Ilka Štuhec prebila led, a prava bitka jo čaka doma

Alpsko smučanje 15. Maj 202414:00 1 komentar
Ilka Štuhec. Foto: Jure Banfi

Za najboljšo slovensko smukačico Ilko Štuhec je že prvi sklop treningov v okviru nove spremljevalne ekipe, njen zastopnik je medtem vstopil v pogajanja s prevetrenim vodstvom alpskih disciplin Smučarske zveze Slovenije.

Nekdanji slovenski smučarski reprezentant Aleš Gorza je po krajšem družinskem oddihu hitro obrnil novo stran trenerske knjige. Potem ko je bil še v minuli sezoni trener moške ekipe za hitri disciplini, je ta teden zaključil prvi snežni tabor v vlogi trenerja Ilke Štuhec. Slovenska olimpijca sta delovne obrate usklajevala na ledeniku Kaunertal, kjer sta bila ob svojevrstnem pomežiku narave deležna dobrih delovnih pogojev. Za osrednji del priprav je kajpak predvidena južna polobla, še pred tem pa zajeten sklop kondicijske vadbe.

Daleč od snega pa so se začeli tudi pogovori o sobivanju Ilkine ekipe z reprezentančnim ustrojem, katerih rdeča nit je ob obveznostih tekmovalke predvsem finančna injekcija. Po naših informacijah je bila prva ponudba, dana od SZS, občutno nižja kot v preteklih sezonah. To resda ni popolno presenečenje, saj so se z napovedanimi znižanji soočili v glavnini ekip. Vsekakor pa se bosta novi vodja panoge Matjaž Šarabon in Ilkin odvetnik oziroma zastopnik Blaž Bolcar še sestala ter poskušala zmanjšati veliko vrzel med obema bregovoma.

Pogajalska bitka je za prihajajočo sezono edine slovenske smukačice, ki bo v tekmovalni karavani vztrajala vsaj še eno zimo, sila pomembna. Denarni prispevek SZS namreč predstavlja ključni del proračunske malhe ekipe Ilke Štuhec. Ta bo v predolimpijski zimi sicer močno spremenjena. V prvi vrsti zaradi dejstva, da se je dvakratna svetovna prvakinja razšla z mamo Darjo Črnko. Štab sta zapustila tudi hrvaški trener Natko Zrnčić-Dim in fizioterapevtka Tina Kobale. Po naših informacijah se je z Gorzo v Ilkin tabor preselil tudi pomočnik Rok Šmejic.

Že prihodnji teden, ko se bo sestal alpski odbor, bi morala biti znana vsaj groba slika vseh slovenskih reprezentanc. Kot smo pred časom že poročali, naj bi Gorzo v moški ekipi za hitri disciplini nasledil Aleš Brezavšček, za dekleta v tehničnih disciplinah bodo še naprej skrbeli Mitja Kunc, Denis Šteharnik in Boštjan Božič. Največja uganka ostaja novi trener olimpijskega podprvaka Žana Kranjca v moški tehnični vrsti. Od slednje se je namreč poslovil Klemen Bergant, ki, tako kot Janez Slivnik, Grega Koštomaj in Miha Verdnik, zapušča slovensko alpsko smučanje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje