Japoncu vetrna loterija, lep ekipni uspeh Slovencev

Smučarski skoki 26. Mar 202314:54 > 17:09
Ryoyu Kobayashi
Foto: Profimedia

Japonec Rjoju Kobajaši (136,5 m, 145,9 točk) je dobil tekmo smučarskih skakalcev v Lahtiju na Finskem. Na preizkušnji, na kateri so zaradi zahtevnih vetrovnih razmer, izpeljali le eno serijo, je bil drugi Avstrijec Stefan Kraft (130, 141,8), tretji pa Nemec Karl Geiger (133 m, 137,0). Lep ekipni dosežek je uspel Slovencem, saj so kar trije končali med deseterico.

Čeprav je preizkušnja imela le eno serijo, pa je bila ta maratonska, saj je trajala kar uro in 45 minut. V zahtevnih vetrovnih razmerah se je najbolje znašel Rjoju Kobajaši, ki ga je poneslo kar 136,5 metra in je prepričljivo, za 4,1 točke ugnal danes drugouvrščenega Stefana Krafta. Japonski as je vpisal še drugo zmago v sezoni, potem ko je bil najboljši že na domačem prizorišču v Saporu. V vetrni loteriji se ni znašel vodilni skakalec zime Halvor Egnar Granerud, ki je pristal pri vsega 95 metrih in na koncu osvojil skromno 46. mesto.

To pomeni, da bo slovenski šampion Peter Prevc obdržal zgodovinski rekord po številu zmag v eni sezoni, ko je v šampionski sezoni 2015/16 nanizal kar 15 zmag.

Od petih Slovencev na tekmi, je bil še enkrat več najboljši Anže Lanišek (127,5 m, 133,7), ki je osvojil peto mesto, uvrstitve med deseterico pa sta se s sedmim in osmim dosežkom razveselila tudi Timi Zajc (127,5 m, 128,9) in Lovro Kos (123,5 m, 122,3). Brez točk sta tokrat ostala Domen Prevc (103 m, 85,9) in Rok Masle (103,5 m, 76,0), ki sta končala na 39. in 43. mestu.

Z mislimi že pri Planici

“Spet sem pokazal dobre skoke. Za kaj več mi je zmanjkalo mogoče malce sreče. Najbolj pa me veseli dejstvo, da je forma še vedno v vzponu. Veselim se že Planice,” je dejal Lanišek.

“Danes sem kar vesel, da sem preživel ta Lahti, da se mi je kolikor toliko ‘poklopilo’ z razmerami. Rezultat med deset je res lep,” je po tekmi dejal Zajc, Kos pa je dodal, da se skakalci že veselijo zaključka dolge sezone: “Uspel mi je lep skok, sreča je bila tudi na moji strani. Hvala pomočniku, ki je bil danes na vetru, da je to uredil. Sicer pa komaj čakam na Planico in počasi konec sezone. Malo smo že utrujeni, a gremo dalje.

Da je bila tekma zahtevna, je priznal tudi trener Gašper Berlot. “Kljub temu smo imeli tri fante med najboljšo deseterico, kar je zelo soliden rezultat. Jutri odhajamo domov, v sredo proti Planici. Mislim, da že vsi komaj čakamo finale svetovnega pokala,” je za Smučarsko zvezo Slovenije dejal pomočnik glavnega trenerja Roberta Hrgote. Zdaj se skakalci selijo v Slovenijo, kjer jih prihodnji konec tedna čaka le še finale sezone v Planici.