Kdo je nova hrvaška junakinja?

Alpsko smučanje 29. Jan 202314:29 2 komentarja
Zrinka Ljutić. Foto: Profimedia

Hrvaška slavi novo smučarsko junakinjo. Kdo je Zrinka Ljutić? Kakšna je njena povezava z legendarno Janico Kostelić? In kakšen vpliv ima nanjo slovensko smučarsko znanje?

Osrednja zgodba drugega slaloma v Spindleruveom Mlynu je bil lov na rekordno 86. zmago Mikaele Shiffrin. Zmenek z zgodovino ji je preprečila Lena Dürr. Prehitela jo je za pičlih šest stotink sekunde in s tem poskrbela, da bo Ingemar Stenmark še vsaj nekaj tednov na vrhu večne lestvice zmagovalcev tekem svetovnega pokala. Američanki in Nemki, ki je na svojo drugo zmago čakala skoraj 10 let, pa se je na stopničkah pridružila najstnica, ki je šele na začetku svoje poti na članski ravni in pred katero je bržčas še zelo svetla prihodnost. Zrinka Ljutić se je prvič v karieri uvrstila med najboljše tri – na svoji 31. tekmi, vsega tri dni po tem, ko je dopolnila 19 let.

Predstavnica nove generacije. Foto: Profimedia

Zrinka Ljutić je šele tretja Hrvatica, ki se veseli stopničk svetovnega pokala. Pred njo je to uspelo le Ani Jelušić, ki je bila pred šestnajstimi leti druga in tretja, ter kajpak Janici Kostelić. Ta je v bogati karieri zabeležila kar 55 uvrstitev na oder za zmagovalke, med katerimi je tudi kar 30 zmag. Zgodba njene mlajše rojakinje ima kar nekaj stičnih točk z družino Kostelić, na srečo ne na ravni zdravstvenih težav, ki so bile značilne za Janico in njenega brata Ivico Kostelića.

Družinska zgodba

Predlani je kot šestnajstletnica ob debiju na tekmah pod okriljem FIS s štartnimi številkami 114, 108 in 78 prišla do 21., 9. in 4. mesta. En mesec zatem je Zrinka Ljutić dobila priložnost na tekmi evropskega pokala, kjer je že v enajstem nastopu prišla do prve zmage. Hrvaški mediji so se razpisali o novi Janici Kostelić, Zagrebčanka pa se je hitro znašla tudi na evropskem smučarskem radarju.

Ob prvih stopničkah si je ob slavju s penino privoščila tudi Mikaelo Shiffrin. Foto: Profimedia

Lani se je že začela prebijati med slalomske dobitnice točk svetovnega pokala, debitirala na olimpijskih igrah in v Panorami osvojila kolajni na mladinskem svetovnem prvenstvu (prva v slalomu, tretja v veleslalomu). Letos ji je po treh uvrstitvah med deseterico svetovnega pokala veliki med uspel na Češkem, kjer je zasedla tretje mesto, s čimer se je prebila tudi v prvo jakostno skupino. Ob tem točke zbira tudi v veleslalomu.

Vlogo Zrinkinega trenerja, podobno kot pri Kostelićih, kjer je bil alfa in omega Ante Kostelić, opravlja oče Amir, ki se je pred leti iz Banjaluke preselil v Zagreb in z Martino Cvjetko ustvaril družino. Ta je povsem smučarsko obarvana, saj so v šport belih strmin zajadrali tudi starejši brat Trvtko ter mlajša sestra in brat Dora in Hrvoje. Za Ljutiće je bil značilen zelo obsežen trenanžni proces z bazo v Innerkremsu.

Ivica, Janica in slovenska pomoč

“Mladost je moja prednost. Zakaj? Imam dovolj časa za razvoj in napredovanje, zato ni potrebe za velik pritisk. No, včasih si ga le naložim. Nazadnje na zagrebškem slalomu, ko sem želela preveč. Premagala sem samo sebe in po napakah odstopila. A tudi iz te tekme sem se nekaj naučila. Vem, kako pristopati k domačim tekmam,” nam je pred kratkim v Kranjski Gori pripovedovala članica kluba Žuti mačak.

Zrinka Ljutić in Miha Cerer. Foto: MaPa

A če je bil Kostelić v marsičem samouk, se lahko Ljutić naslonil tudi na pomoč slavnih predhodnikov. Ko se je tako Zrinka prebijala na člansko raven, je bila v njeni ekipi kot svetovalka prav Janica Kostelić. Zdaj ji z nasveti pomaga še Ivica, zunanji sodelavec hrvaške smučarske zveze. “Ivica je pogosto ob meni. Pomaga mi na ogledih. Pa tudi pri mentalni pripravi so njegovi nasveti dragoceni. Janica pa mi je svetovala ob moji prvi tekmi na ravni FIS. Gre za legendo z izjemno energijo,” pravi Zrinka. Kostelića sta od nekdaj njena domača vzornika, na mednarodni ravni pa je občudovala Marcela Hirscherja in Mikaelo Shiffrin.

Pomembna pa je tudi slovenska pomoč. Njen serviser je namreč Miha Cerer, ki je nekdaj skrbel za smuči Ane Drev in Ane Bucik, deloval pa je tudi na Finskem in v Rusiji. “Delo s takšno tekmovalko je malce drugačno. Poleg tega gre za manjšo ekipo, pravzaprav družinsko. Zdaj sem tudi jaz del te družine. Sprejeli so me za svojega, jaz pa v delu s tako nadarjeno smučarko zelo uživam. Še več, s takšnim užitkom nisem delal še nikoli doslej,” pravi eden od številnih slovenskih serviserjev, ki si kruh služijo v tujini. Tudi on je prepričan, da bo Zrinka Ljutić v prihodnjih letih zaznamovala smučarski svet.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje