Ne prav posrečena generalka Ilke Štuhec pred tekmo leta

Alpsko smučanje 10. Feb 202311:46 1 komentar
Ilka Štuhec; FOTO: REUTERS/Leonhard Foeger via Guliverimage

Ilka Štuhec je na zadnjem treningu pred jutrišnjim smukom za svetovno prvenstvo v alpskem smučanju po progi "Eclipse" smučala počasneje od pričakovanj ter za najboljšo Sofio Goggio zaostala za dobro sekundo in pol.

Mariborčanka je na preizkusu proge “Sončev mrk” drvela rezervirano in postavila čas 1:29.85.

Med 32 tekmovalkami, ki so “potipale” teren pred jutrišnjo tekmo sezone, je Štuhec zabeležila šele osemnajsti rezultat, se je pa hkrati potrebno zavedati, da treningi v hitrih disciplinah pogosto ne dajo pravega odgovora na realno pripravljenost tekmovalk in tekmovalcev. Najhitrejša je bila prva favoritinja stavnic za zmago, Sofia Goggia (1:28.31), drugi  čas je postavila Avstrijka, Mirjam Puchner (+0.46), tretjega pa Norvežanka Kajsa Vickhoff-Lie (+0,50).

Ilka je na superveleslalomu v sredo perfektno odpeljala zgornji, bolj smukaško postavljen, del in zmagovalko Marto Bassino prehitela za več kot 70 stotink, toda spodaj v zavitem odseku proge storila preveč napak, da bi se povzpela na oder za zmagovalke ter zasedla 12. mesto.

Tretje zlato?

Slovenska šampionka je večkrat v zadnjih dneh poudarila, da ji je proga v Meribelu zelo všeč in da je dobro pripravljena dočakala svetovno prvenstvo. Na velikih tekmovanjih je doslej dvakrat osvojila smukaško zlato: leta 2017 na SP v St. Moritzu, naslov pa nato dve leti kasneje obranila v švedskem Åreju.

Jutri se bo smukaška tekma za dekleta v Meribelu začela ob 11. uri.

V moški konkurenci je trening dobil Italijan Christof Innerhofer, ki je bil za 31 stotink sekunde hitrejši od svetovnega prvaka v superveleslalomu Kanadčana Jamesa Crawforda in 34 stotink od Švicarja Alexisa Monneyja. Najboljši Slovenec je bil Nejc Naraločnik na 19. mestu. Štiriindvajsetletnik je za Innerhoferjem zaostal 1,47 sekunde. Martin Čater je imel ob upoštevanju tistih, ki so izpustili vratca, 24. čas (+1,85), medtem ko Miha Hrobat na drugem treningu ni nastopil.

Na startu ni bilo številnih najboljših na čelu s prvim smukačem sezone svetovnega pokala, Norvežanom Aleksandrom Aamodtom Kildejem, najboljšim smučarjem te sezone, Švicarjem Marcom Odermattom, branilcem zlate kolajne iz Cortine d’Ampezzo, Avstrijcem Vincentom Kriechmayrjem, in številnimi drugimi.