Realni Anže Lanišek: Tega se ne da izsiliti

Smučarski skoki 18. Nov 202310:00 0 komentarjev
Anže Lanišek
Foto: Aleš Fevžer

28. novembra 2021 je v osrčju Finske slavil premierno zmago v svetovnem pokalu, leto zatem je dosežek ponovil. Anže Lanišek že na veliko odšteva do začetka nove sezone svetovnega pokala, ki bo uvod dočakala že prihodnji konec tedna v Ruki.

Anže Lanišek je minulo zimo vpisal najuspešnejšo sezono. Kar 16-krat je stopil na zmagovalni oder – štirikrat je zmagal, kar devetkrat je bil drugi, dodal pa je še tri uvrstitve na najnižjo stopničko zmagovalnega odra. Prvič v karieri je presegel magično tisočico pri točkah (1679) in tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala osvojil mesto med prvo trojico. Boljša sta bila le dobitnik velikega kristalnega globusa Halvor Egner Granerud in drugouvrščeni Stefan Kraft.

Že čez teden dni se bo 27-letnik vrnil na svoje najljubše prizorišče v svetovnem pokalu. V Ruki, severno od Kuusama, je slavil svoji prvi posamični zmagi v svetovnem pokalu. “Res imam lepe spomine. Čeprav se je zgodil tudi tisti padec, je bil skok še vedno dober. Težko primerjam občutke z zadnjih treningov s tistimi s teh tekem. A komaj čakam, da stopim na suh finski sneg, da me zmrazi po kosteh, nato pa se pogrejem v savni,” je Lanišek razlagal na zadnji novinarski konferenci pred potjo na sever Evrope. Prvi tekmi bosta na sporedu v soboto, 25. novembra, in nedeljo, 26. novembra.

Precej višje temperature, kot orle čakajo v Ruki, so orle spremljale na zadnjih treningih. A to ni motilo njihovih priprav. “Imamo ledene smučine, takšna praksa je že skoraj deset let. Po navadi smo iskali prvi sneg, zdaj pa dobimo ta občutek na zaletišču že prej. Na sneg se pa hitro navadiš.”

Anže Lanišek
V Ruki je od zadnjih štirih tekem dobil dve. Foto: Profimedia

“Čedalje bolj se počutim sproščenega in lahkotnega. Vse gre v pravo smer. V zadnjem času sem se najbolj posvečal sebi in svoji glavi. Da jo damo na pravo mesto. Pri tem je bilo narejenega kar veliko dela,” je Domžalčan, ki pa živi na Mlaki pri Kranju, opisal dogajanje zadnjega obdobja. Po besedah trenerja Roberta Hrgota je prav Žaba skupaj s Timijem Zajcem trenutno na najvišji ravni v slovenskih vrstah. “Ne vem, poskušam se osredotočiti samo nase. Ne gledam naokoli. Težko rečem, če sem najboljši, ampak počutim se dobro,” je dodal.

Brez podpore ne bi šlo

Na finski uvod se odpravlja brez treme in brez rezultatskih pričakovanj, želi si le čim daljših skokov in uživanja v njih, saj so posledica tega dobri rezultati. Seveda pa po najuspešnejši sezoni pogleduje tudi h kristalnemu globusu in zlatemu orli, čeprav se zaveda, da tega ne moreš izsiliti.

“Želje so vedno, želje so v meni, že odkar skačem. Če bo, bo. Take stvari se zgodijo. Treba je iti korak po korak. Hitro se lahko kaj zalomi, ampak hitro se lahko odpre. Po navadi se največ naučimo iz porazov ali padcev. Imam privilegij, da imam okoli sebe ljudi z veliko pristne podpore. Na koncu se vse izide, če opravim svoje delo,” je ključ do uspeha še razkril Lanišek.

Lanišek Domen Prevc
Foto: Aleš Fevžer

Po daljšem prilaganju na nova pravila glede dresov in varnostnih zaponk se mu je vse skupaj sestavilo. Zato je zanj glavni predvsem mentalni pristop. “Samo glavo je treba nastaviti na povsem pravo mesto in iti s pravim pristopom na tekmo. To ga more najti vsak zase.”

V sezoni brez olimpijskih iger in nordijskega svetovnega prvenstva bo skakalni vrhunec svetovno prvenstvo v poletih, ki ga bo konec januarja gostil avstrijski Kulm. Mu letalnica v vasici Bad Mitterndorf ustreza? “Če si, si. Če nisi, nisi. Če si z glavo res pri stvari in če si pripravljen, ti lahko ustreza vsaka letalnica in skakalnica. Verjamem, da mi ustreza. Kulm mi je bil vedno pri srcu. Na SP 2016 sem prvič dobil pravi občutek za letenje.”

Anže Lanišek
Foto: Filip Barbalić

Prijatelja že od prej

Posebno zgodbo je spisal ob koncu lanske sezone, ko se je s posebno gesto pozdravil nesrečnega Dawida Kubackega. Ta je zaradi zdravstvenih težav svoje žene predčasno končal s tekmovanji, posledično pa je borbo za tretje mesto v svetovnem pokalu brez boja prepustil Lanišku. Poteza je navdušila poljsko javnost, zato lahko v novosti prihajajoče sezone – poljski turneji – Lanišek pričakuje toplo dobrodošlico.

“Že v Zakopanah (na evropskih igrah, op. p.) je bilo čutiti še večjo podporo. Že tako sem se vedno dobro počutil tam. Se že veselim.” Kako pa je bilo ob prvem stiku s Kubackim? “Pozdravila sva se. Na tekmi, ko se vidimo, je vsak v svojem fokusu. Zbrani smo na svoje naloge in skoke. Težko je kaj več. Lahko bi, ampak potem nismo s pravimi razlogi na tekmi. Sva se pa že prej dobro razumela. Ko mi je na novoletni turneji rekel, da dava Halvorja Egnerja Graneruda na ramena, se mi je pokazal kot velik človek. Vedno je bil prijazen. Upam, da bova peljala to naprej.”

Lanišek Domen Prevc Hrgota
Foto: Aleš Fevžer

Lanišek je kot član skakalnega kluba Mengeš poleti pomagal tudi pri odpravi posledic poplav ’domačih skakalnic’. “Takoj, ko je voda odtekla, smo šli v delovno akcijo. Najprej je bilo treba očistiti mulj. Drugi dan smo pobirali plastiko dol. Da se vse zloži in pripravi … Skakalnice zdaj že obratujejo. Manjka pa še nekaj stvari. Odneslo je kontejner, ki je bil poln fitnes opreme, čevljev in dresov, kar je bil zagotovo velik udarec. Ampak počasi se bo lepo sestavilo.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!