Norvežani s pravljično sedmico, zmaga tudi za Švedinjo

Smučarski teki 4. Feb 202316:37 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

Švedska smučarska tekačica Ebba Andersson je zmagala na tekmi za svetovni pokal na 10 km v prostem slogu v Dobbiacu. Od treh Slovenk je točke osvojila Anja Mandeljc za 30. mesto. Pri moških je slavil Norvežan Paal Goldberg, ki je z majhno razliko premagal dva rojaka. Do točk je prišel 42. Miha Ličef.

Ebba Andersson je osvojila šesto posamično zmago v pokalu in petintridesetič stopila na zmagovalni oder v pokalu. Pred dvema letoma je bila bronasta na svetovnem prvenstvu v tej disciplini. Pred tem je dvakrat slavila že konec januarja v Franciji na 10 km prosto in 20 km klasično s skupinskim startom in je očitno pred SP v Planici v odlični formi. Drugo mesto je osvojila Američanka Jessie Diggins s 13,3 sekunde zaostanka, tretja pa je bila Norvežanka Ingvild Flugstad Oestberg (+33,2).

Anja Mandeljc se je petič uvrstila med prvo trideseterico, 30. je bila tudi 27. februarja v Franciji, 21. je bila sredi decembra v Švici, 25. in 27. pa v začetku januarja v Oberstdorfu na novoletni turneji. Pri koncu startne liste s 56 tekmovalkami sta končali 51. Anita Klemenčič (+3:36,5) in 53. pa Neža Žerjav (+3:57,5).

V svetovnem pokalu je v vodstvu ostala Norvežanka Tiril Udnes Weng, ki je bila tokrat le mesto in pol sekunde pred Anjo Mandeljc. Jessie Diggins je zdaj druga in je na tretje mesto potisnila Finko Kerttu Niskanen. Najvišje uvrščena Slovenka je Eva Urevc na 23. mestu, ki tokrat ni nastopila.

Foto: Guliverimage

Najboljši “z drugega sveta” šele osmi

V moški konkurenci so prevladovali Norvežani, ki so zasedli kar prvih sedem mest! Najboljši med preostalimi je bil Francoz Hugo Lapalus na osmem mestu z zaostankom 20,6 sekunde. Za Paala Goldberga, ki je v zadnjih kilometrih stopnjeval ritem in prehitel oba na koncu najbližja tekmeca, je bila to deveta posamična zmaga v svetovnem pokalu, z norveško štafeto ima še dve zmagi. Za tri desetinke je premagal Simena Hegstada Krügerja, še 2,5 sekunde več je na tretjem mestu zaostal vodilni v skupnem seštevku Johannes Hoesflot Klaebo.

Od dveh Slovencev je točke osvojil Miha Ličef, ki je na 42. mestu zaostal 1:19,1 minute in prejel devet točk za svetovni pokal. Vili Črv (+2:04,4) je bil 63. V skupnem seštevku še naprej premočno vodi Klaebo, ki ima 1921 točk. Sledita mu Golberg s 1740 in Italijan Federico Pellegrino s 1321 točkami. Najboljšega Slovenca Mihe Šimenca danes ni bilo na startni listi, v sezoni pa je doslej zbral 131 točk.

V nedeljo bosta v Dobbiacu še obe štafetni preizkušnji na 4 x 7,5 km. Ženska se bo začela ob 11. uri, moška dve uri kasneje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!