Slovenska orla s podobnim receptom

Smučarski skoki 24. Jan 20245:00 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Anže Lanišek je tudi letos najboljši slovenski posameznik v svetovnem pokalu v smučarskih skokih, medtem ko je Lovru Kosu zagotovo uspel največji preskok. Tako prvi kot drugi bosta tudi močna aduta Slovenije za odličje na prihajajočem svetovnem prvenstvu v smučarskih poletih na Kulmu, kar sta nenazadnje dokazala z zmago na nedavni superekipni tekmi v Wisli.

Slovenski smučarski skakalci bodo ta konec tedna na Kulmu v Avstriji napadali šesto posamično in četrto ekipno odličje na svetovnih prvenstvih v smučarskih skokih. Obenem bodo branili tudi ekipno zlato izpred dveh let v Vikersundu, Timi Zajc pa naslov podprvaka, ki ga je tedaj osvojil na omenjenem norveškem prizorišču.

Ni skrivnost, da Slovenci na tekmovanje odhajajo z visokimi pričakovanji, nenazadnje je za njimi zaenkrat zelo solidna sezona. To še posebej velja za Anžeta Laniška, ki je s šestim mestom v skupni razvrstitvi tudi v letošnji zimi najboljši slovenski posameznik. Sedemindvajsetletnik se že lahko pohvali tudi s posamičnim bronom s svetovnega prvenstva leta 2021, a se gotovo ne bi branil nove kolajne z velikih tekmovanj.

Anže Lanišek
Foto: Aleš Fevžer

“Lepo bi bilo, a bolj pomembno mi je, da uživam v poletih in poskušam skočiti čim dlje. Če je tako, je tudi odličje lažje dosegljivo,” visoka pričakovanja in želje domače javnosti umirja Lanišek, ki si je pred odhodom k severnim sosedom zadal nekoliko drugačen cilj. “Cilj je pristati čim bolj pri dnu letalnice in s telemarkom. Zagotovo pa mi pa to prvenstvo predstavlja izziv.”

Na letalnico tudi z nekaj strahospoštovanja

Če kaj, Lanišku zagotovo ne primanjkuje samozavesti. Kot pravi, je tako njegova fizična kot psihična pripravljenost vrhunska, pretiranih preglavic pa mu ne bi smela predstavljati niti kulmska letalnica, ki jo je v preteklih letih že dodobra spoznal. Kljub temu previdnost pri disciplini, kot so smučarski poleti, nikoli ni odveč.

Anže Lanišek
Foto: profimedia

“Gotovo moraš imeti malo strahospoštovanja, to ti mora ostati v glavi. V nasprotnem primeru si lahko preveč predrzen in si dovoliš več kot ti letalnica dopušča. Veliko je odvisno tudi od pogojev. Včasih se da tudi na manjših napravah, kot je 70-metrska v Planici, zelo lepo skočiti in je občutek dober. Vsaka skakalnica je po svoje posebna, a letalnice vseeno veljajo za nekaj več. Na njih si vedno želiš še nekaj več,” poudarja Lanišek.

Za Kosa je Stefan Kraft prvi favorit

Če 27-letnik velja za enega od tihih favoritov za posamično odličje, se mednje ne šteje tri leta mlajši Lovro Kos. “Zagotovo je prvi favorit Stefan Kraft, izpostavil bi tudi Jana Hörla in Manuela Fettnerja. Ti trije Avstrijci so me presenetili. A formo stopnjuje tudi Johan Andre Forfang, tu so seveda tudi Anže, Domen Prevc in Timi Zajc. Mislim, da bo na koncu naslov osvojil Kraft. Rjoju Kobajaši? Mislim, da ima preveč vzponov in padcev, a je blizu. Konkurenca je izjemno izenačena, za končno zmago pa štejejo štirje skoki, zato je treba biti zelo zbran. Bomo videli v soboto,” je pri naštevanju kandidatov za najvišja mesta izčrpen mladi smučarski skakalec.

Lovro Kos
Foto: Aleš Fevžer

Podobno kot njegovi reprezentančni kolegi tudi sam sicer slovi kot sijajen letalec, saj njegov osebni rekord znaša 236 metrov. A letos je že nekajkrat dokazal, da se izvrstno znajde tudi na manjših napravah. Čeprav na prve posamične stopničke še čaka, pa je v tej zimi že navdušil s tremi četrtimi mesti.

“Sezona se odvija bolje od pričakovanj. Na začetku nisem mislil, da bo tako dobro, zato sem tudi sam presenečen. Ne motijo me niti četrta mesta, razveselim se prav vsakega rezultata med najboljšo deseterico in osvojenih točk,” ostaja skromen mladenič, za katerega bo svetovno prvenstvo v poletih njegovo prvo.

Pritiska zaradi prihajajočega internega boja ne čuti

“Težko povem, kaj bo. Nimam prevelikih pričakovanj. Najprej se je treba uvrstiti v ekipo, a najpomembneje je, da uživam v poletih. Tudi če se ne uvrstiš v ekipo, se lahko na prvenstvu še vedno dogovoriš, da skačeš kot predskakalec. Bolj pomembno mi je uživati, kot pa se obremenjevati,” meni Kos.

Lovro Kos
Foto: profimedia

Konkurenca za štiri mesta na tekmi bo nedvomno huda, saj na letalnicah znajo zablesteti tudi brata Prevc in že omenjeni svetovni podprvak Zajc. A smučarski skakalec ne glede na to trdi, da zaradi tega ne čuti dodatnega bremena. “Ne čutim, da bi se med nami odvijal poseben boj. Zaenkrat še ni pritiska, a bomo videli, kako bo, ko pridemo na Kulm,” še samozavestno odvrne Kos.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!