Ilkine sanje v dnevni sobi Lindsey Vonn

Alpsko smučanje 2. Dec 202111:14 2 komentarja
Ilka Štuhec in Lindsey Vonn: Lake Louise ima v srcu obeh pomembno mesto; foto: AP Photo/Marco Trovati via Guliver

Na današnji dan pred petimi leti je Ilka Štuhec v Lake Louisu slavila svojo prvo zmago v svetovnem pokalu. Ob vrnitvi na 'kraj zločina' znova meri visoko, kar je potrdila tudi z dobrim smučanjem na prvem uradnem treningu.

“Vedno se je lepo vrniti v Lake Louise. Na ta kraj me vežejo posebni spomini. Tu sem dosegla prvo zmago v svetovnem pokalu, narava je čudovita in ni razloga, zakaj se ne bi veselila začetka sezone v Kanadi,” iz Lake Louise sporoča Ilka Štuhec, ki je prav na današnji dan pred okroglimi desetimi leti prijetno presenetila s šestim mestom. Tedaj še ob zmagi Lindsey Vonn, ki je v Lake Louisu kar osemnajstkrat ugnala vso konkurenco, kar je seveda absolutni rekord.

Prav zaradi tega so olimpijsko progo v Lake Louisu mnogi poimenovali kar dnevna soba Lindsey Vonn. A v njej se je zelo domače počutila tudi Ilka. Predvsem pred petimi leti. Prav na današnji dan je namreč v tem smučarskem središču v Skalnem gorovju vknjižila svojo prvo zmago. Dan zatem je uspeh ponovila in napovedala veliki smukaški pohod. Ta je vključeval pet zmag v kraljevi disciplini, kar je največ med slovenskimi smučarji, mali globus in dva naslova svetovne prvakinje.

Na današnji dan leta 2016; foto: GEPAxpictures via Guliver

Slovenske zmage v smuku

Ilka Štuhec: 5

Tina Maze: 4

Andrej Jerman: 2

Boštjan Kline: 1

Martin Čater: 1

Dober obet

Najboljša slovenska smučarka v hitrih disciplinah zdaj sanja o tem, da bi bil Lake Louise znova temeljni kamen. Tokrat za vnovični vzpon in vrnitev med najboljše smukačice na svetu. Po dveh sezonah, v katerih nikakor ni mogla biti zadovoljna s svojimi predstavami in rezultati, namreč goji višja pričakovanja. Da je na dobri poti, je potrdila z drugim časom torkovega uradnega treninga. Hitrejša je bila le olimpijska prvakinja Sofia Goggia.

“Med vožnjo nisem imela najboljšega občutka. Tekom proge se je zamenjalo kar nekaj vrst snega, pogoji so bili zelo zahtevni, tudi lovljenje idealne linije ni bilo ravno najboljše. A na koncu sem bila kljub temu hitra in to je dober znak. Pravi test prihaja na tekmah konec tedna, zato  skušam iz treninga vzeti pozitivne stvari in na njih graditi,” se dejstva, da se za dobre čase na treningih nikoli niso podeljevale točke, zaveda Ilka Štuhec.

Novo priložnost za preizkus proge bo imela Mariborčanka znova v četrtek, lov na prve točke pa se bo začel v petek, ko bo na sporedu prvi smuk sezone. Drugi je predviden za soboto, tradicionalni kanadski program pa se bo zaključil z nedeljskim superveleslalom. Vse tekem se bo udeležila tudi Maruša Ferk.

Foto: Frank Gunn/The Canadian Press/AP via Guliver

Olimpijski izziv

Dvakratna svetovna prvakinja je glavnino treningov opravila na evropskih ledenikih, saj  pot na južno poloblo tudi letos ni bila mogoča. Zato pa je bila ob koncu preteklega meseca deležna zajetnega odmerka treningov v koloradskem smučarskem središču Copper Mountain. Tam se je lahko preizkusila tudi na daljših progah.

Kot so sporočili iz njenega tabora, so bile razmere v ZDA zelo spremenljive. “Smučanje v zahtevnih pogojih je tisto, kar sem med drugim potrebovala, da sem dobro pripravljena na sezono. Stvari se hitro spreminjajo, moramo trenirati tudi v zahtevnih razmerah. Letos smo imeli skozi pripravljalno obdobje različne pogoje in lahko rečem, da je tudi kamp v Copper Mountainu zelo dobro uspel,” pravi Štuhčeva.

VIDEO: utrinki s poletnih treningov

Dober rezultat na odprtju sezone bi blagodejno vplival tudi na samozavest na začetku zanjo zadnjega olimpijskega izziva. Vseeno si, vsaj tako pravi, s Pekingom še ne beli glave. “Pogled na letošnjo sezono ni bistveno drugačen od preteklih. Na vsako tekmo gledam kot na posebno poglavje. Vrhunec sezone so seveda olimpijske igre, a do tja je še dolga pot. Vsaka tekma je pomembna in je treba pokazati najboljšo formo. Veliko punc smuča zelo dobro, konkurenca je velika in enostavno ni prostora za napake,” poudarja Ilka Štuhec.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje