Nov mejnik skakalne dinastije Prevc

Smučarski skoki 25. Nov 20219:28 > 9:53 2 komentarja
Nika Prevc
Nika Prevc. Foto: Aleš Fevžer

Peter Prevc, Domen Prevc, Cene Prevc. Še ni dovolj? Ob koncu tega tedna bo v Nižnem Tagilu v svetovnem pokalu debitirala še njihova 16-letna sestra Nika Prevc.

Pred 30 leti je Miran Tepeš vstopal v svojo zadnjo sezono v svetovnem pokalu. Pozneje sta na tej ravni skakala tudi sin Jurij in hčerka Anja. Še precej več je bilo bratskih patov. Od Draga in Danila Pudgarja naprej. Mnogi se bodo iz preteklega stoletja spomnili tudi Janeza in Matjaža Debelaka. Ali pa iz nekoliko novejše skakalne ere Anžeta in Jerneja Damjana. Tudi legendarni Primož Peterka je na skakalnico sledil brat Uroš, ki je sicer letos tragično umrl. In še bi lahko naštevali. Bratsko zgodbo, ki zdaj dobiva še sestrsko nadaljevanje, pa so v novo dimenzijo prestavili PrevciPeter, Domen, Cene in zdaj še Nika.

“Je kar razburljivo. Tekme se veselim. Bomo videli, kaj bo prinesel nastop,” je dejala Nika Prevc, ki bo ena od šestih Slovenk, ki bo danes nastopila v kvalifikacijah v Nižnem Tagilu. Glavni trener Zoran Zupančič bo v Rusiji poleg 16-letnice za petkovo (ob 15. uri) in sobotno preizkušnjo (ob 12. uri) računal še na branilko naslova Niko Križnar, Špelo Rogelj, Emo Klinec, Jernejo Brecelj in Uršo Bogataj.

Igrala klavir, zdaj razmišlja le o skokih

Prevčeva je sicer nase prvič opozorila že konec septembra, ko je debitirala v finalu poletne velike nagrade v Klingenhalu v Nemčiji, pred tem pa vpisala štiri zmage, eno drugo in eno tretje mesto v alpskem pokalu. Sedaj jo ognjeni krst čaka še v svetovnem pokalu.

Nika Prevc
Nika Prevc

“S formo sem zadovoljna. Mislim, da sem jo ujela pravočasno.” je optimistična najstnica iz Dolenje vasi pri Železnikih, ki se je za smučarske skoke navdušila prav po zaslugi svojih bratov, ko jih je gledala po televiziji. “Nato me je oče odpeljal na trening v Kranj,” je spomine obudila Prevčeva in razkrila, da je včasih igrala tudi klavir. “Zdaj večino časa razmišljam le o skokih,” je pristavila v smehu.

Z dobrim skokom je lahko blizu najboljšim

Na zadnjem treningu pred odhodom v Rusijo ji je v torek na skakalnici v Kranju družbo delal tudi brat Peter in ji ponudil nekaj dragocenih nasvetov. “Dejal mi je, naj mirno skačem in naj se ne obremenjujem,” je razkrila, podobno pa ji je svetoval tudi glavni trener, ki na mladenko resno računa tudi v prihodnje.

“Je sposobna mlada tekmovalka. Če naredi dober skok, je lahko povsem blizu. Situacija v svetovnem pokalu je drugačna, druge hitrosti, drugi pritiski. Upam, da se bo tega naučila in bo v bližnji prihodnosti postala ena od koles naše ekipe,“ je Prevčevo pohvalil Zupančič.

Peter Prevc

Peter Prevc

Nastopi v svetovnem pokalu: 270
Zmage: 23
Top 3: 55

Domen Prevc

Domen Prevc

Nastopi v svetovnem pokalu: 113
Zmage: 5
Top 3: 10

Cene Prevc

Cene Prevc

Nastopi v svetovnem pokalu: 50
Zmage: /
Top 3: /

 

 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje