Peking 2022: Športnikom svetujejo, naj molčijo

Peking 2022 19. Jan 202212:42 > 01. Feb 2022 12:05 1 komentar
The Yomiuri Shimbun via AP Images

Športniki, ki bodo nastopili na bližnjih olimpijskih igrah v Pekingu, naj zaradi lastne varnosti ne govorijo o kršenju človekovih pravic v državi gostiteljici iger, so opozorilo organizacije za zaščito človekovih pravic Human Rights Watch (HRW) danes povzeli pri britanski tiskovni agenciji Reuters.

Več človekoljubnih organizacij je dolgo kritiziralo odločitev Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok), da je Peking nagradil z izvedbo zimskih olimpijskih iger 2022. Posebej opozarjajo na kršitev človekovih pravic v zvezi z Ujguri in drugimi muslimanskimi manjšinami, ZDA pa so to označile kar za genocid.

Kitajska vse obtožbe zavrača. V Moku pa poudarjajo, da je spoštovanje človekovih pravic eden od temeljev olimpijske listine in etičnega kodeksa Moka.

“Svoj glas naj dvignejo, ko se bodo vrnili domov”

“Verjamemo, da ni veliko zaščite za športnike,” je na seminarju HRW dejal Rob Koehler, generalni direktor skupine Global Athlete, in dodal: “Molk je sostorilstvo in zato imamo pomisleke.”

Od zimskih olimpijskih iger v Pekingu si znova obetamo lepo bero slovenskih medalj. Foto: Guliverimages

A športnikom je vseeno svetoval, naj molčijo: “Želimo si, da tekmujejo. Svoj glas naj dvignejo, ko se bodo vrnili domov.”

Pravilnik Moka jasno prepoveduje vsakršno politično, versko ali rasno propagando in protest na vseh olimpijskih prizoriščih in območjih. Na HRW pa opozarjajo, da je tudi kitajska zakonodaja zelo nejasna, kar se tiče “pregona svobode govora”. Kot pravijo, je na osnovi te zakonodaje tudi manjše prekrške in kritične komentarje moč označiti kot izzivanje težav in povzročanje nemira.

Športnikom grozi kazen

Športnikom grozi kazen tako na Kitajskem kot tudi s strani Moka, zato posamezniki predlagajo, naj se za čas iger športniki ogradijo od kritičnih vprašanj in komentarjev.

Pri HRW so danes izrazili tudi zaskrbljenost zaradi varovanja osebnih podatkov in tveganja vohunjenja preko aplikacije, ki jo morajo vsi udeleženci iger obvezno uporabljati zaradi ukrepov za zajezitev širjenja okužb s koronavirusom. Ne malo športnikov si bo ravno v ta namen priskrbelo nov telefon, ki ga bodo uporabljali le v Pekingu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje