Eden najboljših slovenskih skakalcev končuje svojo kariero

Smučarski skoki 4. Okt 202215:51 > 16:21 1 komentar
Cene Prevc
Foto: Uroš Skaza

Cene Prevc je le dober mesec dni pred začetkom nove sezone smučarskih skokov sporočil, da se poslavlja od aktivnega tekmovanja v smučarskih skokih. Svoje misli bo sedaj usmeril v druge cilje, zadnji polet pa si želi opraviti v Planici.

Za Cenetom Prevcem je sicer njegova najboljša sezona v karieri. V svetovnem pokalu je končal na desetem mestu, odličen četrti pa je bil v posebnem seštevku turneje Raw Air. Zagotovo pa vrhunec pretekle sezone in tudi njegove kariere predstavljajo pretekle zimske olimpijske igre, na katerih je na ekipni tekmi na veliki skakalnici osvojil srebrno medaljo.

Prevc se bo sedaj posvetil drugim ciljem, na skakalnici pa načrtuje le še zadnji polet kot predskakalec ob koncu sezone v Planici. Prav v dolini pod Poncami je letos poletel 246 metrov. V svetovnem pokalu je svojo najboljšo uvrstitev dosegel januarja v Willingenu, kjer je bil tretji. To je bila tudi njegova edina posamična uvrstitev na stopničke.

Prednost bo namenil študiju

Šestindvajsetletnik iz Dolenje vasi se je že dlje časa spogledoval s koncem športne poti, med drugim tudi na zaključku minule sezone svetovnega pokala v Planici. Poleti ni treniral, kaj šele tekmoval, na predstavitvi reprezentanc pa je v Planici obrazložil svojo odločitev. V pogovoru za STA je sicer poudaril, da so mu pri zvezi pustili odprta vrata, toda za nadaljevanje športne poti se ni odločil.

“Prišel sem do točke, ko mi ostale stvari v življenju predstavljajo večji izziv. Primarno je to dokončanje obeh šol, ki jih imam odprti. To sta fakulteta za elektrotehniko ter visoka šola v Strahinju za upravljanje podeželja in krajine, na kratko rečeno za kmeta,” je v svojem slogu pristavil Cene Prevc.

“Samo s šolama se bom najbrž ukvarjal dve leti, da ju opravim. Ko pa bo tega konec, je še ogromno stvari, v katerih se lahko najdem. Poti je ogromno, puščam si odprto vse, le včasih moram paziti, da vsemu ne rečem hkrati da, saj ne morem biti na treh koncih hkrati,” je dejal letos dobitnik srebrne kolajne z moško ekipo na olimpijskih igrah v Pekingu.

Prevc: Nisem tako profesionalen športnik, kot so nekateri soborci

“Osebne izzive sem izpolnil. Skoki mi predstavljajo ogromno veselje, a moram priznati, da nisem tako profesionalen športnik, kot so nekateri soborci, ki jim je to življenjska mantra in bodo to počeli na vrhunski ravni, dokler jim bo to dovoljevalo telo. Mene enostavno zanima preveč stvari, da bi lahko toliko let vlagal le v profesionalni šport. Na tej ravni ti to vzame 365 dni na leto,” je nadaljeval in za konec namignil, da niti brata Peter ter Domen nista poznala njegove končne odločitve.

“Moram se pokritizirati, saj bi jima lahko že prej bolj neposredno povedal. Sama dva najbrž sploh še ne vesta, kaj bo z mano. Iskreno, 100-odstotno jima tega niti nisem mogel povedati. Kakršnakoli že je odločitev, vem, da jo bosta z veseljem sprejela in me pri tem podprla. To je pri nas postalo samoumevno,” je še za konec dodal eden od treh bratov Prevc.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje