Neskončne sanje slovenske skakalne junakinje

Nika Križnar
Nika Križnar

"Kar težko si predstavljam, da sem sedaj jaz tista, ki je v samem vrhu," pravi najboljša smučarska skakalka minule zime Nika Križnar. Nadvse zgovorna slovenska tekmovalka v novo sezono vstopa z enim samim ciljem - ubraniti naslov najboljše in tako ponoviti dosežek, ki je pri nas doslej uspel le izjemnemu Primožu Peterki.

Potem ko je Nika Križnar v pretekli zimi postala zmagovalka svetovnega pokala, se je znašla v izredno eminentni družbi. Med drugim se je postavila ob bok tudi svojima rojakoma Primožu Peterki, ki mu je vrhunski športni podvig uspel v sezonah 1996/97 in 1997/98, ter Petru Prevcu, ki je bil najboljši pred šestimi leti.

Tekmovalka iz Delnic v Poljanski dolini je do uspeha kariere sicer prišla kar nekoliko nepričakovano, predvsem pa po zaslugi izvrstne forme v februarju in marcu, ko je nanizala kar enajst zaporednih uvrstitev na zmagovalni oder. Za nameček je osvojila še srebrno ekipno in bronasto posamično medaljo na svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu ter tako na najboljši možni način zaokrožila neverjetno sezono.

Če je uspelo Primožu Peterki …

A če je 21-letnica še lani veljala za tekmovalko, ki vrh napada iz ozadja, bo letos postala glavna tarča tekmic. “Sama na to ne gledam tako. Še vedno se vidim kot tekmovalka, ki prihaja iz ozadja. V primerjavi s Saro Takanaši sem še mlada in precej neizkušena. Nekaj bremena čutim, a ga želim tudi malo zbiti, da bi se lahko osredotočila na svoje skoke in uživala v sezoni,” odvrne Nika Križnar

Nika Križnar
Foto: Guliverimage

Kljub svoji mladosti pa se skakalna šampionka dobro zaveda, da je vrh veliko lažje napasti, kot pa na njem obstati. A kot zatrjuje, ji to ne predstavlja bremena, kvečjemu je zaradi tega še bolj motivirana. “Primožu Peterki je uspelo osvojiti dva globusa, zakaj ne bi tudi meni,” samozavestno odgovarja Gorenjka. “Marsikdo je kristalni globus osvajal več let zapored, to je povsem mogoče. Vseeno pa si ne želim ustvarjati pritiska, saj to ni dobro. Tudi zato se raje osredotočam nase in na svoje skoke,” poudari športnica, ki se je na odru za zmagovalce že povsem udomačila, saj je na njem doslej stala že devetnajstkrat.

Prioriteta svetovni pokal, a želja je tudi olimpijska kolajna

Priložnosti za doseganje vrhunskih uvrstitev bo imela na pretek tudi v prihajajoči zimi. Ta bo za skakalke daleč najbolj naporna doslej, saj je samo v svetovnem pokalu na sporedu 26 tekem, na sporedu pa sta še premierna Silvestrska turneja na Ljubnem in težko pričakovane olimpijske igre februarja v Pekingu.

“Poteza se mi zdi zelo dobra, ne nazadnje smo to tudi hotele. Sedaj bomo lažje ujele tekmovalni ritem in ne bomo proste po dva tedna v kosu. Verjamem, da bo to za nas dobro, saj najbolje funkcioniramo, če gremo iz ene tekmo v drugo,” poudari najboljša skakalka pretekle sezone, a ne pušča nobenega dvoma, kaj bodo njene prioritete v prihodnjih mesecih.

Foto: Smučarska zveza Slovenije
Foto: Smučarska zveza Slovenije

“To bo zagotovo predstavljal boj za veliki kristalni globus. Vseeno moraš tu opraviti več vrhunskih skokov in na vsaki tekmi pokazati svoje najboljše predstave,” pravi Križnarjeva, a hkrati doda, da je že napočil čas tudi za prvo slovensko olimpijsko medaljo v ženskih skokih.

Največji uspehi Nike Križnar:

  • Skupna zmagovalka sezone 2020/21
  • Sedmo mesto na OI 2018
  • Drugo mesto na SP 2021, ekipno
  • Tretje mesto na SP, velika skakalnica
  • Prvo mesto na mladinskem SP 2018
  • Prvo mesto na mladinskem SP 2018,ekipno
  • Prvo mesto na mladinskem SP 2017, mešane ekipe
  • Prvo mesto na mladinskem SP 2016, mešane ekipe

“Bil bi že čas. Pa ne zato, ker v preteklih letih nismo bile uspešne. Sama sem bila že štiri leta nazaj zelo zadovoljna s sedmim mestom in vriskala od veselja. Kar težko si predstavljam, da sem sedaj jaz tista, ki je v samem vrhu. Zagotovo je moj cilj osvojiti olimpijsko odličje. Imam to željo in neskončne sanje po osvojitvi olimpijske kolajne. Upam, da mi uspe,” pri svojih napovedih ni prav nič sramežljiva Križnarjeva.

Če bi bila v koži Norvežanke, bi se odločila drugače

Kdo ve, morda ji bo letos na skakalnici celo lažje, saj za tekmico ne bo imela izvrstne Norvežanke Maren Lundby. Aktualna olimpijska in svetovna prvakinja bo namreč zaradi težav s težo izpustila celotno olimpijsko sezono, kar je v solzah razkrila v začetku preteklega meseca.

“Tudi če bi Lundbyjeva prišla na tekme, se je ne bi ustrašila, saj sodeč po fotografijah njena telesna pripravljenost ni najboljša. Sama bom šla z mirno glavo dalje, saj je trenutno veliko tekmovalk boljših od nje. Lansko leto sem dokazala, da jo lahko premagam, zaradi česar sem bila zelo zadovoljna in vesela. Tega si nisem nikoli predstavljala. Zdaj vem, da mi to lahko uspe,” pojasni skakalka in v isti sapi prizna, da jo novica niti ni presenetila. Veliko bolj ji je zanimivo, da se je njena tekmica tako odločila pred tako pomembno sezono, kot je letos olimpijska.

Maren Lundby (Foto: Frank Hoermann / Ap / Guliverimage)

“Če bi šlo za poškodbo, bi bilo nekaj običajnega, da izpustiš sezono. Kar se pa tiče same telesne pripravljenosti – če bi bila v njeni koži, bi se potrudila do olimpijske sezone izgubiti kilograme in nastopiti na olimpijskih igrah. A to je njena stvar,” odvrne članica skakalnega kluba iz Žirija, ki se pred uvodnima tekmama sezone 26. in 27. novembra v Nižnem Tagilu osredotoča predvsem nase.

Kot pravi, ji je poleti forma nekoliko zanihala, a se s tem pretirano ne obremenjuje. “Moram le še nekoliko nadoknaditi ter izpiliti tehniko in skoki bodo znova zelo podobni tistim v pretekli zimi. Ne manjka mi veliko,” optimistično sklene Križnarjeva.