Jubilej smučarske kraljice Tine Maze

Alpsko smučanje 2. Maj 20230:01 0 komentarjev
Tina Maze je dopolnila 40 let. Foto: Profimedia

"Kot športnik vedno loviš tisti trenutek, formo, tekmo. Ne moreš uživati v trenutku, saj te vedno čak nov izziv, novo tekmovanje. Zdaj lahko zares uživam," je pred kratkim dejala Tina Maze, ki je danes dopolnila 40 let.

Mikaela Shiffrin je v nedavno končani smučarski sezoni podrla kar nekaj rekordov. Tudi tistega, ki se je dolgo zdel nedosegljiv. 86 zmag Ingemarja Stenmarka zdaj ni več rekordna znamka. Ena številka pa je vendarle ostala nedotaknjena. 2.414. Toliko točk je namreč v svoji rekordni sezoni osvojila Tina Maze. Podvig, ki je bil doslej nedosegljiv tudi na Mikaelo Shiffrin. O Tininem rekordu smo se razpisali 17. marca, ko je veliki kristalni globus, posut z rekordnim prahom, dočakal svojo prvo desetletnico.

“Globusa ni osvojila s tekmovalno pragmatičnostjo, temveč s perfekcionizmom in izrazito tekmovalno naravnanostjo na vseh tekmah. V celotni sezoni ni izpustila niti ene. Tedaj je na videz vse skupaj delovalo tako preprosto, igrivo in skorajda samoumevno. Razbijaški slalomski rock ‘n’ roll, veleslalom kot zlitje surove moči in mehkobe v zaključkih zavojev, superveleslalom z iskanjem drznih linij na skrajnem limitu ter potrpežljivi smuk z učinkovitim razvijanjem hitrosti na drsalnih delih in iskanjem konkurenčne prednosti v tehničnih odsekih. Iz tekme v tekmo, iz tedna v teden,” smo zapisali takrat.

40 let

Danes novo okroglo obletnico praznuje avtorica rekorda, 40-letna Tina Maze. Kot nekdanja alpska smučarka, ki je smuči v kot uradno postavila leta 2017 v Mariboru, dejansko pa že leta 2015 v Meribelu. Predvsem pa kot ženska, ki uživa v novem življenju. Materinstvo in svojevrstna življenjska svoboda, ki je ne omejuje osemurna pisarniška služba, sta, kot pravi sama, velika privilegija novega poglavja.  “Moja pisarna je v naravi,” pravi in kot dokaz vsake toliko časa na socialnih omrežjih objavi kakšno fotografijo s turnega smučanja.

Andrea Massi in Tina Maze. Foto: Martin Metelko

Olimpijska in svetovna prvakinja

Že v času njene kariere smo večkrat poudarjali, da se bo prava vrednost dosežkov pokazala šele v letih po upokojitvi. V prvi vrsti zaradi ocenjevanja s časovne oddaljenosti, nadalje zaradi možnosti umeščanja v zgodovinski kontekst, predvsem pa zaradi razblinjenega občutka (lažne) samoumevnosti. “Ne ustavljate me zdaj, ko se zabavam,” je besedilo britanske zasede Queen v smučarske vode pogosto speljala smučarka iz Črne na Koroškem in ob tem tudi sama postala – kraljica. Slovenskega alpskega smučanja.

Še vedno je edina lastnica velikega kristalnega globusa za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala. Tudi število zmag (26) in uvrstitev na stopničke za zmagovalke (81) je v slovenskem prostoru rekordno. Zdi se, da bo še lep čas nedosegljiva tudi njena zbirka kolajn z velikih tekmovanj. Ima jih kar 13. Dvakrat je bila olimpijska prvakinja, dvakrat srebrna na OI. Štirikrat je bila svetovnega podprvakinja in še petkrat podprvakinja.

Foto: Profimedia

Bila je prototip sodobne vsestranske smučarke. Toda sporočilna vrednost športne poti Tine Maze je vendarle precej širša od golega naštevanja številk in je kot takšna prenosljiva na druga življenjska področja. Njeno kariero namreč velja gledati tudi skozi prizmo odločitev in spreminjajočega se odnosa do rezultatov in poklica.

Javna skrivnost je, da bi se namreč njena kariera lahko končala pri “vsega” šestih zmagah in brez kolajne na največjih tekmovanjih. Z odločitvijo za samostojno pot se je ob pomoči Andree Massija izognila pogrezanju v povprečnost. Pa pri tem neštete ponovitve zavojev, tone dvignjenih uteži in preliti potoki znoja niso bili dovolj. Tudi nesporen talent ne.  Vse skupaj je morala nadgraditi in povezati s šampionskih razmišljanjem. S sprejemanjem izzivov, s prekinjeno prakso prehitrega zadovoljstva. Z uveljavljanjem načela, da drugo mesto ni dovolj dobro, če je dosegljivo prvo.

Na tej ravni je bila Tina Maze ena prvih slovenskih športnic, ki je v celoti ponotranjila pravo šampionsko miselnost. Ta na več ravneh ni bila povsem skladna z normami okolja, še manj s pogosto krhko človeško naravo. Zato je bilo premikanje meja že toliko težje. In prav s tovrstnim oranjem ledine je današnja slavljenka v marsičem spremenila slovensko športno miselnost. In morda, če se navežemo na uvodni citat, lahko danes uživa tudi v tem …

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!