Skrivnosti preobrazbe Ilke Štuhec

Ilka Štuhec. Foto: Aleš Fevžer

Ko bo čez 12 dni stala v štartni hišici smuka svetovnega prvenstva v Meribelu, bo Ilka Štuhec upravičeno veljala za kandidatko za zlato kolajno. Tretjo v karieri. Slika, ki se je po padajoči krivulji v preteklih letih zdela nemogoča. In kako je postala – mogoča?

Pred enim letom sta Ilka Štuhec in Marko Vukičević v Peking potovala v različnih opravah, a s podobno nalogo. Četrtega februarja sta bila na otvoritveni slovesnosti zimskih olimpijskih iger zastavonoši. Prva je v olimpijsko areno popeljala slovensko, drugi srbsko reprezentanco. Tedaj bi se verjetno zgolj nasmejala napovedi, da bosta čez eno leto delovala v skupnem taboru in se odločno pripravljala na Ilkin napad na tretjo kolajno na svetovnih prvenstvih.

Ilka Štuhec je bila namreč lani le bleda senca nekdanje prvakinje, globoko v tretji sezoni rezultatskega nazadovanja. Marko Vukičević se je po drugi strani zavedal, da so njegovi tekmovalni karieri šteti dnevi, po uspešnem zagovoru diplomskega dela in vpisu na magistrski študij prava pa je že pogledoval proti drugačni drugi karieri.

“Ilka ni pozabila smučati. Takšni šampioni tega ne pozabijo,” nas je pred kratkim opomnil Vukičević, katerega življenje se je spremenilo spomladi, ko ga je Ilkina mama in vodja spremljevalne ekipe Darja Črnko poklicala in mu ponudila prvo trenersko službo. Izziv je sprejel, tudi z s prepričanjem o tem, da se najboljša smukačica lahko vrne med najboljše.

Po smukaškem preboju je Ilka Štuhec močno dvignila tudi raven smučanja v superveleslalomu. Foto: Profimedia

In se je. Tudi po Vukičevićevi zaslugi. V ekipo je namreč vnesel novo energijo, specifično delovno zagnanost, obenem pa tudi še povsem sveže občutke za smukaške linije in tekmovalno dojemanje. Prevetren štab, v katerem je kot serviser nov obraz tudi Roland Schneeberger, sodelovanje pa je podaljšala fizioterapevtka Tina Kobale, je kot novo pozitivno in stimulativno delovno okolje nedvomno eden od temeljev rezultatskega zasuka Ilke Štuhec.

Usodna selitev

Drugi se skriva v opremi. Da pri Stöcklju niso pripravljeni slediti slovenskim željam, je bilo jasno že krepko pred olimpijskimi igrami. “Vedela sem, da lahko nadaljujem le, če bom našla novo rešitev glede opreme,” danes priznava Ilka, ki, roko na srce, na smučarskem trgu ni spadala med vroče smukačice, za katere bi se ostali opremljevalci “tepli”. Naposled je na pobudo zastopnika Kilian Albrecht prišlo do dogovora s Kästlejem, ki je prav v 32-letni Mariborčanki videl model za vnovičen stik z vrhom.

“Kästlejeva smučka ni takšna, kot je bila stara Stöcklijeva. Zato je bilo malce strašljivo, torej spet preizkušati nekaj novega. Ampak material mi ustreza. Poleg tega ne gre za popolne novince v svetovnem pokalu. Imajo tekmovalce v 17 državah, ampak nikogar pri vrhu svetovnega pokala,” zadovoljno pojasnjuje Ilka in dodaja: ” Predvsem zaradi spoštovanja do mojih prejšnjih rezultatov so mi bili zelo všeč. Verjeli so, da se lahko skupaj vrnemo na vrh. V moji glavi ni bilo možnosti, da to ne bi delovalo.”

Združena ekipa Ilke Štuhec in Kästleja. Foto: Profimedia

Hitro ji je prikimala tudi Darja Črnko. “Večina ljudi se ne zaveda, kaj pomeni oprema. Na smučarski ravni je v vseh disciplinah prišlo tako daleč. Primerjavo lahko povlečemo z Moto GP, kjer v boksih popravljajo najmanjše detajle. Smuči, vezi, čevlji …. Povezava vsega naštetega je neverjetno pomembna. Pogosto se moramo odzvati v tisočinki sekunde, včasih že pred reakcijo smučarja,” je dejala izkušena smučarska delavka in hitela pojasnjevati, da je pri sodelovanju s Stöcklijem do razhajanj prišlo, ko so začeli Švicarji prilagajati smuči novim vezem, pri tem pa niso bili pozorni na raven Ilkine agresivnosti.

“Smučka je postala agresivna. Ilka je delovala kot tekmovalka, ki bi pozabila smučati. Pri Stöckliju smo zato zaprosili, da bi nam naredili novo-staro smučko, a tega niso bili pripravljeni storiti,” o razhodu s švicarskim proizvajalcem, ki se je medtem povsem podredil Marcu Odermattu, pripoveduje Darja Črnko, neizmerno vesela “poroke” s Kästlejem. “Po prvem testu smo videli neverjetno spremembo. Ilka je takoj delovala kot nekoč. Doživeli smo nepričakovani odziv, tudi podpora podjetja je odlična. Lep primer je pot v Južno Ameriko, kjer so nam tudi denarno pomagali. Lahko smo trenirali brez stresa. Vse se je odvilo v pravo smer,” dodaja.

Ilka Štuhec in Darja Črnko. Foto: Aleš Fevžer

Nova Ilka

Posledično je Ilka Štuhec znova lahko udejanjila nesporni smučarski občutek. Ob okrepljeni samozavesti se je otresla tekmovalne pasivnosti. Oklenila se je aktivnejšega pristopa, ki ji omogoča napadalno smučanje, a vseeno tudi mehkobo v odsekih, kjer je treba staviti na občutek. S prvo rezultatsko potrditvijo v Lake Louisu (dvakrat 5. mesto) je preobrazba postala še bolj izrazita. Sledili sta dve drugi mesti in pred dobrim tednom v Cortini d’Ampezzo tudi prva zmaga po več kot štiriletni suši.

Zato ne čudi, da prva dama slovenskega smučanja in druga smukačica svetovnega pokala, ki je ob zgoraj omenjenih delcih znova sestavila šampionski mozaik, v katerega poleg vnovič osmišljenega smučarskega občutka spadajo dobra telesna priprava, konkurenčna oprema, ustrezna spremljevalna podpora, povrnjena samozavest in nesporna motivacija, sodi med glavne favoritinje smuka bližajočega se svetovnega prvenstva.

Ilka Štuhec na SP 2023

Ponedeljek, 6. februar: kombinacija (11.00/14.30)

Sreda, 8. februar: superveleslalom (11.30)

Sobota, 11. februar: smuk (11.00)

Komentari

Vaš komentar