Ema Klinec po tretjih stopničkah v nizu: Ni vse samoumevno

Smučarski skoki 4. Feb 202315:38
Ema Klinec
Foto: Guliverimage

Bolj kot se približuje domače svetovno prvenstvo v Planici, kjer bo branila zlato kolajno na srednji skakalnici, bolj slovenska smučarska skakalka Ema Klinec stopnjuje svoje formo. Z izvrstno predstavo na prvi posamični tekmi v Willingenu je še tretjič zapored osvojila drugo mesto, premoč pa je morala priznati le Nemki Katharini Althaus, ki je v finalu pokazala perfekten skok.

Osem tekem, pet drugih mest. Takšen je izkupiček Eme Klinec v letu 2023, ki ga je začela z 9. mestom na drugi tekmi na domačem Ljubnem, nato pa že v Sapporu še dvakrat ponovila isti izplen. Če se s srednjo skakalnico v Zau, drugem japonskem prizorišču ni uspela spoprijateljiti (12. in 18. mesto), pa je minuli konec tedna v Hinterzartnu nakazala, da je vrhunska forma še vedno prisotna. Dve posamični tekmi in znova dve drugi mesti. Skok na najvišjo sta ji preprečili Norvežanka Anna Odine Stroem in Nemka Katharina Althaus.

Ta je bila za 24-letnico iz Poljan nad Škofjo Loko premočna tudi danes, pa čeprav je imela Klinec po prvi seriji pred domačinko 2,9 točke prednosti. A v finalu je Althaus prikazala praktično popoln skok, ko je ob dobrih razmerah skočila kar 149,5 metra daleč in za povrh ‘zalimala’ še perfekten telemark. Slovenka bi morala za drugo zmago v karieri skočiti nov rekord skakalnice, kar ji sicer ni uspelo, vseeno pa je s skokom 146,5 metra postavila nov osebni rekord in bila več kot zadovoljna.

“Danes so bili skoki super, oba sta bila odlična, z lepima telemarkoma ter pred super vzdušjem v izteku. Užitek je bil leteti tako daleč in tega si želim še več. Čestitke Katharini, v prvi seriji lahko povem, da je imela nekaj smole, nato pa je zasluženo zmagala,” je za RTV Slovenija po tekmi dejala Klinec.

Ema Klinec
Foto: Guliverimage

Do branjenja naslova še pet tekem

V zadnjem mesecu dni ji gre v svetovnem pokalu vse od rok, od nastopov na malih do velikih skakalnic. Ta v Willingenu velja za največjo med velikimi napravami. “Prilagoditev ni samoumevna. Vsaka skakalnica je drugačna, počep moraš prilagoditi, zato so občutki drugačni. To je umetnost, s katero se skakalci pač spopadamo iz tekme v tekmo,” je še dodala danes drugouvrščena skakalka. Z novimi 80 točkami se je utrdila na mestu najboljše Slovenke v svetovnem pokalu, skupno je zbrala že 715 točk, s čimer le še 82 točk zaostaja za tretjeuvrščeno Norvežanko Odine Stroem. Na vrhu ostaja Eva Pinkelnig (1122), katere prednost pa se je pred današnjo zmagovalko stopila na 51 točk (971).

Ema Klinec je danes prišla do 21. kariernih stopničk v svetovnem pokalu, priložnost za nove pa bo na sporedu že jutri, ko bo na napravi Mühlenkopf še ena posamična tekma (ob 11.45). “Tudi jutri se želim boriti za najvišja mesta. Najprej pa so osnova takšni skoki. Potem se pa že vidi, kdo ima boljši dan. Če bom tako stopnjevala formo, verjamem, da bodo mogoče prišle tudi zmage. A zdaj sem osredotočena zgolj na skoke in ti prinašajo metre,” je še dodala najbolj vroča slovenska skakalka ta trenutek.

“Super tekma danes. Ponovno stopničke. Konstantni skoki Eme Klinec, res dobra borba tudi za zmago. Je pa res Katharina Althaus v finalu naredila res super skok, je kar vrgla rokavico. Žal se nam je za malo spet izmuznila zmaga. A če bo tako nadaljevala, bo slej ko prej prišla ta težko pričakovana zmaga. Maja Vtič je kvalitativen preskok naredila že v Hinterzartnu in tu je nov lep izkupiček točk. Katra Komar je ponovno v točkah, žal je malenkost zmanjkalo Nejki Repinc Zupančič za te težko pričakovane točke. Res lepa tekma pred res lepo publiko. Posebno vzdušje, tega v ženskih skokih nismo tako navajeni. Lepa tekma in smo kar veseli glede na situacijo v ekipi,” pa je tekmo za Smučarsko zvezo Slovenije povzel glavni trener Zoran Zupančič.

Nika Križnar, ki zaradi slabe forme danes ni nastopila, je že odpotovala v domovino.

Svetovna prvakinja iz Oberstdorfa 2021 na srednji skakalnici bo naslov v Planici branila v četrtek, 22. februarja, ženska posamična tekma na veliki skakalnici pa bo pod Poncami na sporedu v sredo, 1. marca.

Komentari

Vaš komentar