Revolucionarna zamisel Finca, ki jo je FIS zatrla v kali

Smučarski skoki 26. Okt 202215:05 2 komentarja
Foto: GEPA pictures via Guliverimage

Razkorak med najboljšimi in najslabšimi smučarskimi skakalci je po mnenju Mike Kojonkoskega vse večji. Legendarni finski trener je zato prišel na idejo, ki bi popravila nesorazmerja, a naletel na močno neodobravanje Mednarodne smučarske zveze (Fis).

Kojonkoski je navdih za revolucionarno spremembo, ki bi močno prevetrila smučarske skoke, našel kar v kolesarstvu. “Predstavil sem idejo, da bi smučarski skoki postali podobni kolesarstvu,” je v pogovoru za finski dnevnik Iltalehti razkril 59-letnik.

“Ena od težav smučarskih skokov je, da močni postajajo še močnejši, šibki pa še šibkejši. Lahko si nadarjen tekmovalec, a če si odvisen od državnih sponzorjev in si v slabi ekipi, boš dosegal slabe rezultate,” je v pogovoru, ki so ga povzeli pri poljskem portalu skijumping.pl, dejal Finec, svojo zamisel pa obrazložil še na primeru.

Mika Kojonkoski
Mika Kojonkoski (Foto: Guliverimage)

Ekipe korporacij bi lahko podobno kot v kolesarstvu podpirale skakalce iz različnih držav. Posledično bi bil tudi položaj številnih skakalcev bistveno boljši, karavana pa mednarodno bolj pisana. Če bi se korejski tekmovalec pridružil ekipi Ruhrgas, ki jo trenira Alex Pointner, bi lahko skakal na povsem drugi ravni,” je prepričan Kojonkoski, a dejal, da je njegova ideja pri FIS naletela na tako veliko neodobravanje, da je od nje preprosto odstopil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje