Slovenski orli pomirjajo navijače: Ni razloga za skrb

Smučarski skoki 5. Okt 202313:13 0 komentarjev

Slovenski smučarski skakalci na tekmah poletne velike nagrade letos ne navdušujejo, kar med nekaterimi navijači slovenskih orlov vnaša nekaj nemira. A kot zatrjujejo v slovenskem taboru, so razlogi za skrb odveč.

Medtem ko se ženski del slovenske reprezentance v smučarskih skokih na letošnjih tekmah poletne velike nagrade ves čas uvršča na zmagovalni oder in niza zmage, so precej manj prepričljivi njihovi stanovski kolegi. Uvrščanje med najboljšo petnajsterico in serijsko osvajanje točk je bilo namreč vse prej kot pravilo. Še najbližje stopničkam je bil sicer 21-letni Mark Hafnar, ki je septembra v Rasnovu v Romuniji skočil do petega mesta.

Kljub temu pa vse le ni tako slabo, kot se zdi. Slovenci so namreč večji del poletne velike nagrade skakali z manj izkušenimi tekmovalci, v nekoliko močnejši postavi pa nastopili šele pretekli konec tedna v Hinzenbachu, ko so se tekem udeležili tudi Peter Prevc, Anže Lanišek, Timi Zajc in Žiga Jelar. Čeprav tudi slednji morda niso izpolnili visokih pričakovanj javnosti, pa glavni trener orlov Robert Hrgota ostaja optimističen.

Robert Hrgota
Foto: Aleš Fevžer

“Lahko rečem, da je stanje v reprezentanci kar v redu. Zdaj se sestavljajo stvari, ki smo jih delali skozi poletje. Predvsem glede priprave in opreme. Načrt je, da imamo pred zimo na ledeni smučini takšno raven skakanja, kot si ga želimo,” pravi Robert Hrgota in poudarja, da je raven skakanja pri vseh fantih, četudi tega rezultati ne kažejo, na visoki ravni.

Pravi pokazatelj šele Klingenthal

Predvsem to velja za Timija Zajca in Anžeta Laniška, od katerih se tudi v novi sezoni svetovnega pokala pričakuje največ, zelo spodobne skoke pa kaže tudi Peter Prevc, pa čeprav po besedah glavnega trenerja tega na tekmah v Hinzenbachu še ni pokazal.

“Zaenkrat tekme niso potekale na pretirano velikih skakalnicah. Letos je tudi koledar drugačen. Lani smo imeli štiri tedne po Klingenthalu že prvo tekmo svetovnega pokala, letos je vmes skoraj dva meseca, zaradi česar so tudi priprave drugačne. Mislim, da bo Klingenthal prvi pravi pokazatelj, kam kdo spada, ni pa kazalec tega, kdo bo v Planici na koncu oblekel rumeno majico,” pred odhodom na preizkušnje v Nemčijo, ki bodo na sporedu ta vikend, pomirja Hrgota. “Naš cilj poletne velike nagrade je, da se vrnemo v tekmovalni ritem in ugotovimo, kako je treba popraviti naš pristop za zimo,” še dodaja.

Nihče ne daje poudarka na poletje

Zelo podobno razmišlja tudi Anže Lanišek. Že vrsto let najboljši Slovenec v svetovnem pokalu – lani je v skupnem seštevku osvojil visoko tretje mesto – je v Hinzenbachu osvojil šesto in 14. mesto, a je prepričan, da bo že ta konec tedna precej bolje. “Mislim, da sem naredil napako, ker sem se začel prepozno pripravljati na to tekmo, zato verjamem, da bo v Klingenthalu še boljše. Občutki so dobri, kar šteje največ,” zatrjuje 27-letnik.

Anže Lanišek
Foto: Filip Barbalic

Kot poudarja, poletne tekme v rezultatskem smislu štejejo precej manj in še zdaleč ne razkrijejo poteka sezone v zimskih mesecih. “V skupnem seštevku velikih poletnih nagrad sem bil tudi že drugi, nato pa v svetovnem pokalu nisem osvojil niti točke. Nihče ne daje poudarka na poletje in nič drugače ni pri nas. Zima je tista, ki šteje. Je pa kljub temu koristno, da se poleti udeležiš kakšne tekme in ujameš tekmovalni ritem. Ta mi je morda malo manjkal. A sem vesel, da so te tekme prišle ob pravem času,” trdi Lanišek.

“Kdor ne testira, ne profitira”

“Tekma v Hinzenbachnu, kjer se skače v isto ’luknjo’, še ni pokazatelj, kje smo,” zatrjuje tudi Žiga Jelar in spomni na številne spremembe, ki jih je po zaključku minule sezone vpeljala Mednarodna smučarska zveza. Med drugim je do novosti prišlo tako na dresih kot vezeh, zaradi česar prihaja do sprememb v hitrosti pri naletu, višini krivulje v zraku, predvsem pa v stabilnosti smuči pri odskoku, ki se sedaj odzivajo drugače kot v preteklosti.

Žiga Jelar
Foto: Filip Barbalic

“Naj vas malo pomirim in povem, da sem samo jaz v Hinzenbachnu zamenjal tri pare smuči. Ne z namenom, da bi se igral oziroma, da si ne bi želel dobrega rezultata, vendar šele na tekmi vidiš, kako ob nizkih hitrostih deluje oprema. Z enakim pristopom se bom odpravil tudi v Klingenthal, saj želim preizkusiti čim več stvari in ugotoviti, kako se material odziva. Mislim, da ni razloga za skrb. Tudi če se v Klingenthalu ne bo odvilo po pričakovanjih, je to še vedno poletna velika nagrada,” razlaga Jelar, prepričan, da je prav zdaj pravi trenutek za testiranje. “Kdor ne testira, ne profitira,” še pripomni smučarski skakalec.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!