Velike spremembe skakalnega olimpijskega sporeda

Smučarski skoki 15. Maj 202411:04 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

Kar se je dolgo časa napovedovalo, je zdaj postalo tudi uradno. Organizatorji zimskih olimpijskih iger 2026 so razkrili spored smučarskih skokov, ki je v kar nekaj pogledih zgodovinski.

Čez manj kot dve leti se bodo najboljši zimski športniki sveta mudili na olimpijskih igrah v sosednji Italiji. Gostitelja sta Milano in Cortina d’Ampezzo, v prvem bo 6. februarja 2026 tudi otvoritvena slovesnost, ki bo potekala na nogometnem stadionu San Siro.

Že dan pozneje pa bodo prve kolajne podelili v smučarskih skokih. Organizatorji, smučarski skoki bodo sicer potekali v Predazzu v dolini Fiemme, kjer skakalnici še vedno prenavljajo, so razkrili spored tekmovanj na 109- in 143-metrski napravi.

Skupno bodo Italijani podelili kar šest kompletov odličij, kar bo največ v zgodovini tega športa. V soboto, 7. februarja, se bodo na srednji skakalnici najprej merila dekleta, v ponedeljek, 9. februarja, bodo na isti napravi tekmovali še moški. Za zaključek prvega dela bo dan pozneje še klasična mešana ekipna tekma.

Dogajanje se bo nato preselilo na veliko skakalnico, kjer bodo najprej na delu moški (14. februarja), dan za njimi pa se bodo prvič za olimpijske skakalnice na večji napravi pomerile še ženske. Zaključek bo v ponedeljek, 16. februarja, ko bomo videli še eno krstno izvedbo: moško superekipno tekmo dvojic, ki je nadomestila klasično ekipno preizkušnjo četveric.

Predazzo
Fotografija iz Predazza iz aprila 2023. Foto: Profimedia

Prvič v 21. stoletju na igrah pri zahodnih sosedih ne v moški ne v ženski konkurenci ne bomo videli kvalifikacij za posamične tekme, saj si bo vozovnico priborila petdeseterica skakalcev in skakalk, vsi bodo imeli pravico nastopa v prvih serijah tekmovanj.

Slovenci in Slovenke bodo v Predazzu sicer branili kar štiri odličja: v Pekingu 2022 sta na edini ženski posamični tekmi zlato in bron osvojili Urša Bogataj ter Nika Križnar, ki sta bili skupaj s Timijem Zajcem in Petrom Prevcem nato najboljši še na mešani ekipni tekmi. Slednja pa sta bila s Cenetom Prevcem in Lovrom Kosom še del srebrne moške ekipe.

Spored skokov na ZOI 2026:

sobota, 7. februar, 18.45: ženska posamična preizkušnja (HS 109)
ponedeljek, 9. februar, 19.00: moška posamična preizkušnja (HS 109)
torek, 10. februar, 18.45: mešana ekipna preizkušnja (HS 109)
sobota, 14. februar, 18.45: moška posamična preizkušnja (HS 143)
nedelja, 15. februar, 18.45: ženska posamična preizkušnja (HS 143)
ponedeljek, 16. februar, 19.00: moška superekipna preizkušnja (HS 143)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!