Na pol poti se že piše zgodovina. Kaj šele bo?

Drugi športi 15. Apr 20248:27 0 komentarjev
slovenska ženska košarkarska reprezentanca
Foto: Profimedia

Po nedeljski premierni uvrstitvi slovenske ženske rokometne reprezentance na olimpijske igre 2024 je že jasno, da bomo v Parizu sploh prvič v zgodovini na igrah pod petimi krogi videli (vsaj) dve slovenski ekipi. Zakaj vsaj? V igri za pot v francosko prestolnico sta namreč še moška odbojkarska in moška košarkarska reprezentanca.

Moški rokometaši Sydney 2000, Atene 2004 in Rio de Janeiro 2016. Moški hokejisti Soči 2014 in Pjongčang 2018. Moški košarkarji Tokio 2021. To so dozdajšnji nastopi slovenskih reprezentanc v ekipnih športih na poletnih ali zimskih olimpijskih igrah v zgodovini samostojne države. Prihajajoči Pariz (26. julij – 11. avgust) pa bo po nedeljskem slavju slovenskih rokometašic prelomen.

Ne samo, da so si izbranke selektorja Dragana Adžića v Neu-Ulmu sploh prvič v zgodovini zagotovile pot na olimpijske igre in postale prva slovenska ženska reprezentanca z vstopnico za pariški spektakel. Ker je enako že pred mesecem dni uspelo njihovim moškim stanovskim kolegom pod vodstvom Uroša Zormana, je zdaj že jasno, da bomo v Parizu 2024 prvič v zgodovini spremljali vsaj dve slovenski zasedbi v ekipnih športih. Tako moški kot ženski rokometaši bodo tekmece dobili na jutrišnjem žrebu v Parizu.

Rokometaši so pred žrebom za OI v četrtem bobnu skupaj z branilci naslova z OI v Tokiu in gostitelji Francozi. V prvem bobnu sta Danska in Španija, v drugem Hrvaška ter Norveška, v tretjem je poleg Madžarske še Nemčija, v petem sta Švedska in Egipt, v šestem pa Argentina in Japonska.

Rokometašice so pred žrebom za OI v tretjem bobnu skupaj s Špankami. V prvem bobnu sta Norveška in Madžarska, v drugem Nizozemska in Nemčija, v četrtem Švedska in Francija, v petem Danska in Brazilija, v šestem pa Angola in Južna Koreja.

V obeh primerih bo 12 ekip razporejenih v dve skupini s po šestimi reprezentancami, v četrtfinale bodo napredovale po štiri najboljše iz vsake skupine.

Tu pa se zgodba morda še ne konča. Še vedno namreč upamo, da bomo poleti v Franciji spremljali tudi odbojkarsko in košarkarsko reprezentanco, obe v moški konkurenci.

Zaključno veselje na domačih tleh?

Od omenjene dvojice bodo najprej na delu odbojkarji. Izbranci Gheorgheja Cretuja so že oktobra lani zapravili prvo zaključno žogico, ko so na kvalifikacijskem turnirju na Japonskem zasedli tretje mesto, na OI pa sta peljali prvi dve: v tem primeru ZDA in Japonska.

Toda štiri mesta so še prosta, dokončno pa bodo zapolnjena 24. junija – po koncu nove izvedbe lige narodov, ko bo eden od turnirjev potekal tudi v Ljubljani. Takrat si bodo pariško vstopnico zagotovile štiri najvišje uvrščene države na lestvici svetovne odbojkarske lestvice (FIVB). Slovenija na njej trenutno zaseda sedmo mesto, a sta trenutno pred njo zgolj Italija in Argentina, ki še nimata mesta v Franciji. Nekaj več zaostanka imajo Srbija, Kuba, Kanada, Nizozemska, Turčija in Iran, a ga lahko z dobrimi predstavami še nadoknadijo.

Slovenska odbojkarska reprezentanca
Foto: VolleyballWorld

Liga narodov bo znova razdeljena na šest turnirjev, vsaka reprezentanca pa bo igrala na treh. Slovenijo torej čaka še 12 tekem, zadnje štiri v Stožicah, po katerih bo jasno, ali si je ekipa zagotovila premierno vstopnico za OI. Za lestvico je seveda bolje morebitne poraze doživljati proti ekipam, ki so na njej za Slovenijo ali pa imajo že zagotovljeno mesto v Parizu.

Tekme Slovenije v ligi narodov:

Ankara/Turčija (prvi turnir):
22. maj: Nizozemska – Slovenija
23. maj: Slovenija – Francija
25. maj: Slovenija – Kanada
26. maj: Slovenija – Poljska

Čiba/Japonska (drugi turnir):
5. junij: Slovenija – Turčija
7. junij: Brazilija – Slovenija
8. junij: Japonska – Slovenija
9. junij: Bolgarija – Slovenija

Ljubljana/Slovenija (tretji turnir):
18. junij: Slovenija – Argentina
20. junij: Kuba – Slovenija
22. junij: Slovenija – Italija
23. junij: Srbija – Slovenija

Že v Kaunasu se je zdelo nemogoče

Izjemno težka naloga pa za ponovitev tokijske pravljice čaka slovensko košarkarsko reprezentanco. Luka Dončić in druščina so pred dobrima dvema letoma najprej osvojili kvalifikacijski turnir pri favorizirani Litvi, nato pa na Japonskem že vonjali vsaj srebrno kolajno, po blokadi Francoza Nicolasa Batuma Klemnu Prepeliču pa ostali brez nje, ko je bila v boju za bron boljša še Avstralija.

slovenska košarkarska reprezentanca
Foto: Aleš Fevžer

Pot do Pariza bo za selekcijo Aleksandra Sekulića še zahtevnejša. Slovenija je bila namreč na žrebu uvrščena na grški turnir (poleg Pireja bodo istočasno potekali še v Valencii, Rigi in San Juanu), kjer jih v prvem delu najprej čakata tekmi s Hrvaško in Novo Zelandijo, ob uspešnem napredovanju pa še z Egiptom, Dominikansko republiko in/ali Grčijo. Če bo turnir minil brez presenečenj, bo prav Grčija, morda tudi z Giannisom Antetokounmpom, zadnji tekmec Slovenije pred novim vstopom v raj. S turnirja, ki bo Atenah potekal od 2. do 7. julija, bo namreč napredovala samo ena ekipa.

Tekme Slovencev v kvalifikacijah:

2. julij: Slovenija – Hrvaška
4. julij: Nova Zelandija – Slovenija
6. julij: polfinale
7. julij: finale

Sistem tekmovanja: šest reprezentanc je razdeljenih v dve skupini s po tremi ekipami. Skupino A sestavljajo reprezentance iz 1., 4. in 5. kakovostnega bobna, skupino B pa reprezentance iz 2., 3. in 6. kakovostnega bobna. Po odigranih tekmah znotraj posameznih skupin bosta na sporedu polfinalna dvoboja (A1:B2 in A2:B1), finale pa bo prinesel udeleženca olimpijskih iger.

Šele sedmega oziroma osmega julija, po zaključku pirejskega košarkarskega kvalifikacijskega turnirja in manj kot tri tedne pred začetkom iger, bo jasno, ali bo Slovenija v Francijo poslala najštevilčnejšo zasedbo v zgodovini.

Ko ob vseh naštetih ekipah dodamo še posameznike, ki bi se po vseh pričakovanjih morali boriti za najvišja mesta (Janja Garnbret, Kristjan Čeh, Tina Šutej, Tadej Pogačar, Benjamin Savšek/Luka Božič, Toni Vodišek, Andreja Leški …), je jasno, da si lahko v Parizu obetamo novo slovensko olimpijsko pravljico.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!