Kralj in kraljica z novimi rekordi

Marco Odermatt in Mikaela Shiffrin. Foto: Profimedia

Še drugič zapored sta se na slovesnem fotografiranju zmagovalcev skupnega seštevka svetovnega pokala v alpskem smučanju pred objektive postavila Mikaela Shiffrin in Marco Odermatt. Ne bomo presenečeni, če bosta z velikima globusoma pozirala tudi prihodnje leto. In še kdaj.

Predvidljivo, pričakovano in zanesljivo. Marco Odermatt in Mikaela Shiffrin sta v skupnem seštevku svetovnega pokala upravičila vlogo favoritov. Za nova velika globusa, Švicar je prejel drugega zaporednega, Američanka pa skupno že petega, sta celo oba presegla mejo 2.000 točk. To se je zgodilo prvič v zgodovini. Še več, Odermatt, ki je sezono zaključil z 2.042 točkami, je po Hermannu Maierju (2000 točk leta 2000) šele drugi smučar nad čarobno mejo. Postavil ne nov rekord. Pri ženskah se je Mikaela Shiffrin ustavila pri kar 2.206, kar je drugi najboljši izkupiček v zgodovini, za nepozabnimi 2.2414 točkami Tina Maze.

O veliki prevladi najboljših smučarjev na svetu dovolj zgovorno priča tudi prednost. Američanka je prvo zasledovalko Laro Gut premagala s kar 989 točkami prednosti. Njen partner, Norvežan Aleksander Aamodt Kilde, ki je bil drugi v moški konkurenci, pa je za Odermattom zaostal 792 točk. Prvi smučar sezone je ob tem osvojil še mala globusa v veleslalomu in superveleslalomu, prva dama pa še v obe tehničnih disciplinah.

Odermatt je zbral kar 22 uvrstitev na stopničke za zmagovalce, od tega 13 zmag. Kar osemnajstkrat pa je bila na stopničkah Mikaela Shiffrin. Dobila je kar 14 preizkušenj. Skupno jih ima zdaj na svojem računu že 88, kar je največ v zgodovini. Že kar nekaj časa je tudi smučarska z največ slalomskimi zmagami (53), od minulega tedna pa sameva še na vrhu večne lestvice veleslalomskih zmagovalk (21). Gre za rekorde, ki so še iz preteklega stoletja čakali na nove junake.

Mikaela Shiffrin. Foto: Profimedia

Najboljša smučarja sezone sta se seveda znašla tudi na vrhu finančne lestvice. Iz nagradnih skladov je Američanka dobila kar 964 tisoč švicarskih frankov, Švicar pa malenkostno manj – 941.200.

Tekmovalni koncept na poti do skupnih zmag je bil dokaj predvidljiv. Mikaela Shiffrin je levji delež znova opravila z dominantnostjo v obeh tehničnih disciplinah. Nastope v smuku in superveleslalomu je spretno dozirala, tako da je ohranjala tekmovalno svežino in tekmice držala na varni razdalji. A ko se je pojavila na tekmah, je bila vselej v boju za najvišja mesta. Po drugi strani je Odermatt več kot 40% točk osvojil v veleslalomu, v katerem je skorajda nepremagljiv. Drugi vir točkovnih prihodkov pa sta hitri disciplini. V superveleslalomu je bil celo najboljši, v smuku pa je sezono prvič zaključil med najboljšo trojico.

In ker bo Odermatt na pragu nove sezone dopolnil komaj 26 let, gre, če ne bo težav  s poškodbami, pričakovati nadaljevanje šampionskega pohoda. Za nameček pa je, vsaj v smuku, še vedno smučar v razvoju in s potencialom nadaljnje rasti. Tekmovalni ogenj pa je v sebi našla tudi najboljša smučarka vseh časov, pa čeprav pri osemindvajsetih letih že spada med bolj izkušene v belem cirkusu. Kot nova glavna trenerka ji bo v ekipi zdaj ob strani stala Karin Hajro.