Meta Hrovat pred novimi izzivi

Meta Hrovat: prvič po letu 2015 ne bo na tekmovalnem seznamu Zlate lisice. Foto: Profimedia

Meta Hrovat, zadnja Slovenka z uvrstitvijo na stopničke za zmagovalke domače tekme svetovnega pokala, v pogovoru za Sportklub o koncu kariere, novih izzivih, drugačni Zlati lisici …

Pred desetimi tedni, na pragu nove sezone, je Meta Hrovat pri vsega štiriindvajsetih letih presenetila z naznanitvijo konca kariere.

“Prišla sem do točke v mojem življenju, ko športu nisem več pripravljena posvetiti sebe v tolikšni meri, da bi lahko dosegala rezultate, ki bi si jih želela, kar pa je meni osebno še nekoliko težje sprejeti, pa je, da sem izgubila tisto iskrico v očeh in željo, ki me je gnala po začrtani poti celotno kariero,” je najtežjo odločitev v življenju oktobra obrazložila veleslalomska prvokategornica, ki je štirikrat stala na odru za zmagovalke na tekmah svetovnega pokala, od tega dvakrat v domači Kranjski Gori, dobesedno streljaj od domače hiše v Podkorenu.

In danes? Ali odločitev obžaluje? Kakšen je njen vsakdan? Kje se vidi v prihodnje? Odgovarja Meta Hrovat.

Foto: Aleš Fevžer

Zlata lisica znova gostuje v vašem kraju. Jo boste tokrat sproščeno pričakali v cilju?

Ne. Zlato lisico bom kot gostja spremljala v ljubljanskem studiu nacionalne televizije.

Kot upokojena smučarka. Od naznanitve slovesa je minilo natančno 73 dni. Takrat s cmokom v grlu. Kaj pa danes? Vam je z ramen padel velik kamen?

Odločitev za konec karieri je v meni zorela dolgo časa. Ni se zgodilo čez noč. Breme? Da, prav gotovo sem se znebila nekega bremena. Po drugi strani pa so nato prišli novi izzivi. Drugačni, zanimivi. Nikoli v življenju ne gre vse povsem gladko. To je normalno. Na to sem bila pripravljena.

Dolgčas vam ni.

Manj treniram, a sem še vedno aktivna. Moje telo je lažje.

Čas je najboljši sodnik. Lahko danes, s časovne oddaljenosti, pogledate na odločitev za slovo. Ste dobili potrditev, da je bila pravilna?

Prav gotovo bi lagala, če bi dejala, da ne pridejo dnevi, med katerimi bi razmišljala o pravilnosti odločitve. Celo življenje sem smučala, zato bi bilo zelo nenavadno, če me ne bi občasno preganjale tovrstne misli. Tudi na to sem bila pripravljena. Resnega dvoma pa ni bilo. Moji razlogi za slovo so bili dovolj močni. Tudi zdaj raje razmišljam o novih izzivih. Ne, nič ne obžalujem.

Ohranjate stik s karavano svetovnega pokala?

Iskreno, tekem svetovnega pokala v neposrednih televizijskih prenosih ne spremljam. Pa ne zaradi tega, ker bi me smučanje odbijalo. Daleč od tega. Toda preprosto nisem človek, ki bi sobotne ali nedeljskem dopoldneve preležal na kavču. Sem pa v stalnem stiku, predvsem z Nejo Dvornik, saj sva bili v pripravljalnem obdobju veliko skupaj. Lahko rečem, da sem na tekočem z dogajanjem. Seveda spremljam tudi sezono Ane Bucik in vračanje Tine Robnik. Nisem pa stalna gledalka. A morda še bom. Morda bom še kdaj povezana s smučanjem.

A ne več kot tekmovalka?

Nikoli ne reci nikoli. Vseeno pa menim, da realnih možnosti za to ni.

Foto: Aleš Fevžer

Pravzaprav prvič v življenju sproščeno doživljate zimo, ki resda ni najbolj zimska. Kakšna je?

Zime ne bi rada sodila na začetku januarja. A do sedaj res ni prinesla prav veliko snega in nizkih temperatur. Me pa veseli, da imam prvič v tem obdobju leta čas za gore. Večinoma sem se s turnimi smučmi v hribe podala šele po koncu sezone, torej spomladi. Takrat so razmere drugačne. Zato se zdaj učim, kako ocenjevati pogoje, kako spremljati vremenske spremembe, kako ravnati v določenih položajih, kdaj in s kom se podati na pot … Na vse to doslej nisem bila pozorna. Pravzaprav sem le sledila bolj izkušenim, poleg tega pa so, kot rečeno, pomladne razmere povsem drugačne. Sicer pa nisem stalno v visokogorju. Rada tudi tečem na smučeh. Izkoriščam dejstvo, da imam več časa.

Gre za privilegij proste zime. Kaj pa prinaša življenjski jutri? Imate izdelano sliko o svoji prihodnosti?

Priložnosti in tudi ideje se ponujajo iz dneva v dan. Moja slika se še kristalizira. Idej mi res ne manjka. A potrebovala bom sito in se na koncu pametno odločila. V prvi vrsti bo treba nekje začeti. Ne bo lahko. Ko si namreč na nekem področju dober, ni enostavno preklopiti in na drugem področju začeti na točki nič. A v to jabolko bom morala ugrizniti.

Šport, turizem … Lahko namignete, v katero smer vas vleče?

Vzela sem si čas. Postavljam temelje. V tem trenutku ne bi namigovala, za kakšno področje gre. Začenjam pa – na začetku. Vsak dan prinaša nov izziv.

Zadnja Slovenka na stopničkah Zlate lisice. Foto: Aleš Fevžer

Zlata lisica: Slovenke na stopničkah

Meta Hrovat je zadnja slovenska smučarka, ki se je na tekmah svetovnega pokala pod okriljem Zlate lisice zavihtela na stopničke. To ji je uspelo dvakrat, v letih 2020 in 2021 je bila na kranjskogorskih veleslalomih tretja. Pred njo so se med najboljše tri zavihtele že Ana Drev, Špela Pretnar, Urška Hrovat, Katja Koren, Veronika Šarec, Nataša Bokal in kot najboljši domači lisički večkrat Mateja Svet in Tina Maze.

Zlata lisica 2023, program

Sobota, 7. 1. 2023

9.30, veleslalom, prva vožnja
12.30, veleslalom, druga vožnja

Nedelja, 8. 1. 2023

9.30, veleslalom, prva vožnja

12.30, veleslalom, druga vožnja

Slovenke na štartu: Ana Bucik, Neja Dvornik in Tina Robnik.