Mikaela Shiffrin z velikimi koraki proti večnosti

Alpsko smučanje 21. Nov 202211:34 2 komentarja
Mikaela Shiffrin. Foto: Profimedia

Še deset zmag loči Mikaelo Shiffrin od vrha večne lestvice zmagovalcev tekem svetovnega pokala. Ob izjemni kakovosti in odličnem vstopu v novo sezono se zdi, da gre zgolj za vprašanje časa. Oziroma, bolj konkretno: vprašanje, ali ji bo to uspelo že v letu 2023.

Pred več kot 33 leti je Ingemar Stenmark na veleslalomu v Aspnu za 12 stotink sekunde prehitel Marca Girardellija ter na tekmi, na kateri je bil Tomaž Čižman četrti, zdaj že pokojni Sašo Robič pa 14., prišel do 86. zmage v svetovnem pokalu. Zanj zadnje, a je z njo letvico za vse smučarske rodove dodatno dvignil. Na vrhu večne lestvice zmagovalcev tekme svetovnega pokala ga niso ogrozili ne omenjeni Girardelli in ne pozneje Alberto Tomba, Hermann Maier ter Marcel Hirscher. Še najbolj se mu je približala Američanka Lindsey Vonn, ki je ob številnih poškodbah lov končala pri 82 zmagah.

A če je ena največjih zvezdnic v zgodovini alpskega smučanja vztrajno ponavljala, kako zelo želi skočiti pred legendarnega Šveda, pa je glede tega bolj zadržana njena rojakinja Mikaela Shiffrin. Toda po njenih dveh zmagah na slalomskem odprtju sezone v Leviju, se zdi scenarij, po katerem bi 27-letna Američanka z vrha sklatila Stenmarka, izvedljiv celo že v tekoči sezoni. Resda bi za ta zgodovinski podvig potrebovala še deset (izenačenje) oziroma enajst zmag. Toda ob očitni odlični pripravljenosti, vse večji samozavesti, dejstvu, da sezona prinaša še kar 19 tehničnih preizkušenj in spominu na njene najbolj udarne sezone (v obdobju 2017-2019 je v treh sezonah vknjižila kar 40 zmag), velja biti pozoren na števec zmag.

“Verjamem, da bo Mikaela kot prva presegla mejo 100 zmag,” se dejstva, da utegne v bližnji prihodnosti prepustiti prestol, zaveda Stenmark, ki je prav vse zmage vknjižil v tehničnih disciplinah. Američanka, ki je ob tem osvojila še štiri velike kristalne globuse, 8 malih ter osem kolajn na velikih tekmovanjih, zmage zbira v vseh disciplinah, a je najbolj marljiva prav v slalomu (49 zmag).

Slalom ostaja njena zaščitni znam Mikaele Shiffrin. Foto: Profimedia

Da ji stalne primerjave s slavnimi predhodniki in govor o statističnih rekordih niso najbolj po godu, je dala vedeti že pred leti. V tem pogledu malce spominja na slovenskega košarkarskega zvezdnika  Luko Dončića, ki štetje rekordov prav tako raje prepušča analitikom, navijačem in novinarjem. “Tako dolgo sem že v svetovnem pokalu. Vsi te mejniki se zdijo res izjemni. A zame ima vsaka tekma poseben pomen,” je ob koncu tedna dejala v Leviju na Finskem, kjer je prišla do še petega in šestega severnega jelena. Jasno, ob 200 točkah in 100 tisoč švicarskih frankih.

Njena prednost tokrat resda ni bila tako izrazita, kot v letih, ko je tekmice premagovala za več kot sekundo, saj je v soboto Anno Swenn Larsson premagala za 16, Wendy Holdener pa dan zatem za 28 stotink sekunde. Vseeno pa je zastrašujoč predvsem tempo njenih zmag. V celotni karieri je kar 55% tekem končala na stopničkah za zmagovalke, zavidljiv pa je tudi odstotek zmag – 34,5. Zanimiv je tudi podatek, da je od 29. 12. 2014 pa do danes nastopila na kar 63 slalomih, od tega pa le na sedmih ni bila med najboljšo trojico.

Nemara bi bil rekord že v njenih rokah, če je ne bi rahlo zavrle zdravstvene in družinske težave po smrti očeta. A zdi se, da je znova povsem konsolidirala svoje smučanje, našla ravnovesje med tvegano napadalnostjo in zanesljivostjo ter v novo sezono vstopila na visoki ravni pripravljenosti. To bo skušala potrditi in unovčiti že prihodnji teden, in sicer v Killingtonu, kamor se zdaj seli ženski del karavane svetovnega pokala. V soboto bo tam na sporedu prvi veleslalom sezone, dan pozneje pa še tretji slalom.

Zmagovalci tekem svetovnega pokala

Ingemar Stenmark – 86 zmag

Lindsey Vonn – 82

Mikaela Shiffrin – 76

Marcel Hirscher – 67

Annemarie Moser-Pröll – 62

Vreni Schneider – 55

Hermann Maier – 54

Tina Maze – 26

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje