprašajem je tudi četrtkov preizkus terena, tekmovalni urnik pa nato predvideva dva smuka (petek in sobota) ter nedeljski slalom.

Komentari

Vaš komentar