Tudi švicarske ure se lahko zmotijo

Alpsko smučanje 17. Nov 20239:01 0 komentarjev
Ilka Štuhec. Foto: Reuter via Guliverimages

Medtem ko so organizatorji tekem svetovnega pokala v Zermattu zaradi močnega vetra že zgodaj zjutraj odpovedali zadnji uradni trening, v zraku pa ostaja tudi program za soboto in nedeljo, v Švici odmeva tudi napačno merjenje hitrosti.

Pod Mattehronom nič novega. Že pred sončnim vzhodom so bile alpske smučarke obveščene o odpovedi zadnjega uradnega treninga na progi Gran Becca. Na podoben način sta pretekli teden odpadla dva moška treninga in oba smuka, le enkrat pa so se iz Švice v Italijo podala dekleta. Skrbi ob tem povzroča tudi spremenjena vremenska slika. Vremenoslovci namreč za konec tedna (smuka v soboto in nedeljo naj bi se začela ob 11.45) napovedujejo nove padavine in veter.

Po najbolj črnem scenariju bo tako Zermatt še drugo leto zapored ostal brez tekem. Lani je celoten program odpadel zaradi pomanjkanja snega. Letos organizatorjem na švicarsko-italijanski meji težave povzročajo velike količine novozapadlega snega in pa močan veter.

Foto: Reuter via Guliverimages

”Smuk ni težek, kar pa ga dela težjega, saj je treba vse izpeljati perfektno,” je v četrtek doslej edini preizkus 2910 metrov dolge proge komentirala najboljša smukačica Ilka Štuhec, ki je postavila šele 35. čas. Le ta, tako kot tudi zaostanek za najhitrejšo Christino Ager (+3,11) ni vprašljiv. So bili pa zato napačni podatki o izmerjeni hitrosti na dveh odsekih proge.

Longines, ki skrbi za meritve, je podatke že izbrisal. Pri švicarskem časomerilcu so tudi priznali, da jih je tehnologija pri prenosu GPS podatkov pustila na cedilu. Izmerjene hitrosti, ki so bile celo rekorde, so bile tako napačne. Emily Schöpf, ki je zasedla drugo mesto, naj bi na meritvenem odseku drvela s hitrostjo 146,85 km/h. Le nekoliko počasnejše naj bi bile tekmice. A izkazalo se je, da so podatki niso bili ustrezni. Hitrosti naj bi se gibale med 125 in 130 km/h. Švicarji so se za napako že opravičili, v zraku pa ostaja vprašanje, ali bodo lahko v soboto in nedeljo merili kaj drugega kot – hitrost vetra.