Ni še rekel zadnje: slovenska vrnitev švicarske legende

Smučarski skoki 21. Sep 202314:20 0 komentarjev
Simon Ammann. Foto: Profimedia

Leta tečejo, športniki pridejo in gredo, v svetu smučarskih skokov pa vztraja eno ime. Simon Ammann. Legendarni Švicar vstopa v svojo 27. sezono svetovnega pokala, za katero se je pripravljal tudi v Planici. Ravno v Sloveniji pa je 42-letnik lani znova našel zagon za nadaljevanje kariere.

Nova sezona skakanja na smučeh se nezadržno približuje. Lovci na daljave bodo v prihajajoči zimi prvič moči merili konec novembra v finski Ruki, prihajajoči konec tedna pa prinaša novi tekmi poletne velike nagrade, ki ju gosti romunski Rasnov.

V Romunijo se bo kot del švicarske ekipe podal tudi Simon Ammann. Slednji se na prizorišče naslednje tekme podaja z zelo dobrimi občutki, saj je lani ravno v Rasnovu s 16. mestom zabeležil svoj najboljši rezultat zimske sezone 2022/2023, v kateri je sprva zapadel v hudo krizo in serijsko izpadal v kvalifikacijah tekem za svetovni pokal, v drugem delu pa močno dvignil svojo formo in sedemkrat osvojil točke svetovnega pokala.

Simon Ammann. Foto: Guliverimage

V domovini še vedno ni boljšega od njega

Lansko sezono je Ammann končal kot 47. skakalec sveta, kot vsako leto pa so se tudi tokrat pojavljala ugibanja o tem, ali bo 42-letnik temu športu naposled vendarle pomahal v slovo. Toda tudi po tem, ko je vodstvo švicarske skakalne reprezentance prevzel Norvežan Rune Velta, Švicarji še vedno računajo na štirikratnega olimpijskega prvaka.

Tudi zato, ker resnici na ljubo razen že nekaj sezon standardnega Gregorja Deschwandna prave konkurence v ekipi ni. Nenazadnje je bil Ammann na letošnjem svetovnem prvenstvu v Planici z 22. mestom na veliki skakalnici celo najboljši švicarski posameznik. Deschwandna je ugnal za dve mesti. Ammann je tako znova pripravljen na tekmovanje tudi z več kot dve desetletji mlajšimi konkurenti, švicarski mediji pa poročajo o tem, da je med letošnjimi avgustovskimi treningi v Planici kazal zelo zavidljivo raven skakanja. Slovensko okolje je tako prerodilo veterana, ki spet uživa v smučarskih skokih.