Hrvaška čudežna deklica zaupa slovenskemu strokovnjaku

Zrinka Ljutić in Miha Cerer. Foto: MaPa

Predstavljamo vam vzhajajočo zvezdo hrvaškega in svetovnega alpskega smučanja, komaj 18-letno Zrinko Ljutić, o kateri sta spregovorila tudi njen rojak in svetovalec Ivica Kostelić ter izkušeni slovenski serviser Miha Cerer.

Predlani je kot šestnajstletnica ob debiju na tekmah pod okriljem FIS s štartnimi številkami 114, 108 in 78 prišla do 21., 9. in 4. mesta. En mesec zatem je Zrinka Ljutić dobila priložnost na tekmi evropskega pokala, kjer je že v enajstem nastopu prišla do prve zmage. Hrvaški mediji so se razpisali o novi Janici Kostelić, Zagrebčanka pa se je hitro znašla tudi na evropskem smučarskem radarju. Lani se je že začela prebijati med slalomske dobitnice točk svetovnega pokala, debitirala na olimpijskih igrah in osvojila prvo kolajno na mladinskem svetovnem prvenstvu. Letos je po treh uvrstitvah med deseterico že skorajšnja članica slalomske prve jakostne skupine, v nedeljo pa se je v Podkorenu prvič prebila še do veleslalomskih točk. A zdi se, da je pred njo še precej bolj svetla smučarska prihodnost. O tem smo se pred vrhuncem sezone pogovarjali z njo, njenim serviserjem in znamenitim svetovalcem.

Zrinka Ljutić: v tej zimi že 6., dvakrat 7. in 15., danes pa bo nastopala v Flachauu. Foto: Guliverimage

Zrinka Ljutić v pogovoru za SK o …

… tekmovalni osredotočenosti

Poskušam jo ohranjati. Mladost je moja prednost. Zakaj? Imam dovolj časa za razvoj in napredovanje, zato ni potrebe za velik pritisk. No, včasih si ga le naložim. Nazadnje na zagrebškem slalomu, ko sem želela preveč. Premagala sem samo sebe in po napakah odstopila. A tudi iz te tekme sem se nekaj naučila. Vem, kako pristopati k domačim tekmam.

… medijski izpostavljenosti

Ko sem se pojavila na FIS tekmah, sem bila zelo vznemirjena. Bila sem daleč od oči javnosti. Ko pa so prišli prvi izstopajoči rezultati, se je sprožil plaz. “Nova Janica,” so pisali mediji. Zame je bilo to nekaj novega. Vesela sem, da me to ni prevzelo. Osredotočena sem na smučanje. Ponosna sem na to, da se ob prehodu na tekme najvišje ravni nisem izgubila.

… možnostih za napredek

Imam veliko prostora za napredek. V prvi vrsti na tehnični ravni. Sledi taktika in fizična pripravljenost. Pa izkušnje. Delam. Treniram in se posvečam vizualizaciji.

… vplivu ter pomoči Janice in Ivice Kostelić

Ivica je pogosto ob meni. Pomaga mi na ogledih. Pa tudi pri mentalni pripravi so njegovi nasveti dragoceni. Janica pa mi je svetovala ob moji prvi tekmi na ravni FIS. Gre za legendo z izjemno energijo.

… sodelovanju s slovenskim serviserjem

Miha je super. To je to. Z njim smo zadeli v polno.

Miha Cerer. Foto: MaPa

“Zdaj sem tudi jaz del družine”

Hrvaško smučanje se je že v preteklosti, tudi v zlatih časih, rado naslonilo na slovensko strokovno pomoč. Pri sosedih so med drugim delovali tudi Peter Pen, Robert Kristan, Cene Jovan, Sandi Murovec, Jure Hafner, Pavel Grašič, Robert Horvat  … Zdaj je že drugo leto del te zgodbe tudi Miha Cerer, Zrinkin serviser. V projekt ga je povabil direktor alpskih reprezentanc Vendran Pavlek. Iskal je serviserja za tri tekmovalce, slovenski strokovnjak mu je dejal, da želi delati z Zrinko Ljutić.

“Spoznal sem njenega očeta in njo. Hitro smo se energijsko ujeli, kar je v smučarskem svetu zelo pomembno. In ker imam kar nekaj izkušenj, so se odločili zame,” pravi Cerer. Hitro je prikimal tudi naši oceni o tem, da gre za čudežno deklico svetovnega smučanja. “Delo s takšno tekmovalko je malce drugačno. Poleg tega gre za manjšo ekipo, pravzaprav družinsko. Zdaj sem tudi jaz del te družine. Sprejeli so me za svojega, jaz pa v delu s tako nadarjeno smučarko zelo uživam. Še več, s takšnim užitkom nisem delal še nikoli doslej,” se je razgovoril eden od številnih slovenskih smučarskih zdomcev.

Zrinka Ljutić. Foto: MaPa

In ko govori o dosedanjih delovnih izkušnjah, velja izpostaviti, da jih ni bilo malo. Kar osem let je delal v slovenski ženski reprezentanci. Med drugim je skrbel tudi za smuči Ane Drev in Ane Bucik. Deloval je tudi v Rusiji in na Finskem. “Želel sem delati s smučarko takšnega kova. To je velik privilegij. Drug drugega potiskava naprej. In sva skupaj – boljša. Zato res upam, da bo to dolgoročno sodelovanje,” je pogovor zaključil Miha Cerer.

Ivica Kostelić: Svetla prihodnost

“Slovenci so v smučanju povsod cenjeni strokovnjaki. Tudi mi smo sodelovali z njimi. Veseli me, da je del zgodbe zdaj Miha,” nam je v tekočem slovenskem jeziku potrdil Ivica Kostelić, nekdanji svetovni prvak in zmagovalec velikega kristalnega globusa, ki kot zunanji sodelavec pomaga hrvaški reprezentanci. Tudi Zrinki Ljutić.

“Čudežna deklica? Da, na nek način vsekakor. Vesel sem, da ji lahko pomagam. Gre pa za družinsko zgodbo, ki spominja na nas, torej Kosteliće. Tudi Ljutići so usmerjeni v naravo. Poleti na morju, pozimi na snegu. Je pa Zrinka res velik talent. Verjamem, da se bo razvijala na vseh ravneh. Čaka jo svetla prihodnost,” je še pristavil najboljši hrvaški alpski smučar vseh časov.

Vlogo Zrinkinega trenerja opravlja oče Amir, ki se je pred leti iz Banjaluke preselil v Zagreb in z  Martino Cvjetko ustvaril družino. Ta je povsem smučarsko obarvana, saj so v šport belih strmin zajadrali tudi starejši brat Trvtko ter mlaja sestra in brat Dora in Hrvoje.