Kaj v novi sezoni čaka smučarske skakalce in skakalke?

Smučarski skoki 15. Apr 20249:18 0 komentarjev
Planica
Foto: Aleš Fevžer

Čeprav od zaključka sezone v smučarskih skokih ni minil še niti en mesec, so vodilni možje pri Mednarodni smučarski zvezi (FIS) že podali predlog tekmovalnega koledarja za prihodnjo zimo. Če bo ta obveljal, se bo ženski del karavane tudi prihodnjo zimo mudil na Ljubnem, moški pa bo še enkrat več imel finale v Planici.

Na sobotnem zasedanju podkomisije FIS za smučarske skoke v Pragi so objavili predlog urnikov poletne velike nagrade in svetovnega pokala za prihodnjo sezono. Te mora potrditi le še komisija Mednarodne smučarske zveze, kar naj bi storila 8. maja v Portorožu.

Po poročanju spletne strani skijumping.pl je za poletno veliko nagrado predvidenih 12 tekem, od tega enajst posamičnih in ena mešana ekipna, uvodni tekmi pa bosta na sporedu v Courchevelu 13. in 14. avgusta. Sledili bosta tekmi v Wisli (17.-18. avgust, 24. in 25. avgusta pa je predvideno še tekmovanje v Almatiju v Kazahstanu, ki pa bo morebitno zeleno luč dokončno prejel šele po ogledu hriba 8. maja.

Septembra naj bi sledile tekme v Rasnovu (21.-22. september – do 15. avgusta je potrebna posodobitev hriba) in Hinzenbachu (28.–29. september), oktobra pa še tradicionalen zaključek v Klingenthalu, kjer bo poleg posamične preizkušnje (5. oktober) na sporedu tudi tekma mešanih ekip (6. oktober).

Začetek v olimpijskem Lillehammerju

Svojevrstno presenečenje prinaša uvod v zimo, ki jo bodo smučarski skakalci namesto v Ruki na Finskem 22. novembra odprli v olimpijskem Lillehammerju. Začelo se bo s tekmo mešanih ekip, v soboto in nedeljo pa bosta sledili še posamični preizkušnji. Sledili bodo nastopi na skakalnicah v že omenjeni Ruki (30. november in 1. december), Visli (7. in 8. december), Titisee-Neustadtu (13. – 15. december, vključno s tekmo dvojic) in Engelbergu (21. in 22. december).

Lanišek Kos
Foto: Profimedia

Od 29. decembra do 6. januarja bo sledila 73. izvedba tradicionalne novoletne turneje, po njej pa se bodo skakalci preselili v Italijo, kjer bodo nastopili na predolimpijski preizkušnji v Predazzu (11. in 12. januarja, vključno s tekmo dvojic). Naslednja tekmovanja so predvidena v Zakopanah (18. in 19. januar, vključno z ekipno tekmo), Oberstdorfu (25.-26. januar – smučarski poleti) in Willingenu (31. januar – 2. februar, vključno z mešanim tekmovanjem).

Svetovno prvenstvo, norveška turneja in Planica

Februarja skakalce čaka še medcelinsko potovanje v Lake Placid (8. in 9. februar) in Saporo (15. in 16. februar), po vrnitvi v Evropo pa bo sledil vrhunec sezone – svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah v Trondheimu, ki se bo začelo 26. februarja in zaključilo 9. marca.

Zaradi omenjenega tekmovanja bodo bržkone skrajšali norveško turnejo, ki bo imela le dve postaji Oslo (13. marec) in Vikersund (15. in 16. marec – poleti). Predzadnja postaja pred zaključkom sezone bo Lahti (22. in 23. marec, vključno s tekmo dvojic), medtem ko se bo finale med 28. in 30. marcem že tradicionalno odvil v Planici.

Planica
Foto: Aleš Fevžer

V koledarju svetovnega pokala za moške je tako skupno predvidenih 37 tekem, od tega 30 posamičnih, dve ekipni tekmi, tri tekme dvojic in dve tekmi mešanih ekip.

Tudi skakalke s tekmama v ZDA

Koledar poletne velike nagrade za ženske naj bi vključeval deset preizkušenj, vključno z mešanim finalom v Klingenthalu. Za razliko od moških pa naj bi namesto v Almatiju nastopile v Frenštatu na Češkem (potrebna je posodobitev hrbtišča do 30. junija).

Tako kot moški bodo tudi ženske sezono svetovnega pokala, v kateri bo naslov najboljše branila Nika Prevc, začele v Lillehammerju (22. – 24. november) s tekmo mešanih ekip in dvema posamičnima tekmama, pred prazniki pa se bodo pomerili še v Zhangjiakouju na Kitajskem (14. in 15. december) in Engelbergu (20. in 21. december).

Nika Prevc
Foto: Profimedia

Drugo leto zapored bo na sporedu turneja dveh večerov v Garmisch-Partenkirchnu (31. decembra) in Oberstdorfu (1. januarja), sledila bo selitev v Beljak (3. in 4. januarja), teden dni pozneje pa še predolimpijska preizkušnja v Predazzu.

Nato skakalke čaka daljše potovanje na Japonsko na tekme v Saporu (17. in 18. januar) in Zao (24. in 26. januar), po vrnitvi v Evropo pa se bodo pomerile v Willingenu (31. januar – 1. februar), nato pa jih prvič v zgodovini čakata preizkušnji v ZDA, natančneje v Lake Placid (8. in 9. februar).

Februarja na Ljubnem, zaključek na Finskem

Generalko pred svetovnim prvenstvom v Trondheimu bodo opravile na Ljubnem (15. in 16. februar) in v Hinzenbachu (21.–22. februar), sredi marca pa se bodo pridružile skakalcem na norveški turneji v Oslu (13. marec) in Vikersundu (15. in 16. marec). Finale sezone je na sporedu v Lahtiju 20. in 21. marca.

Skupno bodo skakalke nastopile na 31 preizkušnjah, od tega na 28 posamičnih, dveh mešanih (Lillehammer in Willingen) in eni tekmi dvojic (Zao).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!