(Ne)srečnik, zaradi katerega Grki niso več smučarski eksoti

Alpsko smučanje 4. Feb 202314:201 komentar
Foto: Guliverimages

Ko vam nekdo omeni Grčijo, verjetno začnete razmišljati o soncu, morju, plaži, oljkah in toplih večerih v ritmu sirtakija. Če se pogovarjamo o grškem športu, debata nanese na nogomet, košarko, tenis ali atletiko. Nikakor pa ne na alpsko smučanje. A AJ Ginnis je s senzacijo v Chamonixu (2. mesto na tekmi svetovnega pokala) poskrbel, da je tudi ta šport danes v državi na jugu Balkana še kako popularen.

Že njegovo ime, torej AJ, nam pove, da bo zgodba grškega alpskega smučanja prepletena z Ameriko. A če dodamo, da je njegovo pravo ime Alexandros Ioannis, potem ni dvoma, v katero državo bi ga umestili. Alexandros se je rodil v Atenah, njegov oče je imel v bližini prestolnice smučarsko šolo, v kateri je spoznal svojo ženo iz Združenih držav Amerike.

Točke osvajal že kot reprezentant ZDA

Kot mladenič je zime preživljal v Avstriji, kjer je njegov oče delal kot smučarski učitelj, nato pa se je družina pri njegovih 15-ih letih preselila onkraj luže v ZDA. Obiskoval je srednjo šolo v Vermontu in se hitro začel vzpenjati po lestvici ameriških alpskih smučarjev. Bil je tako perspektiven, da je že pri 17-ih letih našel svoje mesto v ameriški reprezentanci.

A tu so se začele zdravstvene težave, AJ si je namreč huje poškodoval koleno in moral kar štirikrat pod kirurški nož. Leta 2016 se je vrnil v velikem slogu, zmagoval je na tekmah ameriškega pokala NorAm, bil blizu najboljšim v evropskem pokalu ter tudi osvojil svoje prve točke v svetovnem pokalu – 22. decembra je osvojil 26. mesto na spektaklu v Madonni di Campiglio.

AJ Ginis v dresu reprezentance ZDA. Foto: Guliverimage

Zaradi kalvarije s poškodbami piše zgodovino grškega smučanja

Toda nesreča znova ni počivala. AJ Ginnis je utrpel novo poškodbo načetega kolena, tokrat je za vrnitev na snežne strmine potreboval kar 5 operacij. Leta 2020 se je znova skušal vrniti v reprezentanco ZDA, a obtičal na njenem robu. In takrat je prišel klic odrešitve, Alexandros je dobil poziv grške smučarske zveze in zamenjal športno državljanstvo.

To je bil zadetek v polno, specialist za slalom je januarja 2021 v Flachauu Grčiji privozil sploh prve točke v svetovnem pokalu, končal je tik za elitno deseterico na enajstem mestu. Sledilo je novo zatišje, ki je trajalo vse do januarja letos. V Adelbodnu je Ginnis dvig forme nakazal z 20. mestom na progi Chuenisbärgli, a to je bila le napoved eksplozije, ki jo je prihranil za soboto, 4. februar 2023.

V Adelbodnu je znova opozoril nase. Foto: Guliverimage

Grčija je vpisana na svetovni smučarski zemljevid

Najboljši slalomisti sveta so se danes zbrali na še enem legendarnem prizorišču tega športa. V francoskem Chamonixu se je AJ Ginnis v drugo vožnjo uvrstil s startno številko 45, nato pa kot 23. po prvem delu izkoristil sijajne pogoje na progi in začel pridobivati mesto za mestom.

Z vrha ga je zrinil šele drugi po prvi vožnji, Švicar Ramon Zenhäusern, ob odstopu domačega junaka Clementa Noela pa je postalo jasno. Z 2. mestom je 28-letnik spisal zgodovino grškega alpskega smučanja in doslej povsem eksotično državo tega športa dodal na seznam reprezentanc, ki so imele svojega predstavnika na odru za zmagovalce.

Foto: Guliverimage

Komentari

Vaš komentar