Do solz ganjeni Anže Lanišek navdušil s čudovito gesto

Smučarski skoki 2. Apr 202312:57 komentarjev
Lanisek kubacki solze
Foto: AP Photo/Darko Bandic via Guliver

Anže Lanišek se je po koncu zadnje tekme sezone na podelitvi medalj najboljšim skakalcem te zime pojavil s kartonastim izrezom Dawida Kubackega. Poljaka, s katerim se je Slovenec boril za tretje mesto v skupnem seštevku, v Planico ni bilo. Boj za stopničke je zanj povsem izgubil pomen, ko je bil pred dvema tednoma v Vikersundu obveščen o resnih zdravstvenih težavah svoje žene Marte. Lanišek ob tem ni uspel zadrževati solz.

Dawid Kubacki je sezono zaključil predčasno. Domov so ga še pred zaključkom v Planici vrnile slabe novice. Njegova žena Marta se bori za življenje.

“Nujno sem se moral vrniti domov. Žena Marta je v bolnišnici zaradi težav s srcem. Stanje je resno, zdravniki se borijo za njeno življenje. Je v dobrih rokah, punca je močna in se bo izvlekla. Seveda je s tem konec moje sezone, a to zdaj ni pomembno,” je ob objavi na Instagramu pred dvema tednoma sporočil 33-letni Poljak.

Takrat je bil še tretji v skupnem seštevku svetovnega pokala. Pod Poncami ga je s fantastičnim letenjem prehitel Slovenec Anže Lanišek, ki je na domačih tleh za konec osvojil dve drugi mesti. Svojega dobrega prijatelja je premagal brez boja. Ob podelitvi medalj za najboljše po zadnji tekmi sezone se je na odru za zmagovalce pojavil z njegovim izrezom in tako poskrbel za čudovito gesto, ki v skakalnem svetu močno odmeva.

Lanisek kubacki solze
Foto: AP Photo/Darko Bandic via Guliver

Lanišek je že pred podelitvijo skupaj s Timijem Zajcem in Stefanom Kraftom javnosti in fotografom pokazal transparent, na katerem je bil napis: Dawid, srečno tvoji družini. Že to je navdušilo zbrano publiko pod Poncami.

Foto: Profimedia

Dobre novice s Poljske

S Poljske medtem prihajajo dobre novice. Kubacki je v intervjuju za Eurosport spregovoril celo o čudežu. Na srečo se je stanje Marte presenetljivo začelo izboljševati.

“Najpomembneje je, da se je povrnil utrip srca in zdaj bije brez pomoči. Zdravstveno stanje se je začelo po sprva zelo slabi prognozi precej hitro izboljševati. Zdravnik je dejal, da bi tako hitro vrnitev iz stanja, v katerem je bila, lahko označili za čudež. Tako hitro se je zgodilo. Običajno traja veliko dlje. Mislim, da so pripomogle tudi vse molitve in želje po čimprejšnjem okrevanju. Naslednja ključna faza bo raziskati, zakaj se je to zgodilo, da bi lahko v prihodnosti preprečili ponovitev in se bo lahko vrnila domov k svojim otrokom, vedoč, da bo tam varna,” je sporočil Kubacki.

Laniškovo sporočilo Davidu

Za Dawidom je sicer najboljša sezona v karieri. A ko je prišel čas, da se vrne domov, ni bilo časa niti spakirati kovčkov. “Od sebe sem dal vse. Trdo delo se je obrestovalo. Vrnil se bom k skokom. Sezone sicer nisem zaključil, a razlogi niso bili športne narave. Prejel sem sporočilo od Anžeta, da je najin dvoboj zanj končan, ker mene ni tam. Kljub temu sem vesel, da je tako sklenil sezono in zbral več točk.”

Lanisek kubacki
Foto: Guliverimage