Skakalna smetana prepričana: To je svetovni rekord

Smučarski skoki 27. Apr 202411:45 5 komentarjev
Foto: Joerg Mitter/Red Bull Content Pool

291 metrski polet Rjojuja Kobajašija je presenetil mednarodno skakalno javnost. Mnenja o tem, ali je to svetovni rekord ali ne, so deljena, nekatera velika imena tega športa pa so prepričana, da dvoma ni. To je svetovni rekord.

Projekt, ki se je v tajnosti načrtoval kar nekaj časa, je uresničen.

Avstrijski gigant Red Bull je v sodelovanju z Japoncem Rjojujem Kobajašijem na daljni Islandiji izpeljal polet, dolg kar 291 metrov in na novo definiral svet smučarskih skokov.

Odmeven dosežek je zbudil številne odzive. Mednarodna smučarska zveza je hitela s pojasnjevanjem, da to zaradi neupoštevanja pravil nikakor ne more biti uradni svetovni rekord, bolj pozitivno naravnani do podviga pa so bili akterji iz sveta smučarskih skokov, med drugim tudi Slovenca Jelko Gros in Cene Prevc.

Kraftov dosežek je šel v zgodovino

Tudi v tujini skakalna elita prikimava, da je to podvig brez primere. Da govora o tem, da je to svetovni rekord, sploh ne sme biti, je prepričan norveški skakalni as Johan Andre Forfang.

“Slišal sem, da FIS tega poleta ne želi potrditi kot svetovni rekord. A zame je to svetovni rekord. Zame dosežek Stefana Krafta to več ni. Mislim da smo mi, ki se ukvarjamo s tem športom, najbolj merodajni pri tem, kaj je svetovni rekord in kaj ni. In mislim, da se nas večina strinja – to je svetovni rekord,” je v pogovoru za NRK zatrdil norveški skakalec.

Johann Andre Forfang
Johann Andre Forfang je prepričan, da imamo nov svetovni rekord. Foto: Profimedia

FIS ni merodajna za določanje rekordov

S Forfangom se strinja tudi ena izmed največjih legend tega športa. Sven Hannawald FIS poziva, naj dosežek Kobajašija prizna kot svetovni rekord.

“FIS enostavno mora sprejeti dejstvo, da je to svetovni rekord. Trma in vztrajanje pri svojem nima smisla. FIS pa je tako ali tako le organizator tekmovanj, ne pa organizacija, ki bi bila merodajna za rekorde. Naj beležijo rekorde naprav, vsi pravi rekordi pa so zapisani v Guinnessovi knjigi rekordov,” je prepričan prvi skakalec, ki je zmagal na vseh štirih tekmah novoletne turneje v eni sezoni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje