S trebuhom za kruhom: kje je Mitja Kunc?

Alpsko smučanje 8. Jan 202311:01 0 komentarjev
Mitja Kunc
Vrnitev v svetovni pokal: Mitja Kunc. Foto: MaPa

Že več kot dvajset let je zadnji slovenski alpski smučar s slalomskimi stopničkami svetovnega pokala v moški konkurenci. Medtem je Mitja Kunc prehodil že dolgo trenersko pot. Trenutno skrbi za obetavno ameriško smučarko Stello Johansson, s katero je v okviru 59. Zlate lisice obiskal tudi Kranjsko Goro.

Slovenci v bundah tujih reprezentanc so v smučarske svetu postali svojevrstna stalnica. Tudi v Kranjski Gori smo tako lahko naleteli na nekaj tovrstnih znanih obrazov. Med njimi je bil Mitja Kunc, ki se je tokrat domov vrnil v službi ameriškega delodajalca. Deluje namreč kot trener 19-letne Stelle Johanson, ki se še prebija proti smučarski eliti. S tem namenom se je lani iz domačega Kolorada preselila v Dolomite, natančneje v Alta Badio.

Zanjo je v ZDA skrbel olimpijec Casey Puckett, nato pa je taktirko prevzel Kunc, ki je kot serviserja v projekt potegnil tudi sina Jana. Prvi odmevnejši rezultat je Američanka zabeležila pred šestimi tedni na veleslalomu evropskega pokala v Mayerhofnu, kjer je presenetila z drugim mestom. S tem so se ji odprla tudi vrata svetovnega pokala. Preboj med dobitnice točk je bil doslej, tudi na Zlati lisici, še prevelik zalogaj.

Stella Johanson je sicer rojena 9. 2. 2003, osem let po tem, ko je Kunc na kranjskogorskem veleslalomu stal na drugi stopnički, tri leta po njegovi edini in obenem zadnji slovenski moški slalomski zmagi v Jongpjongu in dve leti po njegovi bronasti kolajni na svetovnem prvenstvu v St. Antonu.

Mitja Kunc je v Podkorenu pogosto tudi tekmoval. Foto: Aleš Fevžer

Mitja Kunc je sicer kmalu po koncu tekmovalne kariere leta 2005 zajadral v trenerske vode. Deloval je na klubski ravni (SK Črna), v zasebni ekipi Neje Dvornik ter na reprezentančni ravni, tako v moški kot tudi ženski konkurenci. Nazadnje je bil še predlani trener v slovenski ženski ekipi za tehnični disciplini.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!