Slovenci lahko v Planici letijo tudi na hlape

Smučarski skoki 19. Mar 202414:56 0 komentarjev
Planica
Foto: Aleš Fevžer

Smučarske skakalce ta konec tedna čaka le še sklepni del sezone. Že tradicionalno se bo odvil v Planici, kjer bodo slovenski tekmovalci znova ciljali na najvišja mesta.

Preden odidejo na zaslužen dopust, skakalno karavano v svetovnem pokalu čaka še veliki finale v dolini pod Poncami. V slovenskem taboru sicer priznavajo, da po naporni sezoni že čutijo utrujenost, še posebej po zaključeni norveški turneji, kjer so znova poskrbeli za vrhunske dosežke.

Spomnimo, to je dobil Avstrijec Stefan Kraft, tik za njim pa je bil prerojeni Peter Prevc. “Škoda, ker je bil tako zgoden in imel nekaj težav s smučmi. A tudi to ga ni oviralo. Naj to prenese na ta konec tedna,” je nastop slovenskega skakalnega asa pokomentiral glavni trener Slovenije Robert Hrgota, ki sicer zagotavlja, da bodo vsi njegovi tekmovalci tudi v Planici šli na vso moč.

Seveda se vsi veselimo Planice. Čeprav je bila letošnja sezona časovno krajša od lanske, je bil zaradi tekem v blokih občutek, da se je kar vlekla. A je lažje, če so uspehi. Nenazadnje pa za Planico niti ne rabiš prav veliko ’bencina’ v rezervoarju, fantje lahko skačejo tudi na hlape, le zdravi morajo biti,” je zatrdil Hrgota, ki bo imel konec tedna zelo sladke skrbi, saj skoraj vsi njegovi tekmovalci veljajo za rojene letalce.

Robert Hrgota
Foto: Aleš Fevžer

“K sreči imamo cel kup favoritov. Če sestavi skoke, je tudi Lovro Kos lahko med tremi najboljšimi. A tu so še Domen Prevc, Timi Zajc, Peter. Mogoče tudi Anže Lanišek, a od njega ne moremo pričakovati, da bo po poškodbi že takoj na najvišji ravni. Zanj sem vesel že, da mu je uspelo odskakati norveško turnejo. Seveda ne smemo pozabiti niti na Žigo Jelarja, ki v Planici zna leteti. Najbolje bo, da se fantje zmenijo kar med sabo,” se je pošalil glavni trener.

Z Avstrijci se bodo borili do konca

Čeprav je veliki kristalni globus že oddan Avstrijcu Kraftu, pa se bo v Planici še vedno odvil boj za najboljšega letalca zime. Vodi Kraft, ki si je priboril 91 točk prednosti pred rojakom Danielom Huberjem, tretji je Zajc (+ 94), 98 točk zastaja Peter Prevc na četrtem mestu, več kot 100 pa na petem Domen Prevc (+164).

Foto: Aleš Fevžer

“Sploh Huber je prišel od nikjer in bil v Vikersundu najboljši. A vemo, da smo v Planici na domačem terenu. Če ne drugega se bodo naši tekmovalci z Avstrijci borili do konca,” je obljubil Hrgota in se za konec dotaknil tudi tekmovalnega slovesa Petra Prevca.

Vsako sodelovanje s Petrom bo dobrodošlo

“Zagotovo bo prisotnih veliko čustev. Že od uradne napovedi zaključka kariere se pripravljamo na to, da bomo izgubili kapetana in bomo odslej brez njega. Sicer fantje skačejo zase, a bo zagotovo treba narediti korak naprej. Upam, da so se naučili čim več od Petra in bodo prevzeli to odgovornost. Bo drugače, a Petru želimo vse dobro,” je dejal in še dodal, da ne izključuje možnosti, da bi s skakalecem iz Dolenje vasi sodelovali tudi v prihodnje.

Peter PRevc
Foto: Profimedia

“Če prosiš človeka, da dela, ni najbolje. Predvsem je pomembno, da je želja prisotna pri njem. Če bo želel pomagati bodisi posredno bodisi neposredno, bomo tega zelo veseli. Le ima največ izkušenj. Vsako sodelovanje s Petrom bo dobrodošlo,” je še pripomnil Hrgota.

Program Planice 2024:

Sreda, 20. marec:10.00 Preizkus letalnice

Četrtek, 21. marec:8.00 Uradni trening – 1. serija9.00 Uradni trening – 2. serija10.00 Kvalifikacije, moški

15.30 Uradni trening HS10217.00 Tekma HS102, finale sezone, ženske

Petek, 22. marec:14.00 Poskusna serija15.00 Posamična tekma

Sobota, 23. marec:8.00 Poskusna serija9.30 Ekipna tekma

Nedelja, 24. marec:8.30 Poskusna serija9.30 Posamična tekma, finale sezone

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!