Slovenski orli v Zakopanah daleč od vrha

Timi Zajc
Foto: Aleš Fevžer

Timi Zajc je bil na devetem mestu (243,9 točke) najboljši slovenski smučarski skakalec na srednji skakalnici v Zakopanah. Zlato je na tekmi v okviru evropskih iger na Poljskem osvojil Avstrijec Daniel Tschofenig (270,3) pred rojakom Janom Hörlom (262,7) in Švicarjem Gregorjem Deschwandenom (258).

Anže Lanišek je kot drugi Slovenec končal na 17. mestu (232), Žiga Jelar je bil 19. (230,1), Lovro Kos pa je zasedel 29. mesto (209,8).

Že po prvi seriji tekme, ki so jo sinoči zaradi slabih vetrovnih razmer prestavili, je na 34. mestu izpadel Domen Prevc (100,5), finale je zgrešil za 2,9 točke.

V slovenskem taboru upajo na boljše skoke na večerni mešani ekipni tekmi. Ob 17.30 bodo v prvi seriji nastopili Nika Prevc, ki je pred dvema dnevoma osvojila srebro na srednji skakalnici, Zajc, Nika Križnar, četrta na uvodni skakalni tekmi iger, in Lanišek.

Manjša hitrost na zaletu v primerjavi z največjimi tekmeci

“Vetrovne razmere so bile boljše kot sinoči. Na mali skakalnici, ki mi niso najljubše, sem prikazal kar dobre skoke. V soboto nas čaka še tekma na veliki napravi, danes pa mešana ekipna tekma in upam, da bomo napravili dobre skoke in se udeležili podelitve medalj. Je pa res, da takega pomena kot zimska olimpijska medalja nima nobena druga,” je izpostavil Zajc.

Timi Zajc
Foto: Aleš Fevžer

Po prvi seriji prve tekme skakalcev v zgodovini evropskih iger je vodil Tschofenig (136) pred Deschwandenom (130,6) in Hörlom (128,4), Zajc je bil na osmem mestu 6,5 točke oddaljen od brona. Po koncu finala se je ta razlika povečala na 14,1 točko.

Tako pri Zajcu, kot pri ostalih Slovencih je bila opazna manjša hitrost na zaletu v primerjavi z največjimi tekmeci in to v obeh serijah. Jelar je bil po prvem skoku 17. Lanišek 23., Kos pa na 25. mestu.

EI so prišle malo prehitro za pripravo opreme

“Res imamo precej podpovprečno hitrost na zaletu. Moramo ugotoviti način vožnje v tem prvem delu. Težko je to na pamet na hitro odgovoriti, zagotovo pa se grobost pozna na tistih finih občutkih, ki so potrebni za dobro drsnost. S tekmo pa vseeno ne morem biti zadovoljen, ne glede na letni čas si vedno želimo visoka mesta. Fantje so delali preveč grobe napake. A so bili iz skoka v skok boljši, posebej Timi in Anže sta bila v finalu že blizu najboljšim, in upam na stopnjevanje na mešani ekipni tekmi pozno popoldne,” je povedal glavni slovenski trener Robert Hrgota.

Robert Hrgota
Foto: Egon Parteli

Dejal je, da so EI prišle malo prehitro za pripravo opreme, saj se bodo pravila spremenila, v slovenskem taboru pa so se odločili za bolj konzervativen pristop, saj vsi detajli novih pravil niso jasni. Tako Slovenci na igrah tekmujejo s starimi dresi, nekatere druge ekipe pa že z novimi. Hrgota je dodal, da se bodo spremenile tako dolžine in širine dresov, kot čevljev in zagozd.

Lanišek brez rezultatskih pričakovanj

Anže Lanišek
Foto: Aleš Fevžer

Anže Lanišek je dejal, da je bil leta 2010 zadnjič v Zakopanah na srednji skakalnici in to na stari napravi, ki so jo posodobili. “Zavedati se moramo tudi, da smo v obdobju bazičnih priprav, ko se dvigujejo najtežje uteži in so mišice bolj trde. Na EI bomo priprave malo presekali in nato z njimi nadaljevali. Skačemo s starimi zimskimi dresi, kakšnih rezultatskih pričakovanj zato nimam. A se bomo potrudili za uspešne nastope naprej. V finalni seriji sem pokazal, da lahko še dobro skočim, da tega še nisem pozabil,” je pojasnil Lanišek.

Žiga Jelar je izpostavil, da je kazal boljše skoke doma na treningih. dejal je, da so tedaj skakali s “približkom” nove opreme, ki naj bi jo imeli po spremembi pravil, tu pa s starimi zimskimi dresi. Kos s svojim nastopom ni bil zadovoljen, prvega je opravil s solidno oceno, drugi pa se mu je povsem ponesrečil.